Pieni meikkipeili voi olla tuhoisa jäädessään lojumaan aurinkoon. Kuva: Shutterstock
Pieni meikkipeili voi olla tuhoisa jäädessään lojumaan aurinkoon. Kuva: Shutterstock

Yllättävät esineet, esimerkiksi meikkipeilit ja soikeat lasivaasit, voivat muodostaa tulipalovaaran aurinkoisella säällä.

Facebookin keskusteluryhmissä vilkasta keskustelua ovat aiheuttaneet kuperien peilien aiheuttamat tulipalovaarat. Suurennuslasilla ja polttopisteellä leikkiminen on monille lapsuudesta tuttu leikki, mutta peilikin voi olla paloturvallisuusriski, kun se unohtuu väärään paikkaan väärään aikaan.

Anniina Ijäs kertoi Me Naisille läheltä piti -tilanteestaan. Pieni meikkipeili oli heijastanut ja polttanut Anniinan auton verhoiluihin suuren reiän.

– Olin reissun päällä, ja meikkipeili oli valunut laukusta auton lattialle. Olin muutaman tunnin pois, jolloin peili oli polttanut auton verhoiluun uran. Vahingot jäivät onneksi pieneksi. Kannattaa oikeasti olla huolellinen pakkaamisessa ja siinä, miten peiliä säilyttää, Ijäs kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös muilla keskustelijoilla oli vastaavanlaisia kokemuksia polttavista peileistä. Eräs Fb-ryhmän keskustelija kertoi, kuinka sohva oli meinannut palaa, kun peili oli heijastanut polttopisteen sohvaan. Toinen keskustelija oli unohtanut meikkipeilin aurinkoon ikkunalaudalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Älkää pitäkö meikkipeilejä autossa. Katto näyttää nyt tältä", Anniina Ijäs sanoo.
"Älkää pitäkö meikkipeilejä autossa. Katto näyttää nyt tältä", Anniina Ijäs sanoo.

Auringon lämpö supistuu laseriksi

Pelastustoimen päivystävän palotarkastajan mukaan kuperan muotoinen peili heijastaa auringosta kuuman polttopisteen. Käytännössä auringon säteet kohdistuvat peilin avulla pieneen pisteeseen.

Tavallinen peili ei näin tee. Sen sijaan meikkipeili, parranajopeili ja muut kuperat peilit voivat keskittää valoa polttopisteeseen. Muutkin yllättävät esineet voivat muodostaa tällaisen polttopisteen. Esimerkiksi soikea vaasi voi olla verrattavissa polttolinssiin.

– Kun lämpö supistuu, polttopiste on kuin laser. Heijastus kuumenee, alkaa savuta ja pahimmassa tapauksessa herkästi syttyvä materiaali voi leimahtaa liekkeihin. Tämän auton palaneessa verhoilussa on nähtävissä auringon liikkuminen, Pelastustoimelta kommentoidaan Ijäksen kuvaa.

Kauan auringossa lojuva peili voi sytyttää esimerkiksi verhot tuleen. Riski on erityisen suuri kesällä, kun aurinko paistaa lämpimästi.

Vierailija

Nyt on kirjoittajalla kupera ja kovera sekaisin.
Kovera peili keskittää säteet yhteen pisteeseen ja kupera hajoittaa ne.
Linsseissä on päinvastoin.

selvittiin säikähdyksellä

Ihan kokemuksesta voin kertoa, että meillä oli läheltä-piti-tilanne Pentikin lasisen pallomaisen kynttilänjalan kanssa (se on ilmeisesti vedetty pois myynnistä). Kynttilän alaosassa oli n. 10 senttiä iso umpilasinen pallo.  Kynttilänjalka koristi ruokapöytää ja kerran kevätaurinko pääsi paistamaan suoraan siihen, jonka seurauksena sen vieressä pöydällä oleva sanomalehti alkoi mustua ja siitä alkoi nousta käryä. Huomasimme sen, kun olimme onneksi ihan vieressä. Säikäytti kyllä tuo tilanne.  Jos lasipalloon osui valo, niin sen vieressä pöydällä näkyi kirkas valopiste. Sanomalehti oli jäänyt juuri sen kohdalle. Kuulemma ihan yhtä vaarallisia ovat myös kirkkaat akryylipallot, joita oon nähnyt kaupoissa myytävissä lampunjaloissa. Myös pyöreät lasimaljakot vedellä täytettynä vaarallisia. Kannattaa varoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla