Vuorokausirytmi siirtyy parhaiten vartti kerrallaan. Kuva: Shutterstock
Vuorokausirytmi siirtyy parhaiten vartti kerrallaan. Kuva: Shutterstock

Aamu on harvalle ihmisen parasta aikaa. Siitä voi kuitenkin rytmittää itselleen hiukan helpomman.

Aamut, ne tuntuvat niin vaikeilta. Erityisen hankalia ne ovat silloin, kun pitää herätä esimerkiksi tuntia aikaisemmin kuin itselle on tavallista. Päivä alkaa tahmeasti ja jatkuu sellaisena loppuun asti. Tekisi mieli vain painua takaisin sänkyyn.

Tutkimuksen mukaan vain 7 prosenttia nuorista aikuisista on "aamuihmisiä" eli skarppeja tyyppejä heti heräämisen jälkeen. 60 ikävuoden jälkeen tapahtuu muutos: sisäinen kello alkaa raksuttaa eri tahtiin, ja aamun torkkujista tulee virkkuja.

Vuorokausirytmiä on kuitenkin mahdollista siirtää jo nuorempana. Sitä kannattaa yrittää, jos päivästä toiseen tuntuu siltä, ettei ole edes herännyt.

Vartti kerrallaan

Refinery29-sivuston haastatteleman lääkärin Stephanie Silbermanin mukaan sisäinen kello kannattaa ajastaa uuteen uskoon 15 minuuttia kerrallaan.

Koska kyse ei ole siitä, että oppisi pärjäämään vähemmällä unella, myös nukkumaan pitää opetella menemään ajoissa. Jotta voisi herätä vartin aiemmin, nukkumaan pitää mennä 15 minuuttia etuajassa. On yksilöllistä, kuinka kauan keholla kestää tottua uuteen rytmiin. Tohtori W. Christopher Winterin mukaan yökukkujat ovat kuitenkin aamuvirkkuja parempia sopeutumaan unirytmin muutoksiin.

Vaikka unirytminsä saisi vartti kerrallaan rukattua mieleisekseen, kannattaa myös muistaa, että ensimmäiset 20 minuuttia heräämisen jälkeen on täysin normaalia vihata elämäänsä, puolisoaan, työtään, vaatteitaan, kahvinkeitintään, lapsiaan... Keholta nyt vain kestää hetken tajuta, että uusi päivä on koittanut ja siihen tosiaan pitäisi herätä.

Lue myös:

Aikaisin herääminen tekee hyvää terveydelle

Tästä syystä nukut hotellissa paremmin kuin kotonasi

Onko tässä koneessa ratkaisu unisiin aamuihin?

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.