Ulkonäkö huolettaa jo nuorena. Kuva: Shutterstock
Ulkonäkö huolettaa jo nuorena. Kuva: Shutterstock

Esteettisen kirurgian asiakaskunta on laajentunut. Nuorimmat ovat teini-ikäisiä, mutta myös vanhusten määrä on lisääntynyt.

Esteettinen kirurgia kiinnostaa yhä nuorempia – ja vanhempia. Plastiikkakirurgi Kaarlo Ståhlbergin vastaanotolla Bulevardin klinikalla Helsingissä käy asiakkaita kaikista ikäryhmistä pikkulapsia lukuun ottamatta.

Viime vuosina konsultaatioissa on näkynyt jonkin verran jopa 13–17-vuotiaita, jotka kaipaavat muutosta ulkonäköönsä.

Ståhlberg on erikoistunut neniin, joissa pienetkin kyhmyt saattavat  aiheuttaa itsetunto-ongelmia ja toiveita muutoksesta.

Osa tulee vastaanotolle yksin, osa vanhemman kanssa. Alaikäiset tarvitsevat leikkaukseen aina vanhemman suostumuksen.

– On ihan järkevä ajatus, ja moni vanhempi on sillä kannalla, että nuoren kannattaa ensin kasvaa aikuiseksi, ja vasta sen jälkeen miettiä leikkausta.

Monesti muutaman vuoden odottelu kannattaa.

– Nuorena itsekriittisyys saattaa ylikorostua ja voi olla, ettei koko asiaa edes muista 18-vuotiaana. Osalla toive kuitenkin pysyy, ja tarvitaan tiukkaa harkintaa.

Kevein perustein leikkauksiin ei ryhdytä.

– Pääsääntöisesti lapsille ei tehdä kauneusleikkauksia. Rintojen suurennuksia tehdään jonkin verran alle 18-vuotiaille, jos katsotaan, että kasvu on loppunut, ja rinnat ovat jääneet pieniksi.

Esteettiseen leikkaukseen pääseminen edellyttää yleensä kohtalaisen hyvää henkistä tasapainoa ja riittäviä voimavaroja sekä itsensä hyväksymistä.

– Yleensä kirurgi ei lähde leikkaamaan, jos näitä edellytyksiä ei ole, koska silloin voi aiheutua enemmän haittaa kuin hyötyä.

Muutosta toisessakin suunnassa

Kaarlo Ståhlberg on vastaanotollaan huomannut myös, että entistä iäkkäämpien asiakkaiden määrä on kasvanut.

– Yläikäraja on noussut. Kun 2000-luvun alussa aloitin, en muista, että asiakkaina olisi ollut paljoa yli 70-vuotiaita. Nykyään voi olla yli 80-vuotiaitakin.

Yksi syy lienee se, että odotettavissa oleva elinikä on noussut ja toinen se, että 15 vuotta sitten arvot olivat erilaiset kuin nykyään. Jos kasvojenkohotus tuntuu tarpeelliselta, siihen on oikeus vanhanakin.

– Enää ei ajatella, ettei sellainen ole vanhuksille soveliasta, vaan että vanhukset saavat tehdä samoja asioita kuin nuoremmatkin.

Osa iäkkäistä asiakkaista tulee myös korjauttamaan edellisiä leikkauksiaan.

– Kasvojenkohotuksen tulos alkaa vuosien kuluessa antaa periksi. Jos leikkaus on tehty 50–60-vuotiaana, lisäkorjausta saatetaan tarvita 70-vuotiaana. Silloin ei tuijoteta kalenteria.

Lue myös:

Kauneuden korjaussarja: Mitä plastiikkakirurgi ehdottaa tavikselle?

Jennifer Aniston tyrmää kauneuskirurgian: "Epävarmat ihmiset turvautuvat siihen"

Kauneuskirurgiaa kännykällä – nyt sekin on mahdollista

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!