Tämä koivikko ei näytä kovinkaan keväiseltä.
Tämä koivikko ei näytä kovinkaan keväiseltä.

On toukokuu, mutta ulkona näyttäisi olevan ruska-aika. Mihin kevät katosi?

Mitä ihmettä, ikkunoista avautuu masentava näky: koivikko on ruosteenruskea.

Missä on kevään kauneus? Hurmaavan kirkkaina vihertävät hiirenkorvat? Tuliko syksy jo nyt?

– Olen itse katsellut tätä samaa ilmiötä. Yleensä tähän aikaan keväästä koivut ovat oikein kauniin hennon vihreitä. Nyt ne ovat keltaisia ja ruskeita, suorastaan rumia, sanoo tutkija Anneli Viherä-Aarnio Metsäntutkimuslaitokselta.

Viherä-Aarnio ei usko, että puiden ruskea väritys johtuisi kylmistä öistä vaan todennäköisemmin syy löytyy koivujen ylettömästä kukinnasta.

– Koivut ovat täynnä hedenorkkoja, jotka tekevät puiden yleisilmeestä ruskean. Kukinnan edistyessä tulee vallitsevaksi siitepölyn keltainen väri. Sitten kun kukinta on ohi, hedenorkot varisevat maahan. Sen jälkeen ehdimme todennäköisesti nauttia vielä alkukesällä koivujen heleydestäkin, Viherä-Aarnio lohduttaa.

– Kaikkein herkimmän hiirenkorvavaiheen tosin taidamme menettää, koska se ajoittuu aina kukinnan kanssa samaan aikaan.

Koivujen kukinta kestää yleensä noin viikon, mutta kylmä sää saattaa pidentää kukinta-aikaa. Kukintajaksoa pidentää myös se, että rauduskoivu alkaa kukkia noin viikkoa aiemmin kuin hieskoivu, joka puolestaan jatkaa kukintaansa vielä rauduskoivun jälkeen.

– Niinpä joudumme katselemaan noita heteitä vielä ainakin viikon tai kaksi täällä eteläisimmässä Suomessa. Pohjoisempana koivut kukkivat myöhemmin.

Voiko koivujen runsaasta kukinnasta päätellä jotain tulevasta kesästä?

– Kun hedekukinta on runsas, myös emikukinta on yleensä runsasta. Heinä–elokuussa siis lentää oletettavasti myös ennätysmäärä koivun siemeniä. Silloin on edessä uusi siivoamiskausi.

Lue lisää:

Allerginen? Näin pärjäät kevään matkoilla

Allergian siedätyshoito pelotti ja väsytti – mutta kannatti

Mitä tapahtuu, jos katsoo juhannusyönä kaivoon? Entä paljonko Koskenkorva maksoi 30 vuotta sitten juhannuksena? Testaa tietämyksesi Me Naisten juhannusvisassa.

 Linda-siideri oli 20 vuotta sitten suosittu juhannusjuoma. Vuosina 1998–1999 sitä myytiin yhteensä peräti 8,9 miljoonaa pulloa (2,9 miljoonaa litraa). Kuinka monta penniä/markkaa Linda Lampenius sai itse siideristä per litra?


Myös Koskenkorva on ollut suosittu juhannusjuoma. Paljonko 30 vuotta sitten (juhannuksena 1988) joutui maksamaan puolen litran pullosta?


Juhannukseen liittyy monia taikoja. Jos katsoo kaivoon juhannusyönä, mitä sieltä näkee?


Tarinan mukaan niin monta kertaa kuin käki kukkuu juhannusyönä niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Mutta mitä tapahtuu, jos käki ei kuku ollenkaan?


Milloin on ollut kaikista helteisin juhannuspäivä talvisodan jälkeen?


Pamela Andersson lennätettiin yksityiskoneella Suomeen juhannuksena 2007. Kuka näistä miehistä lennätti silloisen Baywatch-tähden Raumanmeren juhannusfestareille?


Juhannus on suuri mökkijuhla. Kuinka monta kesämökkiä Suomessa on?


Missä kunnassa kesämökkejä on kaikista eniten?


Vuodesta 1955 juhannusta on vietetty Suomessa aina kesäkuun 19. ja 26. päivän väliin sattuvana lauantaina. Milloin juhannusta (juhannuspäivä) vietettiin ennen vuotta 1955?


Vihdanheiton MM-kisat järjestetään perinteisesti juhannuksena Urjalassa. Mikä on tiettävästi vihdanheiton maailmanennätys?


Ei mennyt putkeen!

 

Mutta kuka nyt jotain vuosikymmenten takaisia nippelitietoja muistaisi.


Vau!

 

Nyt voit tuulettaa! Sinulla on nimittäin tilastojen lisäksi kaiken maailman juhannustaiat hämmästyttävän hyvin hallussa. Muistivihkostasi taitaa löytyä myös taulukko Kossun hinnankehityksestä.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta ja Mieletön elokuu ovat kesäleffojen aatelia.

IS TV-LEHTI: Suomen suven romanttinen taika valjastettiin elokuviin jo Suomi-Filmin kulta-aikana.

Yksi esimerkki on nyt nähtävä Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuodelta 1950. Ville Salmisen elokuva kertoo kesäisistä seikkailuista sisävesilaivalla kauniissa järvimaisemissa.

Menneinä vuosikymmeninä kesäromantiikka kukki nimenomaan maaseudulla: heinäladoissa heinät pöllysivät ja Hilja maitotyttö pulahti järveen ilkosillaan.

Nykyvinkkelistä nämä maaseudulle sijoittuvat romanttiset elokuvat ovat mitä parhainta nostaolgiaa.

Myös 2000-luvulle tultaessa on syntynyt useampi kotimainen kesäleffa. Uudessa nousussa ovat etenkin naisiin keskittyvät, naisten tekemät kesäelokuvat.

Nyt nähdään Taru Mäkelän ohjaama, vuonna 2013 ilmestynyt Mieletön elokuu. Se on kepeän nostalginen rakkauskomedia taustanaan heinä-elokuun taitteessa 1962 järjestetyt Helsingin kansainväliset nuorisofestivaalit. Kati Outinen, Elena Leeve ja Laura Birn esittävät helsinkiläisiä naisia, joista kukin kokee festarihuumassa oman romanssinsa. Moskovasta käsin organisoitu nuorisofestivaali toi Helsinkiin noin 12 000 ulkomaista vierasta 136 eri maasta – ja samalla tuulahduksen kylmän sodan huuruja.

Älä missaa näitä! Juhannusyönä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen myös neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta, TV1 klo 13.35

Mieletön elokuu,  TV1 klo 20.45

Tähtisumua, Teema & Fem klo 23.07

Toivelauluja, Teema & Fem klo 0.35