Lomalla on syytä elää hetkessä, mutta silloin tällöin on hyvä vilkuilla tulevaankin, sanoo psykologi. Kuva: Shutterstock
Lomalla on syytä elää hetkessä, mutta silloin tällöin on hyvä vilkuilla tulevaankin, sanoo psykologi. Kuva: Shutterstock

Loma saattaa mennä helposti pieleen, jos et pysähdy hetkeksi miettimään muutamia juttuja, neuvoo työterveyspsykologi.

Moka 1: Muutat liikaa ruokailutapojasi

Lomahyvinvoinnin parantamiseksi auttaa jo yksi sääntö: kannattaa pysyä kohtuudessa – sekä ravinnon että juomisen suhteen, työterveyspsykologi Tanja Lappi muistuttaa.

– Moni muuttaa oleellisesti ruokavaliotaan kesällä ja päästää ruokailu- sekä juomatavat repsahtamaan. Tämä on suomalaisten suurin virhe lomaillessa.

Kohtuudessa pysyminen helpottaa myös työhön paluuta ja hyvän fiiliksen pidentämistä loman jälkeen, Lappi lisää.

Jos vain yhtään innostaa, kesällä olisi Lapin mukaan syytä aloittaa jokin uusi harrastus, sillä lomalla on energiaa ja aikaa. Kesäharraste on helppo tuoda mukanaan myös arkeen, kun sen on saanut lomalla luonnolliseksi osaksi päivärytmiä.

– Arkeen on mukavampi palata, kun housut eivät kiristä ja olo on virkeä.

Lue myös! Koko loma pilalla? Tästä se johtuu

Hyvä ruoka, parempi kesäloma. Kuva: Shutterstock
Hyvä ruoka, parempi kesäloma. Kuva: Shutterstock

 

Moka 2: Sinulla on liian suuria odotuksia

Moni odottaa kesälomaa koko pitkän kevään – jopa joululomasta saakka.

Jos lomalla sitten sattuukin jotain ikävää tai sen keskeyttää – vaikkakin lyhyesti – jokin sairaus tai muu yllättävä asia, saattaa se kaataa tunnelmat täysin.

– Kesälomasta kannattaa nauttia, mutta täytyy samalla myös muistaa, että se ei ole ainutlaatuinen tapahtuma. Vaikka loma ei olisikaan koko ajan täyttä nautintoa, ei se ole mennyt pieleen. Uusia lomia tulee aina.

”Uusia lomia tulee aina.”

Lappi suosittelee tasapainoa lomajaksojen ja arjen välille. Suomalaisilla on hänen mielestään pitkät lomat, jotka voisi hyvin pilkkoa pienempiin osiin koko vuoden ajaksi. Samalla hän sanoo ymmärtävänsä hyvin useiden viikkojen kesälomat.

– Suomessa ilmasto suosii pitkää lomaa kesällä, kun taas jossain Etelä-Euroopassa on helpompi säiden puolesta pätkiä vapaita.

Ennen lomaa tai ihan ensimmäisenä päivänä kannattaa tehdä tehtävälista töidenpaluuta varten. Kuva: Shutterstock
Ennen lomaa tai ihan ensimmäisenä päivänä kannattaa tehdä tehtävälista töidenpaluuta varten. Kuva: Shutterstock

 

Moka 3: Unohdat to do -listan

Tanja Lappi työskentelee terveysyhtiö Heltissä. Hän sanoo itse siirtyvänsä lomavaihteelle vähitellen. Yrittäjänä Lappi pystyy säätelemään lomalle lähdön ja paluun aikoja sekä niiden työmäärää.

– Se, miten jokainen voi vaikuttaa omaan työhönsä ennen lomaa ja sen jälkeen, on erittäin tärkeää palautumisen kannalta. Kun kaikkea ei tarvitse saada kiireellä valmiiksi tiettynä päivänä ennen lomaa eikä työyhteisö odota liikoja lomaltapalaajalta, onnistuu kesälomakin paremmin ja sen vaikutukset kestävät pidempään, Lappi tiivistää.

Moni kokee Lapin mielestä myös työhönpaluun kuormittavana, jos loma on ollut liian pitkä eikä sen lopuksi ole miettinyt tippaakaan töitä.

Lappi suosittelee, että loman viimeisellä viikolla olisi syytä tarkistaa unirytmi ja alkaa siirtyä kohti normaaleja nukkumisaikoja. Samalla lomapäiviin voisi tuoda lisää ärsykkeitä, joihin pitää taas töissä tottua.

Työhönpaluuangstia usein helpottaa sekin, jos on ennen lomaa kirjannut edes kursorisesti to do -listan töistään loman jälkeen. Silloin viimeiset lomapäivät eivät mene epätietoisuuden ja ahdistuksen vallassa ja ensimmäisessä työpäivässäkin on selkeät sävelet, Lappi mainitsee.

– Jos listaa ei ehdi tehdä ennen lomaa, kannattaa vaikka ensimmäisestä lomapäivästä uhrata pieni hetki tälle asialle. Se helpottaa oloa loman lopussa monen päivän verran.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.