Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock
Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock

Poliisi on huolestunut pakolaisiin liittyvän vihan ja pelon lietsonnan yleistymisestä. Netissä on esimerkiksi levitetty tositapauksiksi väitettyjä kertomuksia naisten ja lasten ahdistelusta.

Viranomaiset ovat huolestuneet siitä, että pakolaisiin liittyvä vihan, pelon ja epäluulon lietsonta on yleistynyt. Poliisin mukaan huhuja ja väärää tietoa levitetään nyt tarkoituksella turvapaikanhakijoiden mustamaalaamiseksi. Viime aikoina netissä on levitetty esimerkiksi kertomuksia naisten ja lasten raiskausyrityksistä tai ahdistelusta.

– Kesästä alkaen asenneilmapiiri on kiristynyt, ja ääripäiden ääni on tullut entistä enemmän näkyviin etenkin sosiaalisessa mediassa. Vihapuhe ja jopa perättömien tietojen levittäminen on lisääntynyt, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen vahvistaa.

Hiljattain sosiaalisessa mediassa ja joillakin nettisivustoilla levitettiin esimerkiksi huhuja, joiden mukaan Oulussa olisi tapahtunut syyskuussa kaksi ulkomaalaisten tekemää raiskauksen yritystä sen jälkeen, kun kaupunkiin perustettiin turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.

Poliisin mukaan nämä huhut tekaistiin tarkoitushakuisesti. Sittemmin poliisi on erikseen kertonut myös, ettei turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen ole näkynyt rikostilastoissa.

"Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme."

Kilpeläisen mukaan poliisi on huolissaan siitä, että rasistista tai muukalaisvastaista propagandaa ryhdytään levittämään tarkoitushakuisesti yhä enemmän. Kuka vain voi levittää huhuja somessa tai perustaa valeuutissivuston. Myös maahanmuuttovastaisen MV-sivuston ja muiden netin skandaalisivustojen tekaistut uutiset ovat kasvattaneet lukijamääriään.

Tällä viikolla MV-sivusto julkaisi esimerkiksi lukijan jutun, jossa väitettiin kahden turvapaikanhakijan ahdistelleen nuorta tyttöä Rovaniemellä ja ”sankarikoira Edin” pelastaneen tytön. Monet olivat valmiita uskomaan tekaistulta vaikuttavaan juttuun täysin kyseenalaistamatta sen levittäjien tarkoitusperiä. Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa.

– Olemme huolissamme vihapuheen ja valheellisen tiedon levittämisestä. Pahimmillaan joku saattaa ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Vihapuheesta seuraava askel voi olla se, että joku tekee rikoksen. Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme, Kilpeläinen sanoo.

Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista

Yksi esimerkki kiristyneestä asenneilmapiiristä on tällä viikolla Facebookin eräässä julkisessa ryhmässä levinnyt kertomus, jonka mukaan Tampereella liikkuisi koulujen lähistöllä "lasten ahdistelija". Ryhmässä julkaistiin valokuvia ja henkilöiden nimiä, joita ei poliisin selvitysten mukaan kuitenkaan ole syytä epäillä rikoksesta.

– Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista. Jos viattomia leimataan, se voi johtaa esimerkiksi kunnianloukkaussyytteisiin, Kilpeläinen muistuttaa.

"Kansanliikkeet voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa."

Tampereen-tapaus on Kilpeläisen mukaan myös ikävä esimerkki siitä, miten väärä tieto voi johtaa lumipalloefektiin. Se myös työllistää viranomaisia, eikä ihmisten pitäisi turvautua "kotipoliisitoimintaan" eli ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

– Ymmärrän tässä tapauksessa esimerkiksi vanhempien huolen, jos oma lapsi on koulussa. Asia sinänsä on erittäin vakava, mutta tällaiset kansanliikkeet voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa. Lähtökohta on aina se, että rikosepäilyistä ilmoitetaan poliisille, ja poliisi huolehtii asian eteenpäin.

Rasistit käyttävät hyödykseen ilmapiiriä

Entä näkyykö kiristynyt asenneilmapiiri siinä, että ulkomaalaisista tehtäisiin jopa valheellisia rikosilmoituksia?

– Perättömien rikosilmoitusten tekemien ei välttämättä ole niin yleistä kuin se, että somessa pannaan huhu liikkeelle. Rasistisin perustein tehdyistä perättömistä rikosilmoituksista ei löydy tilastoja.

Rikoksia ei pidä vähätellä, mutta Kilpeläisen mukaan "tietyt toimijat" käyttävät tällä hetkellä selvästi hyödykseen kiristynyttä asenneilmapiiriä.

– On valitettavaa, että jotkin tahot käyttävät toisten turvatonta asemaa hyväksi. Tästä esimerkkinä se, että tällä viikolla Kirkon Ulkomaanavun nimissä tehtiin Facebookiin feikkiprofiili, joka liittyi Tornion vastaanottokeskukseen. Profiilin tehnyt ihminen väitti kirjoituksissaan, että vastaanottokeskukseen tulleet eivät olisi ikinä mitään sotaa nähneetkään, ja levitti muita perättömiä huhuja.

 

Mistä tunnistaa netin valhejutut? Lue vinkit täältä.

 

Rasismista ilmoitetaan aiempaa enemmän

Internetissä leviävästä epäilyttävästä aineistosta ilmoitetaan aiempaa enemmän. Poliisin nettivinkkijärjestelmän kautta voi jättää nimettömänä vihjeitä, jos törmää epäilyttävään aineistoon.

Vuoden 2014 tammikuun ja syyskuun välisenä aikana tuli tuhat vinkkiä, jotka koskivat rasismia ja ihmisvihaan liittyvää epäilyttävää aineistoa. Tänä vuonna ilmoituksia tuli yli 4000 vastaavana ajanjaksona.

– Joko ihmisten kynnys ilmoittaa poliisille on madaltunut, koska vihapuheesta on keskusteltu julkisuudessa niin paljon, tai sitten propagandamateriaali on lisääntynyt merkittävästi.

Lähde: Poliisihallitus / poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen

Kaikki keksittyjä?

Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: "Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt"

Esimerkiksi Punkalaitumen uutiset kertoi paikkakunnalla tapahtuneista ahdisteluista, johon myös paikallinen pakolaiskeskus puuttui. Eli kyllä vain osa jutuista on täysin tottakin vai valehteliko paikallislehti? Ja ylipäätään somessahan puhutaan mamujen tekemistä ahdisteluista, joiden ei haluta lisääntyvän tulevaisuudessa. Ja lähinnä samojen ryhmien, jotka ylikorostuvat myös esim. virallisissa raiskaustilastoissakin. Ja eihän ahdistelun uhri voi tietää täysin tuntemattomasta mamutaustaisesta...
Lue kommentti
Suhteellisuudentajua

Poliisi huolissaan valheellisista raiskaushuhuista: "Perättömien tietojen levittäminen turvapaikanhakijoista lisääntynyt"

Huhut ovat huhuja. Niiden levittäminen voi olla ikävää, mutta ketään ei sentään kuulustella viranomaisen taholta, pidetä tutkintavankeudessa tai tuomita syyttömänä. Sen sijaan perättömät raiskausilmoitukset on ihan oikea ongelma. Eräänkin komisarion arvion mukaan joka toinen raiskausilmoitus on perätön, mikä tarkoittaa noin tuhatta aiheetonta syyllistämistä vuosittain. Siinä leikissä tapahtuu todellisia oikeusmurhia.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.