Hei, hei, hei,eihän sen näin pitänyt mennä! tietää Julia Roberts. Kuva: Reuters
Hei, hei, hei,eihän sen näin pitänyt mennä! tietää Julia Roberts. Kuva: Reuters

Rakastatko sinäkin Pretty Woman -elokuvaa? Et ehkä rakastaisi, jos elokuva olisi alkuperäisen käsikirjoituksensa mukainen.

Näin me sen olemme nähneet: oopperamusiikin soidessa Richard Geren näyttelemä Edward Lewis karauttaa torvet soiden valkoisella limusiinillaan Vivianin (Julia Roberts) ikkunan alle, kiipeää palotikkaita pitkin kukkapuska suussaan naisensa luokse ja julistaa tälle rakkautensa.

– Ja mitä tapahtuu sen jälkeen, kun mies on kiivennyt torniin ja pelastanut hänet? Edward kysyy pehmeällä äänellä.

– Nainen vastaavasti pelastaa sen miehen, Vivian vastaa.

Pari suutelee ja... POIKKI POIKKI POIKKI!

Ei sen näin pitänyt mennä. Ei ainakaan alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan.

Pretty Womania on pidetty yhtenä maailman romanttisimmista elokuvista. Esimerkiksi Timeout.com-sivuston kaikkien aikojen romanttisimmat elokuvat -listauksessa Pretty Woman on sijalla 46 ja US Weeklyn listauksessa sijalla 7. Mutta alkujaan Garry Marshallin ohjaama tarina toisiinsa rakastuvasta lämminsydämisestä prostituoidusta ja rikkaasta liikemiehestä ei ollut kovinkaan ruusuinen.

Alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan Edward ei rakastu Vivianiin ja Viviankin päätyy lopuksi takaisin kadulle. Alun perin elokuvan nimikin oli 3000 – viitaten hintaan, jonka Edward maksoi viikostaan Vivianin seurassa.

TCM.comin mukaan Julia Roberts on kuvaillut alkuperäistä käsikirjoitusta synkäksi, masentavaksi ja hirveäksi tarinaksi kahdesta kamalasta ihmisestä. Kaiken lisäksi Julian näyttelemän Vivianin oli tarkoitus olla narkomaani.

– Hahmoni oli huonolla huumorintajulla varustettu huonostikoulutettu, huumeita käyttävä huora, joka koki viikon mittaisen elämyksen pahasuisen, huonolla huumorintajulla varustetun rikkaan ja komean mutta kamalan miehen kanssa, Julia kertoo.

Alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan Vivian kyllä ihastuu Edwardiin, mutta Edward sen sijaan haikailee takaisin tyttöystävänsä luokse New Yorkiin. Kun Vivian ryntää ulos limusiinista, Edward heittää tämän 3000 dollarin palkan roskikseen. Sen pituinen se.

Kaikki rakkaustarinan ystävät lienevät onnellisia siitä, että käsikirjoittaja J.F. Lawton päätyi lopulta muokkaamaan tarinaan sen romanttisen ja onnellisen lopun (ja poistamaan tyttöystävän Edwardin elämästä).

Lähteet: Refinery29, TCM

Lue myös:

Tällainen on Julia Roberts – Amerikan kultatyttö

Nämä leffojen seksikohtaukset ovat naisten mieleen

Richard Gere on oikea riku raukea

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.