Kokoelma hulluja? Kuva: Sanoma-arkisto
Kokoelma hulluja? Kuva: Sanoma-arkisto

Poliitikoista kirjan tehnyt Ville Blåfield neuvoo, ketä äänestää eduskuntavaaleissa.

Viile Blåfield, sinun ja Reetta Rädyn juuri ilmestyvän kirjan nimi on Kuka hullu haluaa poliitikoksi. Hullujako sinne on ehdolla?

– Nimi on vain provosoiva. Taustalla on aitoa arvostusta: ovathan poliitikot tavallaan kunniakansalaisia, kun hoitavat julkisia tehtäviä, vaikka lokaa sataa niskaan. Siellä on briljantteja ja möllejä. Keskimäärin he ovat pontevia ihmisiä – kyllä se vaatii reippautta jaella ilmapalloja Jämsän torilla, kun muutakin voisi tehdä.

Sampsa Kataja ei kuulemma saanut tarpeeksi palkkaa eduskunnassa. Mistä muut kirjaan haastatellut poliitikot valittivat?

– Palkasta valitti jokunen, mutta enimmäkseen heitä turhauttaa asiaton henkilöjulkisuus ja moralistinen sävy, jolla ihmisiä arvioidaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onko asiattomuus sitten lisääntynyt?

– Aina poliitikot ovat olleet epäsuosittuja, se kuuluu perusperiaatteisiin. Mutta ehkä poliitikkojen narauttamiseen pyrkivä journalismi on lisääntynyt. Heidi Hautalan oviremontti ilman verokorttia, Laura Rädyn verosuunnittelu, Mona Sahlinin Eurocardilla ostama Toblerone, Arja Alhon ja Anneli Jäätteenmäen erot aikanaan…

Syynääkö media erityisesti naispoliitikkojen moraalia, vai tuntuuko se vain siltä?

– Minustakin tuntuu siltä, mutta olisi kiinnostavaa lukea jonkun akateemisen tutkijan näkemys. Se kiinnitti huomiota, että rauhallisimmin kohuihin suhtautuivat ne, joita on tosissaan ryöpytetty: Vanhanen, Kanerva ja Kaikkonen. Katkerampia olivat pienempiä kohuja kärsineet. Mikael Jungner totesi, että kahdenkymmenennen lööpin kohdalla tapahtuu parkkiintuminen.

Anna vaalineuvo, etten vahingossa äänestä hullua!

– Katso sieltä joku täyspäinen. Kyllä siellä on niitä. Voimme suhtautua ihan kunnioituksella kahteentuhanteen rohkeaan ehdolle asettuneeseen.

Lue myös:

Tietokirjailija Eveliina Talvitie: Tämän takia nuorta naisministeriä tytötellään

Ex-poliitikko Riikka Pakarinen: ”Uran ja perheen yhdistäminen ei tehnyt onnelliseksi”

Satu Taiveaho: ”Minua sanottiin uraihmiseksi, jolla ei ole aikaa perheelle”

Sisältö jatkuu mainoksen alla