Jari Nissinen perustelee päähenkilöidensä rajua kielenkäyttöä kriittisille kollegoilleen Maarit Turtiaiselle (vas.) ja Heidi Jaatiselle.
Jari Nissinen perustelee päähenkilöidensä rajua kielenkäyttöä kriittisille kollegoilleen Maarit Turtiaiselle (vas.) ja Heidi Jaatiselle.

Sauna lämpenee kartanon rannassa ja läppärien tekstitiedostot paisuvat. Kustantajan kirjailijakoulussa tuntemattomista nimistä hiotaan esikoiskirjailijoita. Joko bestsellerin ainekset ovat koossa?

Porvoolaisen Stor Kroksnäsin kartanon pihalla kukat helottavat keskikesän terässä. Ympyräksi asetelluilla terassituoleilla istuu yhdeksän kirjoittajaa. Vuosi sitten he eivät olleet kuulletkaan toisistaan, nyt he jakavat rehellisimmät ajatuksensa.

Jari Nissinen lukee aamulla kirjoittamaansa pätkää. Vierustoverit istuvat katse ruohikossa, mieli tarinan saunassa. Onko kielenkäyttö luontevaa, vyöryykö tekstissä liikaa henkilöitä, he miettivät, sillä hetken päästä Jari kaipaa kritiikkiä.

Meneillään on Suomen ensimmäinen kustantajan tarjoama kirjailijakoulu. Hakijoita oli lähes 700, joista Gummerus valitsi yhdeksän. Kaikilla valituilla oli melkein valmis romaanikäsikirjoitus, joiden muokkaamista idean isä, kustannuspäällikkö Tero Liukkonen on ohjannut talvesta asti. Ilmainen koulutus huipentuu kartanoviikkoon Porvoon saaristossa. Aamulla kirjoitetaan, iltapäivällä analysoidaan ja illalla saunotaan.

Minkälaisia ajatuksia kirjailijakoululaisilla on?

Olen tehnyt toimittajan työtä Ruotsin suomenkielisissä tv-uutisissa parikymmentä vuotta. Haluaisin elämästäni vapaampaa. Olen valmis uhrauksiin, koska haluan kehittyä ihmisenä. Rahaa tällä ei tee. Jos tekstistäni tulee kirja, saan jotain 2000 euroa.

Olen hionut tekstiäni vuosikausia kesäkursseilla, mutta vasta Tero (Liukkonen) on onnistunut auttamaan. Olen lyhentänyt takaumia ja koettanut päästä eroon toimittajan raportoivasta tyylistä. Kirja kertoo Istanbulista, jossa suomalainen Satu rakastuu kurdimieheen. Haluan avartaa käsityksiä kulttuurien välisistä eroista, koska me kaikki olemme aika samanlaisia.”

Maarit Turtiainen, 52, toimittaja, Tukholma.

”Täällä on ihana olla, kun voi kerrankin keskittyä kirjoittamiseen. Tavallisesti pystyn kirjoittamaan vain viikonloppuaamuisin, kun lapset katsovat tv-ohjelmia. Syksyllä aloitan tokaluokan opettajana ja kotona hoidan 36 lehmän lypsytilaa.

Ensimmäinen kirjani julkaistaan keväällä. Perhepiirissä on pyydetty vaihtamaan aihetta, koska kirja kertoo pedofiliasta ja kuolemasta. Tero poistatti kirjasta viisi lukua, ja sain muilta tukea loppukohtaukseen. Nyt kirjoitan jo seuraavaa, Jonoa.”

Heidi Jaatinen, 41, opettaja ja emäntä, Kiuruvesi.

Puolesta ja vastaan

Kun Gummerus julkisti kirjailijakouluaikeensa syksyllä, syntyi kohu. Tuomas Kyrö piirsi Parnassoon pilakuvan tasapäistävästä koulusta: kaikista tuli Päätaloja.

Juha Seppälä toivoi Aamulehdessä, että koulutuksessa käsitellään myös ”epätoivon, juopottelun, sydämentykytyksen, öisen heräilyn, märkien lakanoiden, kateellisten kollegoiden, omien alhaisten tunteiden, idioottimaisten arvosteluiden, puutteellisen motivaation sekä väärämielisten apurahalautakuntien ja palkintoraatien kestämistä”.

Jos on valmis kestämään tätä vuosikymmenten ajan, voi Seppälän mukaan alkaa haaveilla kirjailijan urasta.

Kaikki eivät ole yhtä tulisia. Johanna Sinisalon mielestä kirjailijaksi voi tulla useita reittejä eikä hän usko synnynnäiseen nerouteen.

– Ammattimainen ohjaus auttaa aina luovaa ihmistä, olipa kyse kirjoittajasta tai vaikkapa muusikosta, Sinisalo toteaa.

Virpi Hämeen-Anttila pelkää, että herkkä kirjoittaja saattaa nujertua kritiikistä tai ruveta miellyttämään ohjaajaa, jolloin oma tyyli ei löydy.

– Tekniikkaa ja rakenteita voi opettaa, mutta työ vaatii ohjaajalta sensitiivisyyttä.

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.