Tämä on kokovartaloei. Kuva: Shutterstock
Tämä on kokovartaloei. Kuva: Shutterstock

Uusi kirja listaa itsepuolustuskikkoja, jotka naisten pitäisi osata.

Pimeä vuodenaika saa yhden jos toisenkin vilkuilemaan tavallista useammin olkansa yli. Tänään julkaistun Vahva ja valpas – Naisen käsikirja itsensä puolustamiseen -kirjan kirjoittaneen Jarmo Östermanin mukaan nämä kolme itsepuolustuskikkaa jokanaisen tulisi osata:

1. Ole valpas.

Älä uppoudu liikaa ajatuksiisi tai katsele puhelintasi vaan seuraa, mitä ympärilläsi tapahtuu. Pidä aistit herkkinä ja kuuntele sisäistä tunnettasi. Luo ympärillesi käsivarren mittainen turvakupla ja huomioi, jos joku rikkoo sen. Näin viet uhkaajalta mahdollisuuden päästä yllättämään.

2. Viesti koko kehollasi.

Jos joku uhkaa sinua, viesti ”EI!” puheen lisäksi koko kehollasi. Ole mahdollisimman iso. Nosta kädet 45 asteen kulmaan. Siirrä paino taakse, jotta pystyt käyttämään jalkojasi ja lantiotasi apuna, jos joudut toimimaan.

3. Ääni on ase, käytä sitä.

Hyökkääjän keskittymisen voi toisaalta saada herpaantumaan myös näyttelemällä suostuvaista. Käytä sitten tilannetta hyväksi ja pakene.

Syyllistämistä vai fiksua varautumista?

Itsepuolustustaitojen opetus herättää heti kahdenlaisia ajatuksia.

Ensinnäkin: miksi kenenkään pitäisi opetella fyysisesti puolustamaan itseään? Tietenkin naisen pitäisi voida kävellä missä tahansa ilman pelkoa päällekarkauksesta. Hänen pitäisi voida luottaa siihen, että hänellä on oikeus koskemattomuuteen – myös niinä aamuyön tunteina humalassa ja minihameessa pikkujouluista kotiin kävellessä. Itsepuolustustaitojen tarpeellisuuden korostamisella voidaan tarkoittaa hyvää, mutta se voidaan tulkita myös väkivaltaa kohdanneiden uhrien syyllistämisenä.

Toisaalta: ehkä kyse on vain tosiasioiden hyväksymisestä ja fiksusta varautumisesta. Pitäisikö itsepuolustustaitoja siis verrata vaikkapa uimataitoon? Eihän uimaankaan opetella ainoastaan hukkumisen estämiseksi vaan siksi, että voisi nauttia uimisesta. Iltalenkistäkin voi iloita rauhallisemmin mielin kun tietää, että osaa toimia, jos joku pipipää sattuu samalle polulle osumaan.

Tänään 25.11. vietetään YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Lue myös:

Tämä kaulakoru voi vaikka pelastaa henkesi

Kännykkäsovellus voi estää jopa raiskauksen