Ei auta kuin toivoa, että joku noista puista on pyökki. Kuva: Shutterstock
Ei auta kuin toivoa, että joku noista puista on pyökki. Kuva: Shutterstock

Jos neuvon lähteenä on Suuri tonttukirja, kannattaa sen noudattamista harkita pari kertaa.

Taas eletään ukkossesonkia. Moni pelkää jyrinää ja salamointia ja ihan syystä: ukonilmalla ulkona kekkulointi on oikeasti vaarallista. Siksipä tilanteen varalle on tavattu antaa lapsille toimintaohjeet. Tässä kansalaisten muistilokeroista kaivettua tietoa; olisiko päivittämisen paikka?

”Minulle kerrottiin, että salamaniskulta voi suojautua kumisaappaille. Siispä autossa ollessani istuin aina kumisaappaat jalassa ja haalin varmuuden vuoksi kaikki kumiesineet mukaan. Pyyhekumi kädessä tärisin sitten salamoidessa.”

"Meitä neuvottiin seisomaan yhdellä jalalla, jos ukkonen osuu kohdalle. Silloin kuulemma salama menee osuessaan vaarattomasti vartalon läpi maahan. Vai olikohan se sittenkin niin, että piti seisoa juuri kahdella jalalla? Tämä oli vaikeaa lapsenakin. Ukkosen lähestyessä muistin aina, että ukkoseen ja seisomiseen liittyi jokin elintärkeä muistisääntö, mutten ikinä muistanut kummin päin se meni."

"Suuri tonttukirja -nimisessä teoksessa neuvottiin runomuotoisesti hakeutumaan ukonilmalla pyökkipuun alle, muita puita piti välttää. Hankalaa tietysti Suomen oloissa, kun pyökkejä ei niin hirveästi taida kasvaa, ja tunnistaako pyökkiä edes? Enkä tiedä, onko Suuri tonttukirja ylipäänsä kovin luotettava lähde toimintaohjeille."

Satiirisivusto Hikipediallakin on ukkosen varalle kyseenalaisia vinkkejä: Koska salama iskee yleensä alueen korkeimpaan kohtaan, kannattaa ukkosella ulkona liikkuessa ottaa mukaan pitkä kaveri, jolle antaa metallisen sateenvarjon. Salama iskee siis kaveriin. Koska salaman ei pitäisi myöskään iskeä kahdesti samaan paikkaan, Hikipedia neuvoo lukijaa ohjaamaan salamaan itseensä. Sitten on loppuelämänsä ajan turvassa. Jos siis selviää hengissä. Ai niin, eikä ikinä kannata suututtaa velhoa: sarjakuvissahan velhot heittelevät salamoita kiukuspäissään!

Ja sitten ne oikeat ohjeet!

Muistathan, ettei ukkoselta ja salamoilta missään nimessä kannata suojautua edellä mainituilla keinoilla! Katso oikeat toimintaohjeet täältä.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00