Tämä koivikko ei näytä kovinkaan keväiseltä.
Tämä koivikko ei näytä kovinkaan keväiseltä.

On toukokuu, mutta ulkona näyttäisi olevan ruska-aika. Mihin kevät katosi?

Mitä ihmettä, ikkunoista avautuu masentava näky: koivikko on ruosteenruskea.

Missä on kevään kauneus? Hurmaavan kirkkaina vihertävät hiirenkorvat? Tuliko syksy jo nyt?

– Olen itse katsellut tätä samaa ilmiötä. Yleensä tähän aikaan keväästä koivut ovat oikein kauniin hennon vihreitä. Nyt ne ovat keltaisia ja ruskeita, suorastaan rumia, sanoo tutkija Anneli Viherä-Aarnio Metsäntutkimuslaitokselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viherä-Aarnio ei usko, että puiden ruskea väritys johtuisi kylmistä öistä vaan todennäköisemmin syy löytyy koivujen ylettömästä kukinnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Koivut ovat täynnä hedenorkkoja, jotka tekevät puiden yleisilmeestä ruskean. Kukinnan edistyessä tulee vallitsevaksi siitepölyn keltainen väri. Sitten kun kukinta on ohi, hedenorkot varisevat maahan. Sen jälkeen ehdimme todennäköisesti nauttia vielä alkukesällä koivujen heleydestäkin, Viherä-Aarnio lohduttaa.

– Kaikkein herkimmän hiirenkorvavaiheen tosin taidamme menettää, koska se ajoittuu aina kukinnan kanssa samaan aikaan.

Koivujen kukinta kestää yleensä noin viikon, mutta kylmä sää saattaa pidentää kukinta-aikaa. Kukintajaksoa pidentää myös se, että rauduskoivu alkaa kukkia noin viikkoa aiemmin kuin hieskoivu, joka puolestaan jatkaa kukintaansa vielä rauduskoivun jälkeen.

– Niinpä joudumme katselemaan noita heteitä vielä ainakin viikon tai kaksi täällä eteläisimmässä Suomessa. Pohjoisempana koivut kukkivat myöhemmin.

Voiko koivujen runsaasta kukinnasta päätellä jotain tulevasta kesästä?

– Kun hedekukinta on runsas, myös emikukinta on yleensä runsasta. Heinä–elokuussa siis lentää oletettavasti myös ennätysmäärä koivun siemeniä. Silloin on edessä uusi siivoamiskausi.

Lue lisää:

Allerginen? Näin pärjäät kevään matkoilla

Allergian siedätyshoito pelotti ja väsytti – mutta kannatti

Sisältö jatkuu mainoksen alla