Miten sujuu pääsykokeisiin pänttääminen kolmelta korkeakouluun pyrkijältä?

Pilkkua viilaamaan 

Kristiina Järviluoma, 31, hakee opiskelemaan suomen kieltä Helsingin ja Tampereen yliopistoihin. 

MIKSI HAET: Pidän kieliopin säännönmukaisuudesta ja ärsyynnyn kirjoitusvirheistä. Työskentelin kuusi vuotta toimistosihteerinä, mutta ajatus opinnoista on poltellut koko ajan. Luen kirjastossa, kotona on liikaa virikkeitä. 

JOS PÄÄSYKOKEET POISTETTAISIIN: Olisin pulassa, koska sain huonot yo-arvosanat reaalista ja äidinkielestä. On hyvä, että kokeella voi kompensoida. Lukioikäisenä kun on voinut olla mielessä muutakin kuin opiskelu ja ura. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

MITÄ LUET: Kieltä kohti: ”Toinen ääripää toisen persoonan kysymyksissä on kaakkoismurteelle ominainen ’Oot sie näht puulusikkaa?’ (Kivennapa) tai ’Oot sie saant mittää suuhus?’ (Luumäki)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

60 tuntia viikossa 

Nico Siekkinen, 23, hakee lukemaan teologiaa Helsingin yliopistoon. 

MIKSI HAET: Kaverit sanoivat, että sopisin nuorisopapiksi tai nuorisotyöntekijäksi. Olen lukenut 50–60 tuntia viikossa. Päivää ennen kokeita teen jotain hauskaa, koska niin neuvotaan valmennuskurssin materiaaleissa. 

JOS PÄÄSYKOKEET POISTETTAISIIN: Se olisi tyhmää. Suotta murehditaan, miten ylioppilaat jaksavat lukea pääsykokeisiin. Samalla vauhdilla jatkaa vielä kuukauden. Voisimme kokeilla Saksan mallia: kaikki pääsevät yliopistoon, ja ekan vuoden perusteella karsitaan. 

MITÄ LUET: Teologia, johdatus tutkimukseen: ”...teologian piirissä on keskusteltu siitä, missä mielessä, ja kuinka pitkälle teologian tulee perustua kulloinkin vallalla olevaan käsitykseen siitä, mikä on järkevää ja ymmärrettävää.”

Toisella kierroksella 

Aino Kinnunen, 21, hakee opiskelemaan metsäekonomiaa ja markkinointia Helsingin yliopistoon. 

MIKSI HAET: Haen toista kertaa ja toivon, että tärppää. Opiskelen ammattikorkeassa henkilöstojohtamista, eikä se ole minun juttuni. Haluaisin työskennellä ympäristösihteerinä tai asiantuntijatehtävissä. Yritän lukea nelisen tuntia päivässä, mutta olen myös töissä ja muuttokin on kesken. 

JOS PÄÄSYKOKEET POISTETTAISIIN: Pääsykokeilla mitataan myös motivaatiota, siksi säilyttäisin ne. Toisaalta kokeiden mukana pois jäisivät valmennuskurssit, eikä rahalla olisi enää merkitystä. 

MITÄ LUET: Liiketoimintaosaaminen – menestyvän yritystoiminnan perusta: ”Brändin rakentaminen on järjestelmällistä toimintaa siinä missä muukin yrityksen kehittäminen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla