Prinssi Harryn aids-päivään liittyvää paljastusta odotetaan kiihkeästi Britanniassa. Kuva: Reuters
Prinssi Harryn aids-päivään liittyvää paljastusta odotetaan kiihkeästi Britanniassa. Kuva: Reuters

Britannian villikkoprinssi aikoo kertoa tänään iltapäivällä salaisuuden vähentääkseen hiv-sairauteen liittyviä ennakkoluuloja.

Mitä prinssi Harry aikoo paljastaa? Tätä arvuutellaan nyt Britanniassa kiivaasti. Nuoruudessaan villinä bilettäjänä tunnettu kruunupää on nimittäin luvannut tehdä henkilökohtaisen paljastuksen tänään maailman aids-päivänä. Iltapäivän jymypaljastusta odotetaan saarivaltiossa jo malttamattomina.

– Kenenkään ei pitäisi hävetä salaisuuksiaan, aids-kampanjan kasvo Harry, 30, sanoo.

Prinssi on yksi niistä brittijulkkiksista, jotka ovat luvanneet tehdä paljastuksensa koko maailmalle videolla tukeakseen Sentebale-nimisen järjestön #FeelNoShame-kampanjaa. Tarkoituksena on paljastaa pahimpia pelkojaan tai salaisimpia mielihalujaan, jotta aidsiin liitetyt ennakkoluulot vähenisivät. Prinssi muistuttaa, että arasta asiasta on uskallettava puhua avoimesti, jotta tartuntaa pelkäävät tai sen saaneet eivät kokisi syrjintää ja uskaltaisivat hakeutua testeihin ja hoitoon. Prinssi oli mukana perustamassa Sentebale-hyväntekeväisyysjärjestöä, joka auttaa aids-orpoja Lesothossa.

Harry avasi jo kampanjan videotervehdyksellä, jolla hän yllyttää ihmisiä jakamaan salaisuutensa sosiaalisessa mediassa. Vastineeksi hän lupasi oman paljastuksen. Lehtitietojen mukaan odotettu paljastus kuullaan kello 15 Suomen aikaa videolla Feelnoshame.today-sivustolla.

Harry jatkaa aids-hyväntekeväisyyttä edesmenneen äitinsä, prinsessa Dianan, jalanjäljissä. 1980-luvulla Diana oli ensimmäisiä julkkiksia, jotka julkisesti halasivat hiv-potilaita – aikana, jolloin uusi tauti aiheutti hysteriaa ja sen pelättiin tarttuvan jo pelkästä kosketuksesta.