Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock
Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock

Poliisi on huolestunut pakolaisiin liittyvän vihan ja pelon lietsonnan yleistymisestä. Netissä on esimerkiksi levitetty tositapauksiksi väitettyjä kertomuksia naisten ja lasten ahdistelusta.

Viranomaiset ovat huolestuneet siitä, että pakolaisiin liittyvä vihan, pelon ja epäluulon lietsonta on yleistynyt. Poliisin mukaan huhuja ja väärää tietoa levitetään nyt tarkoituksella turvapaikanhakijoiden mustamaalaamiseksi. Viime aikoina netissä on levitetty esimerkiksi kertomuksia naisten ja lasten raiskausyrityksistä tai ahdistelusta.

– Kesästä alkaen asenneilmapiiri on kiristynyt, ja ääripäiden ääni on tullut entistä enemmän näkyviin etenkin sosiaalisessa mediassa. Vihapuhe ja jopa perättömien tietojen levittäminen on lisääntynyt, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen vahvistaa.

Hiljattain sosiaalisessa mediassa ja joillakin nettisivustoilla levitettiin esimerkiksi huhuja, joiden mukaan Oulussa olisi tapahtunut syyskuussa kaksi ulkomaalaisten tekemää raiskauksen yritystä sen jälkeen, kun kaupunkiin perustettiin turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poliisin mukaan nämä huhut tekaistiin tarkoitushakuisesti. Sittemmin poliisi on erikseen kertonut myös, ettei turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen ole näkynyt rikostilastoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme."

Kilpeläisen mukaan poliisi on huolissaan siitä, että rasistista tai muukalaisvastaista propagandaa ryhdytään levittämään tarkoitushakuisesti yhä enemmän. Kuka vain voi levittää huhuja somessa tai perustaa valeuutissivuston. Myös maahanmuuttovastaisen MV-sivuston ja muiden netin skandaalisivustojen tekaistut uutiset ovat kasvattaneet lukijamääriään.

Tällä viikolla MV-sivusto julkaisi esimerkiksi lukijan jutun, jossa väitettiin kahden turvapaikanhakijan ahdistelleen nuorta tyttöä Rovaniemellä ja ”sankarikoira Edin” pelastaneen tytön. Monet olivat valmiita uskomaan tekaistulta vaikuttavaan juttuun täysin kyseenalaistamatta sen levittäjien tarkoitusperiä. Itse kunkin kannattaa tovi pohtia, millaisia "uutisia" jakaa tai peukuttaa sosiaalisessa mediassa.

– Olemme huolissamme vihapuheen ja valheellisen tiedon levittämisestä. Pahimmillaan joku saattaa ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Vihapuheesta seuraava askel voi olla se, että joku tekee rikoksen. Kaikki eivät pysty lukemaan ja arvioimaan juttuja mediakriittisesti. Se on meidän huolemme, Kilpeläinen sanoo.

Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista

Yksi esimerkki kiristyneestä asenneilmapiiristä on tällä viikolla Facebookin eräässä julkisessa ryhmässä levinnyt kertomus, jonka mukaan Tampereella liikkuisi koulujen lähistöllä "lasten ahdistelija". Ryhmässä julkaistiin valokuvia ja henkilöiden nimiä, joita ei poliisin selvitysten mukaan kuitenkaan ole syytä epäillä rikoksesta.

– Virheellisten tietojen levittäminen voi olla rikollista. Jos viattomia leimataan, se voi johtaa esimerkiksi kunnianloukkaussyytteisiin, Kilpeläinen muistuttaa.

"Kansanliikkeet voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa."

Tampereen-tapaus on Kilpeläisen mukaan myös ikävä esimerkki siitä, miten väärä tieto voi johtaa lumipalloefektiin. Se myös työllistää viranomaisia, eikä ihmisten pitäisi turvautua "kotipoliisitoimintaan" eli ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

– Ymmärrän tässä tapauksessa esimerkiksi vanhempien huolen, jos oma lapsi on koulussa. Asia sinänsä on erittäin vakava, mutta tällaiset kansanliikkeet voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ne voivat häiritä poliisin tutkintaa ja lietsoa turhaa pelkoa. Lähtökohta on aina se, että rikosepäilyistä ilmoitetaan poliisille, ja poliisi huolehtii asian eteenpäin.

Rasistit käyttävät hyödykseen ilmapiiriä

Entä näkyykö kiristynyt asenneilmapiiri siinä, että ulkomaalaisista tehtäisiin jopa valheellisia rikosilmoituksia?

– Perättömien rikosilmoitusten tekemien ei välttämättä ole niin yleistä kuin se, että somessa pannaan huhu liikkeelle. Rasistisin perustein tehdyistä perättömistä rikosilmoituksista ei löydy tilastoja.

Rikoksia ei pidä vähätellä, mutta Kilpeläisen mukaan "tietyt toimijat" käyttävät tällä hetkellä selvästi hyödykseen kiristynyttä asenneilmapiiriä.

– On valitettavaa, että jotkin tahot käyttävät toisten turvatonta asemaa hyväksi. Tästä esimerkkinä se, että tällä viikolla Kirkon Ulkomaanavun nimissä tehtiin Facebookiin feikkiprofiili, joka liittyi Tornion vastaanottokeskukseen. Profiilin tehnyt ihminen väitti kirjoituksissaan, että vastaanottokeskukseen tulleet eivät olisi ikinä mitään sotaa nähneetkään, ja levitti muita perättömiä huhuja.

 

Mistä tunnistaa netin valhejutut? Lue vinkit täältä.

 

Rasismista ilmoitetaan aiempaa enemmän

Internetissä leviävästä epäilyttävästä aineistosta ilmoitetaan aiempaa enemmän. Poliisin nettivinkkijärjestelmän kautta voi jättää nimettömänä vihjeitä, jos törmää epäilyttävään aineistoon.

Vuoden 2014 tammikuun ja syyskuun välisenä aikana tuli tuhat vinkkiä, jotka koskivat rasismia ja ihmisvihaan liittyvää epäilyttävää aineistoa. Tänä vuonna ilmoituksia tuli yli 4000 vastaavana ajanjaksona.

– Joko ihmisten kynnys ilmoittaa poliisille on madaltunut, koska vihapuheesta on keskusteltu julkisuudessa niin paljon, tai sitten propagandamateriaali on lisääntynyt merkittävästi.

Lähde: Poliisihallitus / poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen

Kaikki keksittyjä?

Esimerkiksi Punkalaitumen uutiset kertoi paikkakunnalla tapahtuneista ahdisteluista, johon myös paikallinen pakolaiskeskus puuttui. Eli kyllä vain osa jutuista on täysin tottakin vai valehteliko paikallislehti?

Ja ylipäätään somessahan puhutaan mamujen tekemistä ahdisteluista, joiden ei haluta lisääntyvän tulevaisuudessa. Ja lähinnä samojen ryhmien, jotka ylikorostuvat myös esim. virallisissa raiskaustilastoissakin. Ja eihän ahdistelun uhri voi tietää täysin tuntemattomasta mamutaustaisesta ihmisestä, että onko tämä turvapaikanhakija vai joku maassa pidempään oleskellut? Sitä ei kyllä tiedä poliisikaan, joten hiukan ihmeellistä  ja saivarteluakin leimata kaikki somessa liikkuvat ahdistelujutut suoralta kädeltä perättömiksi tai jopa ns. rasistisiksi salajuoniksi!

Ja kuka muka ilmoittaa jostain katuhäirinnästä poliisille - ellei kyse ole pienistä lapsista? Kun eihän Suomessa saa raiskauksistaan kuin ehdollista eli käytännössä ei yhtään mitään. Seksuaalista katuahdistelua voi olla myös hyvin vaikea todistaa!

Suhteellisuudentajua

Huhut ovat huhuja. Niiden levittäminen voi olla ikävää, mutta ketään ei sentään kuulustella viranomaisen taholta, pidetä tutkintavankeudessa tai tuomita syyttömänä. Sen sijaan perättömät raiskausilmoitukset on ihan oikea ongelma. Eräänkin komisarion arvion mukaan joka toinen raiskausilmoitus on perätön, mikä tarkoittaa noin tuhatta aiheetonta syyllistämistä vuosittain. Siinä leikissä tapahtuu todellisia oikeusmurhia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla