Päällekarkaajat vaanivat pikkutunneille hipannutta kotiinpalaajaa. Monen turvakeino on soitto kaverille tai poikaystävälle.

Pikkujoulut ja kotiinpaluu pikkutunneilla. Kukaan yöbussista ei jää samalla pysäkillä. Nyt tuntuisi turvallisemmalta, jos voisin soittaa jollekin ja jutella.

Britanniassa vastaavassa tilanteessa oleva nainen voisi soittaa auttavaan puhelimeen, jossa työntekijä rupattelee naisen kanssa kunnes hän on turvallisesti kotona.

Kenelle voi soittaa aamuyöstä? Enää ei ole edes kontaktilinjoja. Jopa kirkon palveleva puhelin sulkeutuu kolmelta, vaikka pilkku
tulee vasta puoli tuntia myöhemmin. Valtakunnallinen kriisipuhelin on auki aamukuuteen, mutta tuntuu, että pitäisi olla vähän isompi ongelma kuin epämääräinen pelko puskissa vaanivasta hullusta. Tukinaisen auttava puhelin tarjoaa apua vasta, kun raiskaus on jo tapahtunut. Mitä sanoo poliisi?

Rikosylikonstaapeli Tuija Kivinen väkivaltayksikön seksuaalirikosjaostosta ei usko turvalinjoista olevan apua päällekarkauksen estämisessä.

– Olen kuullut tapauksista, joissa kimppuun on käyty, vaikka
uhri on ollut  puhelimessa. Puhelimesta voi tulla turvallisempi olo, mutta se on varmasti se suurin hyöty, Tuija Kivinen sanoo.

Kanadan suurkaupungeissa yöbussissa yksin matkustava nainen voi pyytää kuskia pysäyttämään myös pysäkkien välillä, jos se lyhentää naisen kotimatkaa – ja kuskin täytyy pysähtyä. Voisivatko myös pääkaupunkiseudun kuskit ottaa saman ohjeen käyttöön?

– Tiedän, että linjojen päissä asutusalueilla kuskit usein jättävätkin matkustajan kotiportin viereen, mutta yleisohje kuuluu, että vain merkityille pysäkeillä pysähdytään. Homma menisi muuten ihan taksiautoiluksi, sanoo liikennepalvelujohtaja Reijo Mäkinen Helsingin seudun liikenteestä.

Aivan, taksi! Taksikuskien kultaisiin sääntöihin kuuluu katsoa, että asiakas pääsee turvallisesti sisälle asti. Tutkimuksen mukaan 49 prosenttia suomalaisnaisista luottaakin erittäin vahvasti taksiin.

Mutta on niitäkin tapauksia, joissa ahdistelija onkin ollut kuski.

Konsteja löytyy, kun pelottaa

”Otan avaimen valmiiksi käteen. Jos joku hyökkää, tuikkaan avaimella silmään.”
”Soitan poikaystävälle. Hänet kehtaan herättää kesken unien.”
”Olen puhuvinani puhelimeen. Oikeasti olen näpytellyt 112 valmiiksi. Puhelimella voi myös lyödä.”
” Pidän kättä valmiina laukussa hiuslakkapullolla.”


Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen