Tutkijoiden mukaan etenkään alle kolmekymppisten ei tulisi käyttää lainkaan kannabista.

Tutkijat ovat todenneet, että pelkkä kannabiksen kohtuullinen viihdekäyttö riittää muuttamaan aivojen tunne- ja motivaatioalueiden rakennetta, kertoo Tiede-lehti.

Northwestern-yliopistossa Illinoisissa toteutettu tutkimus osoitti, että jo kerran tai pari kertaa viikossa tapahtuva pössyttely aiheuttaa sopeutumismuutoksia aivojen manteli- ja accumbens-tumakkeissa.

Tutkijat totesivat aivokuvausten avulla erityisesti accumbens-tumakkeen olevan pössyttelijöillä huomattavasti suurempi kuin ihmisillä, jotka eivät käytä kannabista lainkaan.

Accumbens-tumake ja mantelitumake ovat kytköksissä riippuvuuksiin ja lisäksi niillä on tärkeä tehtävä tunteissa ja motivaatioissa.

Tutkijoiden mukaan etenkään alle kolmekymppisten ei tulisi käyttää kannabista, sillä kannabiksen polttamisen aiheuttamista muutoksista voi olla haittaa myöhemmin elämässä.

Lue myös:

Kannabiksen kotikasvattaja: "Menettäisin työpaikkani, jos toimintani paljastuisi"

Tiede: Onko totta, että miehet ajattelevat seksiä joka viides sekunti?

Tiede: Ryhävalasurokset osaavat säveltää

Tiede: Masennusherkissä aivoissa on ylivilkkaat yhteydet

Vuosi sitten ihmiset alkoivat käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #MeToo. Maailma järisi lupaavasti, mutta valmis se ei vielä ole. 

Mitä yhteistä on Ilkka Kanervalla, Tomi Metsäkedolla ja Tuntemattomalla sotilaalla? Oikein! Kaikkien kolmen asiat voisivat olla eri tolalla ilman näyttelijä Alyssa Milanoa. Jos hän ei olisi laittanut viime syksynä vetoomustaan...

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00