Puhelimen muistin putsaaminen on helppoa, kun tietää, mitä tekee. Listasimme parhaat vinkit siivoustalkoisiin. 

1. Tarkista, mikä vie tilaa. Kun tiedät, mikä puhelimesi muistin täyttää, luuri on helpompi siivota, Mic-sivusto huomauttaa. Asetuksista näet, mikä luurissasi syö kaikista eniten tilaa. Esimerkiksi iPhonessa pääset tarkistamaan kulusyöpöt polkua Asetukset > Yleiset > Tallennus- ja iCloud-tilan käyttö > Hallitse tallennustilaa.

2. Ota viestisovellusten automaattinen tallennus pois päältä. Kuvat ja videot vievät monen luurista suurimman osan muistia. Monet viestisovellukset – kuten WhatsApp – tallentavat vastaanotetut kuvat ja videot automaattisesti.

3. Tyhjennä selaushistoriasi selaimen asetuksista. Selaimet nimittäin tallentavat historiatietoja puhelimen muistiin.

4. Käy läpi kuvat, ja poista kaikki turhat otokset.

5. Siirrä tiedostoja muualle. Ulkoiselle kovalevylle, iCloud, Dropbox ja Google Photos ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja.

6. Käy läpi sovellusten offline-asetukset. Esimerkiksi Spotify Premiumin avulla musiikkia on mahdollista kuunnella myös silloin, kun puhelin ei ole internetverkossa. Silloin kuunnellut kappaleet kuitenkin kuluttavat puhelimen muistia.

7. Poista isoja sovelluksia ja asenna ne uudelleen. Sovellukset saattavat tallentaa puhelimeen tietoja, kun niitä käytetään. Kun sovellus poistuu, väliaikainen tietokin poistuu.

8. Poista ne ohjelmat, joita et käytä. Harva meistä käyttää aktiivisesti kaikkia niitä sovelluksia, joita puhelimeen on tullut ladattua. Käy siis läpi sovelluksesi ja poista ne, joita et tarvitse.

9. Oletko jo kokeillut kaikki nämä? Onko sinulla iPhone? Siinä tapauksessa kannattaa kokeilla muistin tyhjentämistä iTunes -kikan avulla. Ohjeet siihen löydät täältä.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.