Pääministeri Juha Sipilä piti kansalle puheen keskiviikkona. Oli kaikenmoista retoriikkaa. Kuva: Sanoma-arkisto.
Pääministeri Juha Sipilä piti kansalle puheen keskiviikkona. Oli kaikenmoista retoriikkaa. Kuva: Sanoma-arkisto.

Okei, ensinnäkin: mitä tarkoittikaan se ilmaisu "puhua ilmanaikuisia"? Se on Pohjanmaan murretta, jota pääministeri Juha Sipilä viljeli keskiviikon puheessaan. Tutkija kertoo, mitä Sipilän puheesta voi päätellä.

Jokin pääministeri Juha Sipilän eilisessa tv-puheessa pisti silmään – tai oikeammin korvaan. Kieli. Se oli ajoittain hyvinkin rentoa. Mitä Sipilän puheenparsista ja sananvalinnoista voi päätellä? Kysyimme suomen kielen tutkijalta, Helsingin yliopiston tietokirjallisuuden professorilta Pirjo Hiidenmaalta.

"Me velvollisuudentuntoiset"

– Oli paljon puhetta ”me”-muodossa. Se on velvollisuusretoriikkaa, eli sanotaan ”on tehtävä, on toimittava, on kannettava vastuunsa, emme voi”, huomauttaa Hiidenmaa.

– Me-puheella tarjotaan samastumiskohtia: me suomalaiset, me yritteliäät, me velvollisuudentuntoiset. Sana myös tuottaa poliittiseen retoriikkaan hyödyllisen kahtiajaon: jos et ole meidän puolellamme, olet vastaan.

"Minä tein kaksi epäonnistunutta yritystä"

Ajoittain ministeri puhui minä-muodossa, mikä Hiidenmaan mukaan kertoo oman roolin korostamisesta. Mukana voi olla myös ripaus ”Mitäs minä sanoin” -henkeä.

– Sipilä ei halua sanoa, että ”hallitus teki kaksi epäonnistunutta yritystä” tai että ”teimme kaksi epäonnistunutta” vaan nimenomaan ”minä” tein. Tämä kertoo vastuunotosta, mutta samalla myös korostaa omaa roolia, ehkä vähän rohkeuttakin.

Erilainen mies

Pääministeri on koko poliittisen uransa ajan rakentanut tiettyä kuvaa, arvioi Hiidenmaa.

– Sellaista, että hän on erilainen poliitikko: tulee yritysmaailmasta, käyttää prosessikaavioita, antaa murteensa ja insinöörimäisyytensä tulla läpi.

Tämäkin puhe oli erilainen: puheessa oli persoonallista sävyä, vaikka sisältö oli tavallista poliittista tavaraa. 

Murre kuuluu: "Puhumme ilmanaikuisia!"

Läpi kuului hyvin myös pohjoispohjalainen murre, siis Oulun seutu. Sipilä käytti erityisiä murteellisia ilmauksia, kuten sanoessaan "puhumme ilmanaikuisia" – tarkoittaen, että tyhjänpäiväisiä.

Tuntuiko tämä kielentutkijan mielestä harkitulta?

– Siltä osin kuin kyse on äännepiirteistä, vokaaleista ja konsonanteista, murre ei tunnu tahalliselta. Sananvalinnat ("ilmanaikuinen") ja hallitusneuvottelujen aikaiset murresanat ("vatulointi" ja "jappaseminen") ovat astetta tietoisempia valintoja, Hiidenmaa analysoi.

Tuttavallisuus: riski tai sitten ei

Hiidenmaan mukaan murretta voi käyttää monella tavalla; tässä se tuo kansanomaisen sävyn.

– Pääministeri ehkä myös viestittää kansanomaisuuttaan: että en keikaile hienoilla sanoilla vaan puhun kuin ihminen ihmiselle. Joitakuita kuulijoita tällainen tuttavallisuus häiritsee, toisia ilahduttaa.

Etenkin yksi asia jäi mietityttämään tutkijaa. 

–  Eniten minua askarruttaa puheessa se, että sen koko tarkoitusta oli vaikea ymmärtää.

Ylen kanavilla esitettyä puhetta seurasi keskiviikkona yli 1,5 miljoonaa. Sen voi katsoa uudelleen Ylen sivuilta täältä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.