Ulkonäkö huolettaa jo nuorena. Kuva: Shutterstock
Ulkonäkö huolettaa jo nuorena. Kuva: Shutterstock

Esteettisen kirurgian asiakaskunta on laajentunut. Nuorimmat ovat teini-ikäisiä, mutta myös vanhusten määrä on lisääntynyt.

Esteettinen kirurgia kiinnostaa yhä nuorempia – ja vanhempia. Plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlbergin vastaanotolla Bulevardin klinikalla Helsingissä käy asiakkaita kaikista ikäryhmistä pikkulapsia lukuun ottamatta.

Viime vuosina konsultaatioissa on näkynyt jonkin verran jopa 13–17-vuotiaita, jotka kaipaavat muutosta ulkonäköönsä.

Ståhlberg on erikoistunut neniin, joissa pienetkin kyhmyt saattavat  aiheuttaa itsetunto-ongelmia ja toiveita muutoksesta.

Osa tulee vastaanotolle yksin, osa vanhemman kanssa. Alaikäiset tarvitsevat leikkaukseen aina vanhemman suostumuksen.

– On ihan järkevä ajatus, ja moni vanhempi on sillä kannalla, että nuoren kannattaa ensin kasvaa aikuiseksi, ja vasta sen jälkeen miettiä leikkausta.

Monesti muutaman vuoden odottelu kannattaa.

– Nuorena itsekriittisyys saattaa ylikorostua ja voi olla, ettei koko asiaa edes muista 18-vuotiaana. Osalla toive kuitenkin pysyy, ja tarvitaan tiukkaa harkintaa.

Kevein perustein leikkauksiin ei ryhdytä.

– Pääsääntöisesti lapsille ei tehdä kauneusleikkauksia. Rintojen suurennuksia tehdään jonkin verran alle 18-vuotiaille, jos katsotaan, että kasvu on loppunut, ja rinnat ovat jääneet pieniksi.

Esteettiseen leikkaukseen pääseminen edellyttää yleensä kohtalaisen hyvää henkistä tasapainoa ja riittäviä voimavaroja sekä itsensä hyväksymistä.

– Yleensä kirurgi ei lähde leikkaamaan, jos näitä edellytyksiä ei ole, koska silloin voi aiheutua enemmän haittaa kuin hyötyä.

Muutosta toisessakin suunnassa

Kaarlo Ståhlberg on vastaanotollaan huomannut myös, että entistä iäkkäämpien asiakkaiden määrä on kasvanut.

– Yläikäraja on noussut. Kun 2000-luvun alussa aloitin, en muista, että asiakkaina olisi ollut paljoa yli 70-vuotiaita. Nykyään voi olla yli 80-vuotiaitakin.

Yksi syy lienee se, että odotettavissa oleva elinikä on noussut ja toinen se, että 15 vuotta sitten arvot olivat erilaiset kuin nykyään. Jos kasvojenkohotus tuntuu tarpeelliselta, siihen on oikeus vanhanakin.

– Enää ei ajatella, ettei sellainen ole vanhuksille soveliasta, vaan että vanhukset saavat tehdä samoja asioita kuin nuoremmatkin.

Osa iäkkäistä asiakkaista tulee myös korjauttamaan edellisiä leikkauksiaan.

– Kasvojenkohotuksen tulos alkaa vuosien kuluessa antaa periksi. Jos leikkaus on tehty 50–60-vuotiaana, lisäkorjausta saatetaan tarvita 70-vuotiaana. Silloin ei tuijoteta kalenteria.

Lue myös:

Kauneuden korjaussarja: Mitä plastiikkakirurgi ehdottaa tavikselle?

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"

Kauneuskirurgiaa kännykällä – nyt sekin on mahdollista

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30

Varoitus korvamadosta: tämä kappale voi jäädä soimaan päähän!

Pyhimys, eli Mikko Kuoppala, on esittänyt peräkkäisissä Vain elämää -jaksoissa nyt sellaisia versioita muiden kappaleista, että sosiaalinen media on revennyt täysin tulkinnoista. Viime viikolla se oli Mulkut-esitys, tällä viikolla kuultiin Anne Mattilan Perutaan häät -biisin uusi versio. Katso video alla!

 

Anne Mattilan päivänä Pyhimys kutsui lavalle Teflon Brothersin. Pyhimyksen kanssa yhtyeessä ovat räppärit Heikki Kuula ja Voli.

He laittoivat Perutaan häät -hitin sanoitukset uusiksi ja tekivät siitä riemumielisen bilebiisin, josta Annekin näytti olevan innoissaan. Erityisesti uudet sanat iskivät: ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Perutaan häät -kappaletta hehkutettiin Twitterissä heti täysillä. Muun muassa juontaja Sami Kuronen kirjoittaa esityksestä, että ”tiedän mitä laulat ensi kesänä”.

Toisen tviittaajan mukaan ”jätkät heitti ens vuoden kesähitin hyvissä ajoin liikkeelle”:

 

Teflon Brothersin iloinen renkutus kuultiin Anne Mattilan päivän lopuksi. Muun muassa Lauri Ylönen innostui kehumaan ohjelmassa kappaletta ja sen tuomaa fiilistä.

– Tulee ihan eri energia taloon, Lauri sanoi.

Pyhimyksen mukaan Tefloneiden mukanaolo oli selvää alusta saakka.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoi.

 

Monelle televisionkatsojalle Perutaan häät -kappale kruunasi tunteikkaan Anne Mattilan päivän:

”Pyhimys vetää viikosta toiseen huimaa settiä. En ollut kuullutkaan miehestä (Teflon Brothersista kylläkin) ennen tätä kautta, mutta nyt jo iso arvostus.” 

 

Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen
Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin Teflon Brothers perustettiin vuonna 2006. Vain elämää -kaudella 2018 he esittivät Perutaan häät -biisin. Kuva: Nelonen

 

Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.