Vihtamestarien ohjeiden mukaan vihdan värkkäämisessä vierähtää tekovaihe jos toinenkin. Vaivannäkö kuitenkin palkitaan!

1. Kerää vihdakset (eli koivunoksat).

Aloita metsästämällä oikea puulaji: vihdassa käytetään yleensä rauduskoivua. Toki myös hieskoivua voi käyttää, mutta silloin vihta kestää yleensä vain yhden saunomiskerran. Raudus- ja hieskoivun erottaa helpoiten lehtien muodosta: rauduskoivun lehti on kulmikas ja sahalaitainen, kun taas hieskoivun lehti on pehmeämpi ja pyöreämpi.

Paras mitta vihtaoksalle on noin puoli metriä. Yhteen vihtaan niitä tarvitaan noin 35–40. Valitse mukaan puhtaita oksia, joissa ei ole kukintoja. Ison rauduskoivun riippuvaiset oksat voivat olla vihtaan liian veteliä, mutta niitä ei kannata hyljeksiä. Kun ne kokoaa yhteen jämäköiden varpujen kanssa, lopputulos on passeli.

Lue myös: Näin säilytät sovun mökkinaapureiden kanssa myös juhannuksena

 

2. Tee sidontaoksa.

Tosisaunoja sitoo vihtansa pitkällä, kiertämällä pehmitetyllä oksalla. Sidontaan käytettävällä oksalla saa olla pituutta: noin 80-senttinen oksa on hyvä.

Aloita raappaamalla kevyesti oksan kuori ja lehdet pois veitsen avulla. Oksaa kannattaa pehmittää kieputtamalla sitä itsensä ympäri latvapäästä. Kieputtamisen voi jättää myös väliin, mutta silloin oksaside saattaa katketa helpommin.

Jos päätät kieputtaa, jatka sitä niin kauan, että oksan tyvipäässä on noin 7 senttimetrin pätkä kiertämätöntä eli pehmittämätöntä osuutta. Tyvipää on oksan se pää, mistä se oli aikanaan puussa kiinni. Pieni pätkä oksaa on hyvä jättää jämäkäksi, koska se helpottaa sidontaa. 

Poista loppu kuori oksan päältä ja teroita tyvipää.

3. Ala latoa.

Vihdoin vihdan kokoaminen voi alkaa! Lisää vihtaan oksia viuhkamaiseen muotoon vain päältäpäin niin, että lehtien alapuoli on itseesi päin.

Kun puolet vihdasta on koottu, käännä se ympäri. Lado toinen puoli samaan tapaan kuin ensimmäinen.

Pidä huoli siitä, ettei vihtaan jää ylipitkiä latvoja. Revi kädensijan kohdalta (noin 10 senttimetriä vihdan tyvestä) lehdet pois.

Vihdan lopullinen muoto on viuhkamainen ja hieman litteä.

4. Sido panta.

Pujota sidontaoksan teroitettu pää vihdan kädensijan oksanipun halki läheltä vihdan ensimmäisiä lehtiä. Vedä suurin osa sidontaoksasta kädensijan oksanipun läpi, mutta jätä sidontaoksan latvapäätä noin 15–20 senttimetriä ja taivuta se osaksi kädensijaa.

Ennen vihtaa koossa pitävän pannan sitomista sidosoksaa kannattaa jälleen hieman kieputtaa, jotta se pehmenee ja joustaa tarpeeksi. Kierrä sidosoksa sitten vihdan kädensijan oksanipun ympäri kahdesti pannaksi.

Sen jälkeen kiepauta sidosoksa kaksi kertaa pannan alta ja kiristä voimakkaasti, että paketti pysyy kasassa.

5. Sido toiseen kertaan.

Kun ensimmäinen pantasidos on valmis, pujota sidosoksa jälleen kädensijan oksanipun läpi. Tällä kertaa teroitetun oksanpään pitäisi tulla ulos noin 10 sentin päästä ensimmäisestä sidoksesta.

Kierrä sidosoksa jälleen kahteen kertaan kädensijan ympäri toiseksi pannaksi ja sujauta loppuoksa kaksi kertaa pantasidoksen ympäri.

6. Viimeistele.

Piilota oksasiteen teroitettu pää kädensijan muiden oksien joukkoon. Tasaa kädensijan oksien päät ja poista sen varresta terävät oksankappaleet.

7. Vihdo.

Onnittele itseäsi mahtavasta vihdasta ja tepastele saunaan.

Muista!

 • Vihdan voi sitoa myös helpommin. Aloittelija voi käyttää sidonnassa esimerkiksi kumilenkkiä, nippusidettä tai narua. Myös kiertämällä pehmittämisen voi jättää väliin. Sellainenkin oksa toimii ihan kelpo siteenä, mutta saattaa katketa helpommin. Vihtaa ei ole myöskään pakko sitoa kädensijasta kahteen kertaan. 

 • Ennen kuin katkot oksia, kysy touhuun maanomistajan lupa. Jokamiehen oikeus ei koske elävien vihdasten taittamista.

 • Älä kerää oksia märkinä, etteivät lehdet muutu ruskeiksi. Sateen jälkeen kannattaa odottaa ainakin vartti ennen keräämistä.

 • Jos haluat tuoksuvamman vihdan, sujauta rauduskoivun joukkoon muutama hieskoivun oksa.

 • Älä hätäile sitomisen kanssa, vihdan tekemisessä voi vierähtää kokemattomalla puolikin tuntia.

 • Älä laita saunoessa vihtaa kuumaan veteen, kuumalle kiukaalle tai kuumalle lauteelle. Kun et vihdo, pidä vihta kylmässä vedessä.

 • Haluatko käyttää vihtaa useampana päivänä? Säilytä vihta viileässä ja valolta suojassa, ettei se nuupahda. Kukkamaljakossa vihta säilyy mainioimmin.

Tiesitkö nämä?

Koivu on vihtojen ykköspuu. Vihtaan voi kuitenkin sujauttaa Visit Sauna -sivuston mukaan esimerkiksi myös:

 • Pihlajaa (uskotaan tasapainottavan tunne-elämää)
 • Siankärsämöä (desinfioi ihoa)
 • Pajua (uskotaan poistavan kehon kolotuksia)
 • Haapaa (rentouttaa)
 • Katajaa (elvyttää pintaverenkiertoa ja lievittää kipua)

Usein ajatellaan, että vihta ja vasta tarkoittavat samaa asiaa. Näin ei kuitenkaan ole. Vihdanteon maailmanmestari Pentti Hakala kertoi viime kesänä Etelä-Suomen Sanomissa, että vasta ei ole vihtaa nähnytkään. Suurin ero on koko: vasta on vihtaa ainakin 15 senttimetriä pidempi.

Vihdan kokoamisohjeet on koottu Suomen Saunaseura verkkosivuilta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.