Miten sujuu pääsykokeisiin pänttääminen kolmelta korkeakouluun pyrkijältä?

Pilkkua viilaamaan 

Kristiina Järviluoma, 31, hakee opiskelemaan suomen kieltä Helsingin ja Tampereen yliopistoihin. 

MIKSI HAET: Pidän kieliopin säännönmukaisuudesta ja ärsyynnyn kirjoitusvirheistä. Työskentelin kuusi vuotta toimistosihteerinä, mutta ajatus opinnoista on poltellut koko ajan. Luen kirjastossa, kotona on liikaa virikkeitä. 

JOS PÄÄSYKOKEET POISTETTAISIIN: Olisin pulassa, koska sain huonot yo-arvosanat reaalista ja äidinkielestä. On hyvä, että kokeella voi kompensoida. Lukioikäisenä kun on voinut olla mielessä muutakin kuin opiskelu ja ura. 

MITÄ LUET: Kieltä kohti: ”Toinen ääripää toisen persoonan kysymyksissä on kaakkoismurteelle ominainen ’Oot sie näht puulusikkaa?’ (Kivennapa) tai ’Oot sie saant mittää suuhus?’ (Luumäki)

60 tuntia viikossa 

Nico Siekkinen, 23, hakee lukemaan teologiaa Helsingin yliopistoon. 

MIKSI HAET: Kaverit sanoivat, että sopisin nuorisopapiksi tai nuorisotyöntekijäksi. Olen lukenut 50–60 tuntia viikossa. Päivää ennen kokeita teen jotain hauskaa, koska niin neuvotaan valmennuskurssin materiaaleissa. 

JOS PÄÄSYKOKEET POISTETTAISIIN: Se olisi tyhmää. Suotta murehditaan, miten ylioppilaat jaksavat lukea pääsykokeisiin. Samalla vauhdilla jatkaa vielä kuukauden. Voisimme kokeilla Saksan mallia: kaikki pääsevät yliopistoon, ja ekan vuoden perusteella karsitaan. 

MITÄ LUET: Teologia, johdatus tutkimukseen: ”...teologian piirissä on keskusteltu siitä, missä mielessä, ja kuinka pitkälle teologian tulee perustua kulloinkin vallalla olevaan käsitykseen siitä, mikä on järkevää ja ymmärrettävää.”

Toisella kierroksella 

Aino Kinnunen, 21, hakee opiskelemaan metsäekonomiaa ja markkinointia Helsingin yliopistoon. 

MIKSI HAET: Haen toista kertaa ja toivon, että tärppää. Opiskelen ammattikorkeassa henkilöstojohtamista, eikä se ole minun juttuni. Haluaisin työskennellä ympäristösihteerinä tai asiantuntijatehtävissä. Yritän lukea nelisen tuntia päivässä, mutta olen myös töissä ja muuttokin on kesken. 

JOS PÄÄSYKOKEET POISTETTAISIIN: Pääsykokeilla mitataan myös motivaatiota, siksi säilyttäisin ne. Toisaalta kokeiden mukana pois jäisivät valmennuskurssit, eikä rahalla olisi enää merkitystä. 

MITÄ LUET: Liiketoimintaosaaminen – menestyvän yritystoiminnan perusta: ”Brändin rakentaminen on järjestelmällistä toimintaa siinä missä muukin yrityksen kehittäminen.”

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Älä haaskaa energiaasi tuhoon tuomittuun projektiin. Umpikujan välttäminen on sinusta kiinni. Pysyttele kaukana oikuttelevista ihmisistä.

 

KAKSONEN

Panosta kotiin ja ihmissuhteisiin. On aika miettiä elämäntyylimuutoksia. Lähde liikkeelle siitä, mikä on oman tärkeysjärjestyksesi kärjessä.

 

RAPU

Satsaa ajallisesti projektiin, joka on lähellä sydäntäsi. Älä jätä leikkiä kesken ensimmäisten takaiskujen sattuessa kohdalle. Aseta rima korkealle.

 

LEIJONA

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. On aika yksinkertaistaa asioita ja ottaa rennosti. Tunteet saavat sinusta helposti vallan tänään.

 

NEITSYT

Ota vakavissasi saamasi neuvot. Pidä matalaa profiilia, sillä juorut pääsevät tänään nopeasti liikkeelle. Älä anna aihetta huhuamiseen.

 

VAAKA

Älä tee pikaisia päätöksiä. Tarkista lähipiirisi mielipiteet ennen suurien ratkaisujen tekemistä. Muuten kuvio mutkistuu nopeasti.

 

SKORPIONI

Lähde ihmisten ilmoille viihtymään. Kerää perheenjäsenet tai hyvät ystävät ympärille. On aika suunnitella tulevaisuutta.

 

JOUSIMIES

Vältä ylimääräistä rahanmenoa. Harkitse tarkkaan suuria ostoksia ja odota tasaisempaa hetkeä toimiaksesi. Vietä laatuaikaa rakkaasi kanssa.

 

KAURIS

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Lähde lyhyelle reissulle tai nauti uusien tuttavien seurasta. Ihmissuhteet vaativat nyt erityisen paljon huomiota.

 

VESIMIES

Vältät ongelmat, jos onnistut pitämään tunteesi aisoissa. Nyt ei ole aika kuuluttaa kärkeviä mielipiteitä ääneen. Pysyttele taustalla tarkkailemassa.

 

KALAT

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. On aika satsata kotisi toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Ilmassa on lupaava ripaus romantiikkaa.

 

OINAS

Unohda arkiset ongelmasi ja keskity välillä johonkin aivan muuhun. Tarvitset uutta ajateltavaa. Lähde shoppailukierrokselle tai hyvien ystävien seuraan.