Hylätyt talot on remontoitu niiden romanttista henkeä kunnioittaen.
Hylätyt talot on remontoitu niiden romanttista henkeä kunnioittaen.

Nykydesign kohtaa entisaikojen loiston tsaarinajan palatseissa, joihin nuoret yrittäjät ovat tuoneet putiikkeja, konsertteja ja muoti­näytöksiä.

Palatsit, kanavat, kirkot ja museot. Pietari uhkuu   historiaa, mutta viiden miljoonan asukkaan metropolissa katsotaan koko ajan myös eteenpäin.

Viime vuosina nuoret tekijät ovat ottaneet haltuunsa niin hylättyjä tsaarinaikaisten mahtisukujen palatseja kuin tyhjiä tehtaitakin ja muuttaneet ne vireiksi taide- ja kulttuurikeskuksiksi.

Chetvertin kulttuurikeskuksen tanssiais­salin kristallikruunun alla on jo järjestetty muoti­näytöksiä.

– Tätä tapahtuu Moskovassa ja Pietarissa nyt paljon: ihmiset ottavat haltuunsa rapistumaan jätettyjä tiloja ja tekevät niistä luovien yritysten ja tapahtumien keskuksia. Pietari on onneksi  täynnä hylättyjä palatseja, toisaalta täällä ei liiku niin paljon rahaa kuin Moskovassa,  kertoo Chetvertin kulttuurikeskuksen kuraattori Roman Krasilnikov.

26-vuotias Roman päätti neljän ystävänsä kanssa vuokrata hylätyn viisikerroksisen palatsin, jossa ei ollut sähköä saati juoksevaa vettä. Nyt Chetvertin tiloja on kunnostettu vuoden verran ja vuokrattu eri yrittäjille vaatesuunnittelijoista jooganopettajiin. Pystyssä on jo baari ja monia putiikkeja. Pääsali valtavine kristallikruunuineen ja kaari­-ikkunoineen on ollut ainutlaatuinen miljöö konserteille, näyttelyille, muotiviikoille, festivaaleille.

Romanin ja kumppaneiden tavoitteena on koota Chetvertin alle muitakin taideryppäitä.

– Saisimme vahvemman jalan­sijan hallituksen silmissä, eikä omistaja ehkä lakkaisi vuokraamasta taloa heti, kun olemme saaneet sen kunnostettua, Roman miettii.

Kulttuurikeskus Loft Etagi sijaitsee aivan Pietarin keskustassa, mutta rauhallisella kattoterassilla sitä on vaikea uskoa.

Mallia näyttää muutaman vuoden toiminnassa ollut Loft Etagi. Pienten liikkeiden ja gallerioiden täyttämän rakennuksen viihtyisässä kahvilassa kannattaa nauttia lounasta. Kattoterassilla lintuveistosten ja valtavien seinämaalausten äärellä unohtuu ympärillä kuhiseva suurkaupunki. Myös Etagissa järjestetään konsertteja ja näyttelyitä, ja talossa on hostelli.

Loft Etagista voi napata burgerin matkaan.

Shoppaa tummaa melankoliaa

Kulttuurikeskuksissa järjestetään tavaranvaihto- ja kirppu­toreja, mutta niistä löytää myös nyky-­Pietarin kiinnostavinta muotia.

– Kannattaa tutustua ainakin suunnittelijapari Anna Andrienkon ja Natalya Buzakovan rohkeaan Osome2some-merkkiin. Showroom sijaitsee kulttuurikeskus Tkatchissa, Suomen Pietarin-instituutin muotoiluprojektien kuraattori Elena Veshnyakova kertoo.

Punatiilinen entinen tekstiili­tehdas Tkachi on pieni shoppailijan paratiisi: ensimmäinen kerros on täynnä persoonallisia putiikkeja. Elena suosittelee tutustumaan siellä Russian Roomiin, jossa on myynnissä venäläisten suunnittelijoiden vaatteita.

Bondarevin mallistosta löytyy veikeitä yksityiskohtia.

Nuorten suunnittelijoiden kokeilevia mallistoja löytyy myös 8 store -kaupasta Taiga-keskuksesta. Taigassa on lisäksi hauska käytettyjen vaatteiden liike Zapyataya.

Elena vinkkaa muodista kiinnostunutta tsekkaamaan Sergei Bondarevin mallistoja.

– Bondarev-merkin lentäviä mekkoja, asusteita ja pieniä sisustus­juttuja on myynnissä Buketik-show­roomissa. Esillä on suunnittelijan toinenkin merkki, Sonya Marmeladova. Marmeladovan romanttiset vaatteet ovat kohtuuhintaisia. ­Jenya Malyginan merkillä Pirosmanilla taas on aika avantgardistisia vaatteita, jotka uhkuvat tummaa melankolista tunnelmaa, Elena maalailee.

Bondarev
bondarevsergey.tumblr.com
Marmeladova-Buketik,
Rubinsteina 40

Osome2some
osome2some.com
Tkatchi, 1. kerros

Russian Room
russian-room.ru
Tkatchi, 1. kerros

8 store
8-store.ru
Taiga, 2. kerros

Pirosmani by Jenya Malygina
pirosmani.info
Vladimirskyi pr. 19.

Paikallisten suosikit

Vasilinsaari
”Pietari Suuri ihaili Hollantia, ja Vasilinsaarelle Nevan suistossa kaivettiin kanavatkin. Nyt ne toimivat linjoiksi kutsuttuina katuina. Vasilinsaarella on tunnelmallisempi ja kotoisampi fiilis kuin keskustassa.”

Roman Krasilnikov, Anna Nesterenko ja Andrey Kazachkov suosittelevat tutustuman Vasilinsaareen.

Hautausmaakävely
”Vasilinsaarella kannattaa käydä kävelyllä Smolenskin hautausmaalla Smolenka-joen rannalla. Näkemisen arvoinen paikka. Piipahda myös Nevan rannassa sijaitsevassa Taideakatemiassa. Sen sisäpihalla on pieni puutarha ja veistoksia, ja paikka on etenkin syksyisin kaunis.”
Smolenskin hautausmaa, Kamskaya 24.
Pietarin taideakatemia, Universitetskaya naberežnaja 17.

Udelnayan kirpputori
”Aito paikka. Antiikkia, rojua ja paljon ukrainalaisia mummoja, jotka myyvät samovaareja ja muuta vintagekamaa. Kannattaa mennä aikaisin.”
Auki la–su 11–17. Jää pois Udelnayan metro­asemalla, seuraa väkijoukkoja.

"Ihan kävelymatkan päässä"

Kunnon kengät ja kyrilliset kirjaimet – siinä kaksi asiaa, jotka auttavat
näkemään Pietaria enemmän kuin mitkään oppaat.

Jos pietarilaiselta kysyy, kaikki on ”ihan kävelymatkan päässä” – mutta mittakaava on valtava ja kävelymatkat sen ­mukaisia. Etenkin talvella loskassa kannattaa trampata vaikka susi­rumissa kengissä, kunhan ovat mukavat.

Pääkatu Nevski prospekt elää päivin ja öin.

Jos jaksaa ennen matkaa tankata kyrilliset kirjaimet, avautuvat katukylttien ja metrokarttojen hieroglyfit. Metroon kannattaa hypätä jo upeiden asemien (Avtovo, Vladimirskaja, Ploshad Vosstanija) takia.

Metroasemat ovat näkemisen arvoisia. Majakovskajalla komeilee vallan­kumousrunoilija Vladimir Majakovski.

Kielitaidottomallekin nopein tapa liikkua on kansan­taksi: siitä vain tien laitaan, käsi pystyyn – ja pian joku pysähtyy. Sano osoite tai näytä paikka kartalta, neuvottele hinta (150 ruplaa eli noin 3 euroa riittää keskustan alueella) – ja matkaan! Jos hallussa on pikkuisenkin kieltä, saat kuskista eloisaa matkaseuraa.

– Nimeni on Boris. Entä sinun?
– Jonna. Hauska tavata.
– Hauska tavata! Mistä olet?
– Olen suomalainen.
– Aaaa, Suomesta! Miksi haluat mennä gruusialaiseen ravintolaan?
– Hyvää.
– Ai hyvää, selvä! Hahahahha! ­Hyvää ruokahalua!

"Ikävä venäläisten välittömyyttä"

Jyrki Tsutsunen asui Pietarissa kuusi vuotta työskennellessään pääkonsulaatin kokkina.

– Välillä tulee ihan hitonmoinen ikävä venäläisten välittömyyttä, yleistä ilmapiiriä ja sitä, miten ­koko kaupunki elää ja hengittää.

Jykri Tsutsusen lempiravintola Kishmish tarjoaa gruusialaista ruokaa.

Jyrki työskentelee nyt yrittäjänä Kannonnokan elämyskeskuksessa Porvoossa ja yhtenä Kulttuurikeittiö-hankkeen vetäjänä. Hänestä suomalais-venäläinen kulttuurivaihto tyssää enemmän suomalaisten kuin venäläisten ennakkoluuloihin.

– Pietarilaiset tuntevat Suomen hyvin ja arvostavat maan puh­­tautta ja ekologisuutta.

– Venäjällä pitäisi vain muistaa, että toiminta­tavat ovat vain
vähän erilaisia.

Jyrkin Tsutsusen lempiravintolat

1. Kishmish
”Gruusilainen ruoka on mahtavaa, ja on hieno tapa tilata pöytä täyteen ruokaa ja maistella niitä yhdessä. Kishmishin pöytä­liinapuolella on englanninkieliset listat, itse viihdyn karvalakki­puolella. Tilaa ainakin khachapuria, kahden juuston kaloripommileipää. Maista myös hartšo-liha­keittoa, dolmia eli viininlehti­kääryleitä sekä pähkinätäytteisiä
munakoisorullia.”
Nekrasova 28.

2. Miga ja Kitai-gorod
”Pietarissa on mielettömän hyviä etnisiä! Korealaisessa Migassa on aito meno. Se ei ole kummoinenkaan sisältä, mutta ruoka on hyvää. Kitai-gorod taas on mahtava kiinalainen. Näissä näkee aina paljon korealaisia ja kiinalaisia turisteja.”
Miga, Soyuza Pechatnikov 9/6,
Kitai-gorod, Mytninskaya 12.

3. Korchma Salo
”Konstailematon ja kotoisa ukrainalainen ravintola. Tilaa ehdottomasti borssikeittoa ja maista sianläskiä. Ja sen päälle tietenkin votkulia.”
Liteiny pr. 36.

Vinkki: ”Hyppää Stalinin rakennuttaman ykköslinjan ­metroon ja aja kauas ­keskustasta. Aisti aitovenäläistä tunnelmaa halvan oluen äärellä metro­asemien pystybaareissa.”

Gruusialaisessa keittiössä ruokia maistellaan yhdessä. Pelmenejä Khacha­purnaya Khinkalnaya -ravintolassa, Borovaja 8.

"Takki auki Pietariin"

Toimittaja Anna Laine matkusti Pietariin ensimmäisen kerran 80-luvulla, kun kaupunki kulki nimellä Leningrad.

Sittemmin Annan tie on vienyt Venäjälle monta kertaa: 16-vuotiaana Pietariin ekofilosofian kesälukioon, vuodeksi 1995 suomalaisperheen au pairiksi Moskovaan, ja muutama vuosi sitten hän teki Pietaria tutuksi Kamrat-tv-ohjelman vetäjänä.

Anna Laine toivoo, että Suomessakin voisi nähdä enemmän venäläisiä elokuvia ja tv-sarjoja.

Anna neuvoo ensi kertaa kaupunkiin matkustavaa ottamaan rennosti.

– Pietari kannattaa ottaa haltuun takki auki. Paras aika matkustaa on
keväällä ja keskikesällä, yöttömät yöt ja siltojen nousut ovat vaikuttavia. Myös juhlapyhät, kuten uusivuosi ja vappu, ovat hauskoja.

Anna ei lakkaa ihailemasta venäläisten ”äidinmaidosta juotua sivistystä”.

– Olisi ihana saada meille enemmän venäläisiä elokuvia, tv-sarjoja ja musiik­kia. Toisen kulttuurin ymmärtämistä auttaisi, että siihen voisi tutustua.

Tähän rakoon iskee Kulttuurikeittiö-hanke, jota Anna järjestelee Pietariin tuottaja Anna Häkkisen, keittiömestari Jyrki Tsutsusen ja pietarilaisen Helsinki-baarin omistajan Ilya Bortnukin kanssa. Työn alla on ruuan, matkailun, designin, taiteen ja musiikin yhdistävä huhtikuinen päätapahtuma.

– Tavoitteena on kaventaa kahden maan henkistä etäisyyttä. Yhteistyötä ei voi syntyä, jos emme tunne toistemme tapoja ja kulttuureja.

Porukan toiveena on myös, että Kulttuurikeittiön kautta vähän vaativampi pietarilainen yleisö löytäisi paremmin, mitä Suomella olisi heille tarjota.

Kulttuurikeittiö-tapahtuma kulttuurikeskus Chetvertissä 24.–26.4.2014.

Annan suosikkibaarit

 1. Purga
”Purgassa juhlitaan  uuttavuotta joka ­ilta kellon tullessa kaksitoista. Edellisellä kerralla tarjoilijana oli jänikseksi pukeutunut nuori mies ja juomana tequila boom, tequilaa ja samppanjaa. Purgassa on aina hyvät juhlat, takuulla!”
Naberezhnaya Reki Fontanki 11.

Purgassa on käunnissä ikuiset juhlat.

2. Stirka 40°
”Pienenpieni baari, johon on ängetty dj:itä, bändejä ja pesu­koneita – voi pyykätä jos haluaa – yhteen asiakkaiden kanssa. Kodikas paikka, jossa voi istuskella oluella ja chillata.”
Kazanskaya 26.

3. Club Griboedov
”Ennen menin tässä pommisuojaan rakennetussa klubissa bunkkeriin tanssimaan koko yöksi, mutta nykyään pysyn ylhäällä musiikkiklubilla, jossa on rauhallisempi meno.”
Voronezhskaya 2A.

Millä Pietariin?

Nopein: juna
Matka Helsingistä ­Pietariin vie vain 3,5 tuntia ja maksaa alk. 39 €/suunta. Viisumi noin 84 € (käsittely 8 päivää). vr.fi

Halvin: bussi
Bussimatka ottaa 9–10 tuntia, meno-­paluu noin 80 €.
matka­huolto.fi

Helpoin: laiva
Meritse Pietariin pääsee ilman viisumia. Hela hoito (matkat hytteineen ja kaksi  hotelliyötä) alk. 229 € + satamasta suoraan hotellille vievä shuttle-bussi 25 €.
stpeterline.com

Kuumat kulttuurikeskukset

Taiga, Dvortsovaya nab. 20, space-taiga.org

Tkachi, Obvodny kanal 60, tkachi.com

Loft Etagi, Ligovsky prospekt 74, loftprojectetagi.ru

Chetvert, Pereulok Pirogova 18

Lue lisää Pietarista

Rennolla otteella kirjoitettu opas avaa kaupungin saloja ja sen ihmisten tapoja.
Anna Häkkinen ja Antti Kauppinen: Sankarimatkailijan Pietari (Like)

Vaikka ei venäjää osaisikaan, tämä vihkii viihdyttävästi kielen erikoispiirteisiin ja itä­naapureidemme ajatteluun.
Arto Mustajoki: Kevyt kosketus venäjän kieleen (Gaudeamus)

Miksi Pietari Suuri­ oli innokas kiskomaan lähi­piirinsä hampaita? Miksi Anna Ahmatovaa kutsuttiin ”runolliseksi leskeksi”? Hieno kirja Pietarin kulttuuriperinnöstä ja merkkihenkilöistä.
Solomon Volkov: Pietari: eurooppalainen kulttuuri­kaupunki (Suom. Seppo Heikinheimo, Otava)

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistö­sihteeri ja Venäjään erikoistunut toimittaja summaa, mikä johti maassa vuoden 2011 poliittiseen turbulenssiin.
Susanna Niinivaara: Venäjän viides ilmansuunta (Siltala)

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

  1. miten tehdä limaa
  2. miten saada poikaystävä
  3. miten saada unta
  4. miten laihtua nopeasti
  5. kuinka laihtua
  6. miten saada rahaa
  7. kuinka monta prosenttia
  8. miten selvitä erosta
  9. miten säästää rahaa
  10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10