Kuinka monta kaloria tämä annos mahtaa sisältää? Kuva: Shutterstock
Kuinka monta kaloria tämä annos mahtaa sisältää? Kuva: Shutterstock

Tieteissarjojen laitteet alkavat olla tätä päivää.

Vielä yksi makkara. Ei kai siinä niin paljoa kaloreita voi olla? Pian tätäkään ei tarvitse pohtia. Israelilainen tutkijaryhmä on kehittänyt pienen taskussa kulkevan molekyyliskannerin, joka napin painalluksella antaa älypuhelimeen edessään olevan ruuan tiedot: kalorit, ravintoarvot, koostumuksen – ihan koko paketin!

SCiO-skannerista on luotu vasta prototyyppi. Varsinaisen tuotteen valmistukseen kerätään rahaa joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa, ja kehitystyölle on lahjoitettu jo yli 1,9 miljoonaa euroa. Lahjoittajat tulevat saamaan myöhemmin määriteltävää summaa vastaan skannerinsa joulukuussa 2014.

Ruuan lisäksi lisäksi Scioa voi käyttää vaikka mihin. Sen avulla voi tarkastaa, onko avokado kypsä, mitä lääkekaapin pohjalta löytyneet lääkkeet nyt olivatkaan ja olisiko jo aika kastella huonekasvit.

Wired-lehti hehkutti toukokuussa Scio-skanneria seuraavaksi isoksi jutuksi. Samassa artikkelissa kerrottiin, että Scion toiminta perustuu lähi-infrapunaspektroskopiaan, sähkömagnetiikkaan, jota on käytetty tähän mennessä aivokuoren tutkimiseen.

Scion tapainen laite, trikooderi, esiteltiin jo tieteissarja Star Trekissä 60-luvulla. Kuka arvasi tuolloin, että se tulisi tulevaisuudessa kaikkien saataville?

Lue myös:

Nollasta vitoseen -blogin Sarin testasi aktiivisuusrannekkeen

Quantified Self -harrastaja Nelli: "En voi ulkoistaa terveyttäni lääkäreille"