Yksityisetsivä voi olla jäljilläsi. Kuvat: Teemu Kuusimurto
Yksityisetsivä voi olla jäljilläsi. Kuvat: Teemu Kuusimurto

Oletko ollut pahoilla teillä? Tai tehnyt jotain muuta vilunkia? Ehkä kannattaisi vilkaista taakse. Perässäsi voi olla yksityisetsivä.

Muovirasiassa on peruukista saksittuja karvoja ja iholiimaa. Maskeeraaja Jemina Moskari kastaa puuterivippaa rasiassa ja tupsuttelee seosta Teuvo Paanasen kasvoille.

– Tehdään Teuvosta tällä kertaa tällainen karski talonmies, Jemina selittää.

Teuvo Paananen on yksityisetsivä, ja teatterimaskeeraajan koulutuksen saanut Jemina auttaa häntä valmistautumaan varjostustehtävään. Muutamassa minuutissa vaalea Teuvo on saanut tummat kulmat, parran ja viikset. Nenälleen hän asettelee vahvasankaiset silmälasit, joiden linsseissä ei ole tehoja.

Jeminalla olisi Teuvolle peruukkikin, mutta sitä mies ei nyt huoli. Hän haluaa näyttää katua lakaisevalta huoltomieheltä, ei nyt sentään iskelmälaulaja Martti Servolta.

– Ettei nyt ihan vitsiksi mene, Teuvo tuumii ja vetää päähänsä nyppyisen pipon. Oma, siisti pikkutakki vaihtuu parhaat päivänsä nähneeseen ulkoilupusakkaan.

Teuvo sujauttaa taskuunsa tärkeimmät työvälineensä: lehtiön, kiikarit ja kännykän. Hän nappaa harjan käteensä ja siirtyy porttikongiin odottamaan, milloin kohde tulee ulos. Ihan vaan muina talkkareina.


Yksityisetsivä Teuvo Paananen saa irtoparran varjostustehtävää varten.
Yksityisetsivä Teuvo Paananen saa irtoparran varjostustehtävää varten.

Pettäjien perässä

Kaava on useimmiten sama: Kumppani alkaa käyttäytyä omituisesti. Hänen puhelimeensa tulee viestejä outoihin aikoihin. Hän panostaa ulkonäköönsä aiempaa enemmän. Hän vaikuttaa poissaolevalta, vastaa kysymyksiin vältellen, jää kiinni pienistä valheista. Herää epäilys: onko hänellä joku toinen?

Uusia seurantapyyntöjä tulee kuukausittain. Kaikkia ei edes voi ottaa vastaan.

Mitä sinä tekisit? Tutkisit puhelimen? Vai kysyisitkö suoraan?

Aika moni päätyy ottamaan yhteyttä Teuvoon. Suurin osa hänen toimeksiannoistaan on uskottomuusepäilyjä.

– Kyllä moni on varmasti kysynytkin suoraan, mutta kun eiväthän ne perhanat kerro totuutta, Teuvo huudahtaa.

Uusia seurantapyyntöjä tulee kuukausittain. Kaikkia Teuvo ei edes voi ottaa vastaan. Naiset ottavat hiukan hanakammin yksityisetsivään yhteyttä, mutta itse pettäjissä löytyy tasaisesti niin miehiä kuin naisia.

Sherlock Holmes, Hercule Poirot, Raid, Vares, Philip Marlowe... Teuvolla on monta kuuluisaa kollegaa, sillä yksityisetsivän – tai salapoliisin, kuten heitä ennen kutsuttiin – työ on aina innoittanut kirjailijoita.

Ehkä yksityisetsivissä onkin jotain kiehtovampaa kuin poliisissa, joka on virkamies ja osa jähmeää, byrokraattista koneistoa. Mielikuvissa yksityisetsivä operoi siellä missä rikollisetkin: öisillä kaduilla, hämärissä porttikongeissa, salaisuudessa. Dekkareissa yksityisetsivät ovat aina myös poliisia nokkelampia; ennen kuin poliisi on edes ehtinyt paikalle, privaattidekkari on jo selvittänyt rikoksen.

Teuvo ei sentään murhia tutki, mutta toisinaan hänkin on ehtinyt ennen poliisia. Pettämistapausten lisäksi hän setvii petoksia, joiden tutkimiseen poliisilla ei ole resursseja. Yksityisten ihmisten lisäksi hän tekee keikkoja muun muassa lakitoimistoille ja rahoitusyhtiöille.

– Aika paljon haen pois autoja. Ihminen on ostanut auton osamaksulla, mutta jättänyt lyhennykset maksamatta. Ei poliisi ehdi sen tason huijareita etsiä. Minä haen tyypin käsiini ja kysyn, annatko auton suosiolla pois vai tehdäänkö rikosilmoitus. Jos asiakkaani on jo tehnyt rikosilmoituksen, soitan poliisin ottamaan henkilön kiinni.

Yritysten laskuun Teuvo on muun muassa seurannut työntekijöitä. Työnantajalla voi esimerkiksi olla epäilys, että sairauslomalla oleva työntekijä käykin samaan aikaan töissä jossain muualla. Tai sitten työnantaja voi epäillä, että työntekijä pistää rahaa omaan taskuunsa ohi kassan.

– Nykyään on niin vaikea irtisanoa työntekijää. Täytyy olla näyttöä, että irtisanomisperusteet täyttyvät. Minut voidaan palkata etsimään se näyttö.

Viime aikoina Teuvo on törmännyt uuteen ilmiöön: ihmiset haluavat ottaa selvää, onko tuore, usein netissä tavattu, seurustelukumppani todellakin sitä, mitä hän väittää olevansa.

Teuvo kerää tuntomerkit ja etsii netistä kaiken mahdollisen tiedon seurattavasta – ja lähtee kytikselle.


Talonmies voikin olla yksityisetsivä.
Talonmies voikin olla yksityisetsivä.

Salakuuntelua ja dna-näytteitä

Miehiä on kaksi samannäköistä: kumpikin kaapin kokoisia, silmillä mustat lasit. Mikko ja Jaakko Salmea Suomen Erikoisturvaryhmä Oy:stä saa kuvailla, mutta ei valokuvata.

– Loppuu hommat lyhyeen, jos naama aletaan tunnistaa, Mikko sanoo.

Mikko on yrityksen operatiivinen johtaja sekä viestintävastaava, joten hän hoitaa puhepuolen. Veljesten yritys tarjoaa yksityisetsivän palvelujen lisäksi muun muassa henkivartiointia ja salakuuntelulaitteiden paljastamista. No, nyt meni jännittäväksi!

Kuka Suomessa salakuuntelee ja ketä?

– Yritysvakoilua pelkäävät firmat haluavat usein, että ennen tärkeitä neuvotteluita skannaamme tilan. Kyllä yksityiset ihmisetkin voivat epäillä salakuuntelua, mutta siinä täytyy sitten aina kuulostella, onko asiakkaalla kaikki muumit laaksossa. Niuvanniemestäkin on välillä tullut puheluita.

Mikko ja Jaakko perustivat oman yrityksen viitisen vuotta sitten, mutta turvallisuusalalla he ovat työskennelleet jo kohta parinkymmenen vuoden ajan. Kumpikin on aloittanut uransa vartijana. Yksityisetsiväksi voi Suomessa ryhtyä kuka vain, mutta vuodesta 2002 työhön on vaadittu vartijakortti, jonka myöntää poliisi. Vain pelkkiä uskottomuusepäilyjä voi setviä ilman mitään korttejakin.

Periaatteessa kaikilla vartiointiliikkeillä olisi siis mahdollisuus tarjota yksityisetsivän palveluja, mutta Mikko arvioi etsiviä olevan Suomessa nykyään ehkä satakunta. Valtaosa etsivistä on miehiä, mutta on alalle jokunen nainenkin eksynyt.

Mikolla ja Jaakolla on työntekijöissään joitakin entisiä poliiseja, mutta itse he eivät ole poliisin ammatista haaveilleet edes pikkupoikina. Yksityisetsivä kun voi valita asiakkaansa – poliisi ei.

Etsivän työ opitaan yleensä käytännön kautta, sillä Suomesta siihen on vaikea löytää koulutusta. Tosin Erikoisturvaryhmä järjestää nykyään myös kursseja etsiviksi haluaville. Itse Mikko ja Jaakko ovat käyneet hakemassa oppia Amerikasta.

– Siellä ollaan edellä näissä asioissa. Mutta emme tietenkään kaikkia kikkojamme opeteta. Täytyy muistaa säilyttää kilpailuvaltti, Mikko virnistää.

Sitä tehtävää ei voinut mokata. Kohde oli jo kolme tappanut.

Veljesten jännittävin ja vaarallisin toimeksianto on ollut se, kun ulkomaisesta yrityksestä otettiin yhteyttä ja pyydettiin nappaamaan dna-näyte Suomeen lomailemaan tulleelta henkilöltä, jota epäiltiin kolmen ihmisen murhasta.

– Sitä ei yksinkertaisesti voinut mokata, kun kohde oli jo kolme ihmistä tappanut, Mikko sanoo.

Tai no, oliko todella, se ei koskaan veljeksille täysin varmasti selvinnyt. He saivat näytteen, mutta sitä, kuinka tarina päättyi, he eivät koskaan saaneet tietää.

He kyllä seuraavat tarkkaan rikosuutisia.

– Kuuluu ihan ammatinkuvaan, että tiedämme, mitä ”alalla” tapahtuu ja mitä rikolliset touhuavat. Onko jotakin, joka voi vaikuttaa asiakkaidemme tai omaan turvallisuuteen?

Aina joskus heitä pyydetään selvittämään rikoksia, joita poliisikaan ei ole pystynyt ratkaisemaan. Sellaisille Salmet joutuvat sanomaan ei. Yksityisetsivä on siviilihenkilö, eikä heillä ole viranomaisen oikeuksia.

– Jos poliisi ei ole saanut jotakin ratkaistua, harvoin mekään lähdemme yrittämään, koska meillä ei ole pääsyä poliisin rekistereihin. Emme halua laskuttaa asiakasta toimeksiannoista, jos katsomme, ettei tulosta välttämättä synny.

Kerran Salmiin on ottanut yhteyttä myös henkilö, joka oli tuomittu oikeudessa, mutta mielestään väärin. Hän olisi halunnut yksityisetsivien etsivän oikean syyllisen ja puhdistavan hänen maineensa.

– Emme työskentele rikollisille emmekä mene poliisin tontille. Luotamme, että poliisi osaa hoitaa itse työnsä. Mutta jos asiakkaalla on epäily jostakin rikoksesta, voimme hankkia hänelle näytön, jonka perusteella hän voi tehdä rikosilmoituksen.

Pikkujoulut sesonkiaikaa

Petolliset puolisot työllistävät Erikoisturvaryhmääkin. Yksityisetsivät tietävät hyvin, missä ja milloin suomalaiset pettävät: työ- ja lomamatkoilla, risteilyillä ja hiihtokeskuksissa. (Levi on kuulemma pahin!)

Salarakkaus roihuaa myös Ruotsin- ja Tallinnan-laivoilla, sillä siellä kiinnijäämisen mahdollisuus on pienempi kuin kotikaupungin hotellissa, jossa joku tuttu voi nähdä.

Pikkujouluaika on juhla-aikaa yksityisetsivillekin, sillä silloin toimeksiannoista ei ole pulaa. Teuvo Paanasen mukaan toinen sesonki on aina ennen ja jälkeen lomien.

– Onko loman jälkeen mitta täynnä perhettä vai mikä ihme se on?

Yksityisetsivä seuraa kohdettaan tilanteissa, joissa tällä olisi mahdollisuus pettää. Etsivä kulkee kannoilla ja kirjaa ylös minuuttien tarkkuudella, mitä kohde tekee, keitä hän tapaa. Jotta kohteen epäilykset eivät heräisi, Erikoisturvaryhmä käyttää varjostustehtävissä useampaa eri henkilöä ja autoja.

Vessoissa kuulee juuri parhaat jutut. Sieltä soitetaan rakastajalle tai avaudutaan tyttökaverille.

Teuvolla on Jemina. Risteilyillä pistäydytään välillä hyttiin muuttamaan Teuvon look erilaiseksi. Teuvo suhtautuu kuitenkin aika rennosti uhkakuvaan, että hänet tunnistettaisiin.

– Eihän kukaan tällaista harmitonta pappaa osaa etsiväksi epäillä! Minun näköisiä ukkoja on Suomessa kolmetoista tusinassa. Jos ihminen ei ole tehnyt mitään vilperttiä, ei hänellä käy mielessäkään, että häntä voitaisiin seurata.


Maskeeraaja Jemina Moskari auttaa Teuvoa välillä myös seurantatehtävissä.
Maskeeraaja Jemina Moskari auttaa Teuvoa välillä myös seurantatehtävissä.

Välillä Jemina auttaa Teuvoa varjostustehtävissä, sillä mies ei voi mennä vaikkapa naistenvessaan.

– Monesti vessoissa kuulee juuri parhaat jutut. Sieltä soitetaan rakastajalle tai avaudutaan tyttökaverille.

Todisteeksi seurannasta otetaan valokuvia, ja lopulta raportti luovutetaan asiakkaalle.

Kuvaaminen on kuitenkin sallittua vain julkisella paikalla, joten se loppuu aina siihen, kun hytin tai hotellin ovi sulkeutuu. Yksityisetsivät ovat tarkkoja siitä, etteivät riko lakia.

Joitakin vuosikymmeniä sitten, kun avioeron saaminen oli vaikeampaa, etsiviä käytettiin uskottomuuden selvittämisessä vieläkin enemmän. Oikeastihan etsivä ei voi koskaan tietää, mitä suljettujen ovien takana tapahtuu, mutta ennen vanhaan todisteeksi uskottomuudesta riitti oikeudessa se, että pari oli mennyt samaan huoneeseen ja sen jälkeen valot olivat sammuneet. Etsivät esiintyivät tuolloin usein myös todistajina oikeudessa.

Mielenrauhaa

Pettäjien käräyttämisestä tule mieleen amerikkalainen tosi-tv-sarjan Rysän päällä. Kun salarakkaat kohtasivat, kuvausryhmä ryski paikalle. Yleensä seurasi kaaos: itkua, huutoa ja draamaa. Teuvo muistaa sarjan hyvin. Itse asiassa sarjan innoittamana hän kahdeksan vuotta sitten yksityisetsivän hommista innostuikin.

– Samanlaista puuhaa tämä on, mutta sillä erotuksella, että emme ilmianna itseämme. Seurattava ei saa koskaan tietää minusta, ellei palkkaajani sitä itse hänelle paljasta.

Epäilys on hirveä tunne, kun se oikein kalvaa.

Harva kehtaa paljastaa, sillä vaikka pettäminen olisi kuinka väärin, ei yksityisetsivän laittaminen rakkaansa perään ole sekään ihan reilua. Etenkin kun noin puolessa tapauksista todisteita uskottomuudesta ei löydy, vaan kyse on selvästikin tilaajan mustasukkaisuudesta.

Teuvo ei halua silti moralisoida ketään. Hän ei edes halua tietää, mitä tapahtuu, kun hän on luovuttanut raporttinsa. Eroaako pari vai jatkavatko he yhdessä? Hän haluaa vain auttaa asiakkaitaan olipa kyse sitten oikeasti pettämisestä tai vain mustankipeydestä.

– Epäilys on hirveä tunne, kun se oikein ihmistä kalvaa. Haluan, että asiakas saa rauhan.

Yksityisetsivän palkkaaminen ei ole ihan halpaa. Teuvo veloittaa neljäkymmentä euroa tunnilta plus 24 prosenttia arvonlisäveroa, ja toisinaan seurantaan voi mennä päiviä. Olisiko suhteen kannalta parempi käyttää sekin raha vaikka pariterapiaan?


"Tusinapappa" omana itsenään.
"Tusinapappa" omana itsenään.

Kävikö käry?

Nyt kävi käry! Nyt se huomasi! Se tunne tulee Teuvolle vieläkin joka keikalla.

Tunteesta huolimatta käry ei ole koskaan käynyt.

– Kai se on vain se jännitys, joka saa niin ajattelemaan.

Siihen jännitykseen Teuvo myöntää jääneensä vähän koukkuun. Useimmiten yksityisetsivän työ on kuitenkin kaikkea muuta kuin jännittävää. Samaa ovea voidaan tuijottaa tunteja. Etsivän tärkein ominaisuus onkin kärsivällisyys.

– Tunteja paikallaan, toimintaa muutaman minuutin verran, Teuvo kuvailee.

Ehkä sen takia Teuvosta kertova tosi-tv-sarja ei toteutunutkaan. Tuotantoyhtiö kuvasi pilotin, ja useampikin tv-kanava oli kiinnostunut. Mutta televisiossa olisi tietysti pitänyt jotain tapahtuakin. Odottelun kuvaaminen on kallista.

Teuvon mukaan vaimo oli kuitenkin iloinen, ettei sarjasta tullut mitään. Hän ei ole koskaan miehensä salapoliisibisneksistä välittänyt. Vaimo toivoisi, että 63-vuotias Teuvo jäisi jo eläkkeelle.


Pettäjien sesonkiaika – pikkujoulut – on jo käsillä.
Pettäjien sesonkiaika – pikkujoulut – on jo käsillä.

Teuvolla on ollut aina monta rautaa tulessa. Hänen nimissään on myös kuljetus- ja markkinointiyritykset. Hän on muun muassa tarjonnut henkivartiointia, ajanut silmäätekevien mustia mersuja ja tuonut Suomeen infrapunasaunoja. Kaiken muun hän olisikin jo valmis jättämään, mutta ei etsivän hommia. Joulukuussa Teuvo onkin lähdössä taas seurantakeikalle Kanariansaarille.

– Kai sitä on ikuinen pikkupoika! Salapoliisiahan sitä leikittiin jo poikasena pihalla, Teuvo myhäilee.

Sitä paitsi sesonkiaika – pikkujoulut – on jo ihan käsillä.

Katso videolta, kuinka Teuvo Paananen naamioituu peitetehtävään.

2787281

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

VESIMIES

Luota siihen, miltä sinusta tuntuu. Ammenna viisautta menneisyyden kokemuksistasi. Ne osoittavat sinulle oikean suunnan.

 

KALAT

Älä laita liikkeelle muutoksia, jos et ole varma asiastasi. Sinun on selvitettävä taustat ja tiedettävä, mitä haluat. Luota vaistoosi ja kykyihisi.

 

OINAS

Jännitys vetää sinua puoleensa. Yritä hillitä itseäsi, sillä nyt ei ole aika hypätä sokkona uusiin kuvioihin. Löydät kipinää elämääsi myös riskittömästi.

 

HÄRKÄ

Tarkastele työmarkkinoita sopivien tilaisuuksien varalta. Älä silti ryntää tekemään päätöksiä. Mielesi saattaa muuttua nyt tiehään tahtiin.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä, niin vältyt mokilta. Tunteenpurkaus voisi saada sinut tekemään järjettömiä päätöksiä. Etene asioissa yksi etappi kerrallaan.

 

RAPU

Pyri tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Positiivinen asenne on paras valttisi. Välttele konflikteja ja ole valmis ahkeroimaan tavoitteidesi eteen.

 

LEIJONA

Piristä arkeasi pienillä asioilla. Rahaa ei tarvitse kulua suuria summia, jotta voisit pitää hauskaa. Älä ota muiden miellyttämisestä paineita.

 

NEITSYT

Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kysele lisää, kunnes kaikki on sinulle selvää. Vielä ei ole aika lyödä asioita lukkoon.

 

VAAKA

Odottamaton käänne saa sinut epävarmaksi. Tuleva näyttää olevan vaakalaudalla. Älä hermostu pienistä takaiskuista, sillä peli ei ole vielä pelattu.

 

SKORPIONI

Pidä tunteesi piilossa. Kuuntele ja ota opiksi kaikesta, mitä näet ympärilläsi. Paina tärkeiltä tuntuvat yksityiskohdat mieleen tulevaa varten.

 

JOUSIMIES

Luvassa on onnellisia käänteitä. Ota muutokset vastaan ja katso, mihin tie vie sinut. Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi.

 

KAURIS

Saatat joutua kiivaaseen väittelyyn tänään. Käyttäydy fiksusti ja peräänny, jos tilanne kuumenee turhan paljon. Älä hakeudu konflikteihin.