Tämä on kokovartaloei. Kuva: Shutterstock
Tämä on kokovartaloei. Kuva: Shutterstock

Uusi kirja listaa itsepuolustuskikkoja, jotka naisten pitäisi osata.

Pimeä vuodenaika saa yhden jos toisenkin vilkuilemaan tavallista useammin olkansa yli. Tänään julkaistun Vahva ja valpas – Naisen käsikirja itsensä puolustamiseen -kirjan kirjoittaneen Jarmo Östermanin mukaan nämä kolme itsepuolustuskikkaa jokanaisen tulisi osata:

1. Ole valpas.

Älä uppoudu liikaa ajatuksiisi tai katsele puhelintasi vaan seuraa, mitä ympärilläsi tapahtuu. Pidä aistit herkkinä ja kuuntele sisäistä tunnettasi. Luo ympärillesi käsivarren mittainen turvakupla ja huomioi, jos joku rikkoo sen. Näin viet uhkaajalta mahdollisuuden päästä yllättämään.

2. Viesti koko kehollasi.

Jos joku uhkaa sinua, viesti ”EI!” puheen lisäksi koko kehollasi. Ole mahdollisimman iso. Nosta kädet 45 asteen kulmaan. Siirrä paino taakse, jotta pystyt käyttämään jalkojasi ja lantiotasi apuna, jos joudut toimimaan.

3. Ääni on ase, käytä sitä.

Hyökkääjän keskittymisen voi toisaalta saada herpaantumaan myös näyttelemällä suostuvaista. Käytä sitten tilannetta hyväksi ja pakene.

Syyllistämistä vai fiksua varautumista?

Itsepuolustustaitojen opetus herättää heti kahdenlaisia ajatuksia.

Ensinnäkin: miksi kenenkään pitäisi opetella fyysisesti puolustamaan itseään? Tietenkin naisen pitäisi voida kävellä missä tahansa ilman pelkoa päällekarkauksesta. Hänen pitäisi voida luottaa siihen, että hänellä on oikeus koskemattomuuteen – myös niinä aamuyön tunteina humalassa ja minihameessa pikkujouluista kotiin kävellessä. Itsepuolustustaitojen tarpeellisuuden korostamisella voidaan tarkoittaa hyvää, mutta se voidaan tulkita myös väkivaltaa kohdanneiden uhrien syyllistämisenä.

Toisaalta: ehkä kyse on vain tosiasioiden hyväksymisestä ja fiksusta varautumisesta. Pitäisikö itsepuolustustaitoja siis verrata vaikkapa uimataitoon? Eihän uimaankaan opetella ainoastaan hukkumisen estämiseksi vaan siksi, että voisi nauttia uimisesta. Iltalenkistäkin voi iloita rauhallisemmin mielin kun tietää, että osaa toimia, jos joku pipipää sattuu samalle polulle osumaan.

Tänään 25.11. vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Lue myös:

Tämä kaulakoru voi vaikka pelastaa henkesi

Kännykkäsovellus voi estää jopa raiskauksen

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: