Unohda speed dating, nyt tulee speed hating. Näillä pikatreffeillä saa solvata sielunsa kyllyydestä mutta tositarkoituksella.

"Miehet ovat niin mänttejä, että haukkuisivat kuitenkin treffikumppanin ulkonäköä."

Tämä oli ensireaktio kaveriporukan kahvipöytäkeskustelussa, kun puheeksi tuli uusi treffi-ilmiö, speed hating. Speed hating -treffeillä jutun juoni on sama kuin pikadeiteillä, joissa yritetään muutamassa minuutissa tehdä kumppaniin vaikutus. Speed hate
-treffeillä minuutit käytetäänkin valittamiseen. Mollata voi toista, itseään tai koko maailmaa. Saa olla juuri niin ikävä ihminen kuin oikeasti.

Maailmalla sinkkujen keskuudessa leviävän villityksen taustalla on ajatus, että solvatessaan ihminen on usein luovimmillaan. Verbaalisen mittelön avulla voi saada vihjeen paitsi deittikumppanin arvomaailmasta myös siitä, miten älykäs tai sujuvasanainen hän on.

Suomeen brittien keksimät mollaustreffit ovat vasta tulossa.
Mutta valittaminen on taitolaji. Miten jurputetaan niin, että deittikumppani kiinnostuu?

Ehkä kirjailija Tuomas Kyrö osaa neuvoa. Onhan hän kirjoittanut suursuosion saavuttaneen Mielensäpahoittajan.

– Toisen haukkuminen kuulostaa inhottavalta, mutta itseäni mollaan mieluusti, Kyrö tuumii.

Kirjailija antaa esimerkin.

– Kertoisin, että olen väsenkätinen, värisokea ja valehtelen työkseni. Minulla on 1960-luvun poolopaitaradikaaleilta kopioitu parta, koska ilman partaa näytän 7-vuotiaalta. Partani kanssa näytän 7-vuotiaalta, jolla on parta.

Hyvä Tuomas! Hauskaa ja taitavaa sanankäyttöä, eikä kuulosta
pahalta, vaan vähän samalta kuin, että työhaastattelussa sanoisi huonoksi puolekseen työnarkomanian.

Koomikko Lotta Backlund sen sijaan ei innostu yhtään ideasta.

– Kun ei tunne toista, niin ei voi tarttua kuin ulkonäköön ja paha mielihän siitä tulee, hän moittii.

Lotta kuitenkin löytää hyviä puolia siitä, että omat huonot puolet saisi lyödä heti pöytään.

– Ei tulisi pettymyksiä. Riidan tullen voisi aina vedota siihen,
että minähän sanoin jo tavatessa, etten ikinä tiskaa tai imuroi.

Huonot puolet oitis tiskiin?

Kaksi verbaaliakrobaattia antaa esimerkin.

Kirjailija Tuomas Kyrö:

"Harrastan elokuvataidetta. Viimeiset näkemäni ovat Toy Story, Toy Story 2 ja Toy Story 3. Luen paljon, kotiin tulee Veikkaaja ja Toyotan asiakaslehti."

Koomikko Lotta Backlund:

"Katson Gossip Girliä vaikka olen kolmekymmentä. Jos samaan aikaa tulee Barcelona–Real Madrid-ottelu niin se on sitten voi voi!"

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Viimeistään nyt on aika laittaa koti kuntoon joulua varten. Hoida tekemättä jääneet askareet. Rakkauselämääsi on luvassa iloisia yllätyksiä.

 

KAURIS

Ole hyvä kuuntelija. Pidä matalaa profiilia, sillä nyt on huono hetki huomion herättämiseen. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa.

 

VESIMIES

Juttele vaihtoehdoistasi luotettavan ystävän kanssa. Maineesi on suojelemisen arvoinen. Älä tee mitään, mikä voisi vaarantaa sen.

 

KALAT

Luota vaistoosi huhujen sijaan. Valitse tarkkaan, kenen juttuja kuuntelet ja otat todesta. Sinun on tiedettävä, mitä haluat.

 

OINAS

Näytä olevasi tosissasi. Epäröinti voi kostautua nopeasti. Hoida tylsät, mutta pakolliset asiat pois päiväjärjestyksestä ennen kuin siirryt vapaalle.

 

HÄRKÄ

Älä yritä etsiä oikoteitä. Tietyt asiat on hoidettava, vaikka se vaatisi aikaa ja energiaa. Ole erityisen harkitsevainen ostoksilla.

 

KAKSONEN

Rahatilanteeseesi on luvassa jotain uutta ja yllättävää. On hyvä hetki miettiä menojasi. Pienillä muutoksilla saat stressin hallintaan.

 

RAPU

Anna sydämesi näyttää tietä. Ihmissuhteissa voi olla turha hakea loogisia ratkaisuja. Älä aja itseäsi vararikkoon joululahjojen takia.

 

LEIJONA

On suurien suunnitelmien aika. Pidä silmät auki ja tarkkaile, mitä muut aikovat. Älä hulluttele rahan kanssa, vaan pysy kohtuuden rajoissa.

 

NEITSYT

Suuntaa katse kauas tulevaisuuteen. Käy läpi mahdollisuuksiasi ja tekojesi seurauksia. Kuuntele itseäsi ja luota arvostelukykyysi.

 

VAAKA

Älä hidasta tahtia väärässä kohdassa. Leikistä kesken kaiken luopuminen vain kaduttaisi sinua myöhemmin. Perhe ja ystävät tarvitsevat sinua.

 

SKORPIONI

Vuoden lopuksi on hyvä miettiä työelämään ja rahaan liittyviä kysymyksiä. Listaa asiat, jotka haluat muuttaa ensi vuonna. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.