Me Naiset
|
Marjut Laukia
Ulkonäkö huolettaa jo nuorena. Kuva: Shutterstock
Ulkonäkö huolettaa jo nuorena. Kuva: Shutterstock

Esteettisen kirurgian asiakaskunta on laajentunut. Nuorimmat ovat teini-ikäisiä, mutta myös vanhusten määrä on lisääntynyt.

Esteettinen kirurgia kiinnostaa yhä nuorempia – ja vanhempia. Plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlbergin vastaanotolla Bulevardin klinikalla Helsingissä käy asiakkaita kaikista ikäryhmistä pikkulapsia lukuun ottamatta.

Viime vuosina konsultaatioissa on näkynyt jonkin verran jopa 13–17-vuotiaita, jotka kaipaavat muutosta ulkonäköönsä.

Ståhlberg on erikoistunut neniin, joissa pienetkin kyhmyt saattavat  aiheuttaa itsetunto-ongelmia ja toiveita muutoksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa tulee vastaanotolle yksin, osa vanhemman kanssa. Alaikäiset tarvitsevat leikkaukseen aina vanhemman suostumuksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– On ihan järkevä ajatus, ja moni vanhempi on sillä kannalla, että nuoren kannattaa ensin kasvaa aikuiseksi, ja vasta sen jälkeen miettiä leikkausta.

Monesti muutaman vuoden odottelu kannattaa.

– Nuorena itsekriittisyys saattaa ylikorostua ja voi olla, ettei koko asiaa edes muista 18-vuotiaana. Osalla toive kuitenkin pysyy, ja tarvitaan tiukkaa harkintaa.

Kevein perustein leikkauksiin ei ryhdytä.

– Pääsääntöisesti lapsille ei tehdä kauneusleikkauksia. Rintojen suurennuksia tehdään jonkin verran alle 18-vuotiaille, jos katsotaan, että kasvu on loppunut, ja rinnat ovat jääneet pieniksi.

Esteettiseen leikkaukseen pääseminen edellyttää yleensä kohtalaisen hyvää henkistä tasapainoa ja riittäviä voimavaroja sekä itsensä hyväksymistä.

– Yleensä kirurgi ei lähde leikkaamaan, jos näitä edellytyksiä ei ole, koska silloin voi aiheutua enemmän haittaa kuin hyötyä.

Muutosta toisessakin suunnassa

Kaarlo Ståhlberg on vastaanotollaan huomannut myös, että entistä iäkkäämpien asiakkaiden määrä on kasvanut.

– Yläikäraja on noussut. Kun 2000-luvun alussa aloitin, en muista, että asiakkaina olisi ollut paljoa yli 70-vuotiaita. Nykyään voi olla yli 80-vuotiaitakin.

Yksi syy lienee se, että odotettavissa oleva elinikä on noussut ja toinen se, että 15 vuotta sitten arvot olivat erilaiset kuin nykyään. Jos kasvojenkohotus tuntuu tarpeelliselta, siihen on oikeus vanhanakin.

– Enää ei ajatella, ettei sellainen ole vanhuksille soveliasta, vaan että vanhukset saavat tehdä samoja asioita kuin nuoremmatkin.

Osa iäkkäistä asiakkaista tulee myös korjauttamaan edellisiä leikkauksiaan.

– Kasvojenkohotuksen tulos alkaa vuosien kuluessa antaa periksi. Jos leikkaus on tehty 50–60-vuotiaana, lisäkorjausta saatetaan tarvita 70-vuotiaana. Silloin ei tuijoteta kalenteria.

Lue myös:

Kauneuden korjaussarja: Mitä plastiikkakirurgi ehdottaa tavikselle?

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"

Kauneuskirurgiaa kännykällä – nyt sekin on mahdollista

Sisältö jatkuu mainoksen alla