Tämä koivikko ei näytä kovinkaan keväiseltä.
Tämä koivikko ei näytä kovinkaan keväiseltä.

On toukokuu, mutta ulkona näyttäisi olevan ruska-aika. Mihin kevät katosi?

Mitä ihmettä, ikkunoista avautuu masentava näky: koivikko on ruosteenruskea.

Missä on kevään kauneus? Hurmaavan kirkkaina vihertävät hiirenkorvat? Tuliko syksy jo nyt?

– Olen itse katsellut tätä samaa ilmiötä. Yleensä tähän aikaan keväästä koivut ovat oikein kauniin hennon vihreitä. Nyt ne ovat keltaisia ja ruskeita, suorastaan rumia, sanoo tutkija Anneli Viherä-Aarnio Metsäntutkimuslaitokselta.

Viherä-Aarnio ei usko, että puiden ruskea väritys johtuisi kylmistä öistä vaan todennäköisemmin syy löytyy koivujen ylettömästä kukinnasta.

– Koivut ovat täynnä hedenorkkoja, jotka tekevät puiden yleisilmeestä ruskean. Kukinnan edistyessä tulee vallitsevaksi siitepölyn keltainen väri. Sitten kun kukinta on ohi, hedenorkot varisevat maahan. Sen jälkeen ehdimme todennäköisesti nauttia vielä alkukesällä koivujen heleydestäkin, Viherä-Aarnio lohduttaa.

– Kaikkein herkimmän hiirenkorvavaiheen tosin taidamme menettää, koska se ajoittuu aina kukinnan kanssa samaan aikaan.

Koivujen kukinta kestää yleensä noin viikon, mutta kylmä sää saattaa pidentää kukinta-aikaa. Kukintajaksoa pidentää myös se, että rauduskoivu alkaa kukkia noin viikkoa aiemmin kuin hieskoivu, joka puolestaan jatkaa kukintaansa vielä rauduskoivun jälkeen.

– Niinpä joudumme katselemaan noita heteitä vielä ainakin viikon tai kaksi täällä eteläisimmässä Suomessa. Pohjoisempana koivut kukkivat myöhemmin.

Voiko koivujen runsaasta kukinnasta päätellä jotain tulevasta kesästä?

– Kun hedekukinta on runsas, myös emikukinta on yleensä runsasta. Heinä–elokuussa siis lentää oletettavasti myös ennätysmäärä koivun siemeniä. Silloin on edessä uusi siivoamiskausi.

Lue lisää:

Allerginen? Näin pärjäät kevään matkoilla

Allergian siedätyshoito pelotti ja väsytti – mutta kannatti

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!