Facebookin tykkäyspainike oli alkuun kiva juttu. Kiireessäkin ehti huomioida kavereiden päivityksiä. Mutta pilallehan sekin meni.

Ensin Facebook alkoi tunkea omaan uutisvirtaan solkenaan kaupallisia profiileja, joista joku tuttu oli käynyt tykkäämässä. Pian myös omien tykkäämisten spontaanius alkoi karista: pitääkö tykätä kohteliaisuudesta? Työkaveri tunnusti harrastavansa "säälitykkäyksiä". Ja vaikka tykkäisikin ihan aidosti, olisiko kuitenkin kivempi kommentoida päivityksiä? 

Jos tykkäämisestä on tullut käyttäjille itselleen sosiaalinen peli, sitä pelaa myös Facebook algoritmiensä avulla. Wired-lehden toimittaja Mat Honan kokeili 48 tunnin ajan tykätä ihan kaikesta Facebook-feedissään. Seurauksena hänen uutisvirrastaan hävisivät kaikki oikeat ihmiset, ja tilalle puskivat erilaisten brändien päivitykset. Hämmentävänä bonuksena
sisältö muuttui myös hyvin oikeistolaiseksi.

Samaan aikaan bloggari Elan Morgan puolestaan lopetti Fb-peukuttamisen kokonaan kahdeksi viikoksi. Seuraukset olivat päinvastaiset kuin Honanin kokeilussa. Uutisvirrasta tuli inhimillisempi ja keskustelevampi. Yhteydenpito omiin kavereihin elpyi, ja epämääräinen roskasisältö katosi. Vähän kuin joskus Facebookin alkuaikoina?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:

Facebook oli ennen parempi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Inhoatko sinäkin Facebook-kavereitasi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla