Helsingin Sanomien mukaan e-pillereiden käyttö väheni syksyn aikana jopa 10–20 prosenttia. Yhä useampi nainen valitseekin hormonittoman ehkäisyn.

Moni pohtii, uskaltaako e-pillereitä enää syödä. Ja vaikka uskaltaisi, hormonien mättäminen kehoon on alkanut­ tuntua yhä useammasta vastenmieliseltä. Hormonittoman ehkäisyn suosion kasvusta kertoo esimerkiksi se, että sen googletus on vuodessa kolminkertaistunut.

Kiinnostus räjähti, kun viime vuonna uutisoitiin 23 kanadalaisen naisen kuolemasta. Kuolemien taustalla epäiltiin olevan Suomessakin suositut neljännen sukupolven Yaz- ja Yasmin-ehkäisypillerit. Seuraavaksi veritulppariskin vuoksi syyniin joutui Nuvaring-ehkäisyrengas, jota Yhdysvalloissa syytetään useammastakin kuoleman­tapauksesta. Suomessa yhdistelmä­ehkäisypillerit on liitetty 17:ään kuolemaan johtaneeseen keuhkoveritulppaan viimeksi kuluneen 40 vuoden aikana.

Ylilääkäri Dan Apter Väestöliiton seksuaaliterveysklinikalta toppuuttelee paniikkia.­ Hän muistuttaa, että veri­tulppariski on ollut tiedossa jo pitkään ja e-pillerikohu koskee nimenomaan yhdistelmäehkäisyvalmisteita, joissa on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Esimerkiksi minipillerit, ehkäisykapselit ja hormonikierukat eivät lisää tukosriskiä, koska niissä on vaikuttavana aineena pelkästään keltarauhashormonia.

Vaikka suurta syytä huoleen ei olisi, moni kuitenkin haluaa hormonittoman vaihtoehdon. Mikä silloin olisi paras?

– Riippuu iästä. Nuorille suosittelisin kondomeita ja vanhemmille sterilisaatiota, jos on selvää, ettei enää halua lapsia. Yleisin hormoniton ehkäisy on yhä kondomi, jonka valitsee 20 prosenttia ehkäisyn käyttäjistä. Jos ei halua tai voi käyttää kondomeita, paras vaihtoehto olisi kuparikierukka.­ Toisin kuin usein luullaan, se voidaan asentaa myös naiselle, joka ei ole synnyttänyt.

Dan Apter suhtautuu karsaasti niin sanottuihin varmoihin päiviin perustuviin menetelmiin kuten erilaisiin lämpötilaa mittaviin laitteisiin tai kännykkäapplikaatioihin.

– Niiden avulla voi kyllä saada selville, että ovulaatio on tapahtunut: munasolun irtoaminen nostaa kehon lämpötilaa. Mutta luotettavan signaalin saa vasta, kun munasolu on jo irronnut.

Se on ehkäisyn kannalta liian myöhään, sillä siittiöt säilyvät naisen sisällä hengissä jopa viisi vuorokautta munasolua odotellen.

Jos kuukautiskierto on säännöllinen eikä lämpö ole noussut flunssan tai krapulan takia, laitteiden ja sovellusten ennusteet­ voivat Apterin mukaan olla ihan kohtalaisia. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, menetelmiä ei hänen mukaansa voi käyttää.

4 x luomumpaa ehkäisyä

1. Ovu View ja Lily Pro

MIKÄ

Kännykkäapplikaatio on nykyversio varmojen päivien laskemisesta. OvuView’ssa (Android-puhelimelle) pidetään kirjaa kehon lämpötilasta, pään­säryistä ja emättimen limatilanteesta. Tietojen avulla sovellus ennustaa ovulaation ajankohdan. Iphonelle vastaava sovellus on Lily Pro.

PLUSSAT

+ Edullinen.
+ Kun kännykkä kertoo varmat päivät, niitä ei tarvitse räknätä itse.

MIINUKSET

– Kuitenkin työläs. Kone ei mittaa puolestasi mitään vaan joudut itse kirjaamaan tiedot.
– Ehkäisytehosta ei ole takeita. Kokeile vain, jos kuukautis­kiertosi on hyvin säännöllinen eikä vauvauutinen olisi katastrofi.

2. Kuparikierukka

MIKÄ

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, kohtuun asennettavan, kuparilangalla päällystetyn muovinpalan tarkkaa vaikutustapaa ei tunneta. Kierukka hidastaa siittiöiden kulkua, muuttaa munatorvien eritettä ja estää munasolun kiinnittymistä. Ehkäisyteho on todella hyvä: sadasta naisesta noin yksi tulee vuosittain raskaaksi. Hinta noin 80 euroa. Joillakin paikkakunnilla ensimmäinen kierukka on ilmainen.

PLUSSAT

+ Vaivaton: kerran asennettu kierukka ehkäisee viisi vuotta.
+ Luotettavin hormoniton ehkäisykeino.

MIINUKSET

– Saattaa lisätä kuukautisvuodon ja -kipujen määrää.

3. Persona-ehkäisymonitori

MIKÄ

Ehkäisymonitori mittaa virtsan hormoneita, määrittää niiden avulla ovulaation ajankohdan ja kertoo, milloin on turvallista harrastaa seksiä. Ensimmäisessä kuussa virtsa­testejä tehdään 16 päivänä, jatkossa kahdeksana. Ehkäisyvarmuus: laitteen valmistajan oman ilmoituksen mukaan kuusi naista sadasta tulee vuosittain raskaaksi harrastettuaan seksiä koneen ilmoittamina sallittuina päivinä.

PLUSSAT

+ Saattaa olla luotettavampi kuin kehon lämmön mittaamiseen perustuvat menetelmät, koska ovulaatiossa hormonipitoisuus nousee aiemmin
kuin kehon lämpö.
+ Vaivaton: vaatii toimia vain kahdeksana päivänä kuussa, ja kone tekee päätelmät puolestasi.

MIINUKSET

– Ehkäisyteho ei ole kovin hyvä: keho voi aina yllättää. Jos ovulaatio tapahtuu normaalia aiemmin, kone ei ehdi havaita sitä riittävän ajoissa.

– Huono saatavuus Suomessa. Monet tilaavat ulkomailta.

– Hinta: Noin 100 euroa + testitikut 12 euroa kuussa + postikulut + mahdolliset kondomit hedelmöitysherkille päiville.

4. Lady Comp -hedelmällisyystietokone

 MIKÄ

Kehon lämpötila mitataan joka aamu kielen alle sujautettavalla anturilla. Kone kertoo värikoodein, milloin on turvallista harrastaa seksiä. Menetelmä perustuu siihen, että ovulaatio nostaa kehon lämpötilaa.

"Ennen käytin ehkäisypillereitä, mutta luovuin niistä migreenin takia. Kun ryhdyin käyttämään Compia, yllätyin, miten paljon hormonittomuus tasoitti mielialaani ja paransi ihoani. Ikävintä laitteessa on, että siltä kului
nelisen kuukautta oppia tuntemaan kuukautiskiertoni. Sinä aikana oli käytettävä kondomeita. Olen ollut tosi tyytyväinen, en ikinä vaihtaisi takaisin ehkäisypillereihin.”
Anna, 29, käyttänyt laitetta vuoden verran.

PLUSSAT

+ Helppo. Kone laskee hedelmälliset päivät puolestasi ja näyttää selkeällä punaisella värisignaalilla, milloin petiin ei kannata pujahtaa.

MIINUKSET

– Ehkäisyvarmuutta ei ole selvitetty seurantatutkimuksella. Jälkikäteen tehdyn kyselytutkimuksen­ mukaan sadasta laitetta käyttäneestä naisesta 1–4 oli tullut raskaaksi vuoden aikana. Lukua on kritisoitu pieneksi.
– Keho voi yllättää.­ Jos ovulaatio tapahtuu normaalia aiemmin, kone ei ehdi havaitsemaan sitä riittävän ajoissa.
– Punaisia päiviä on paljon, keskimäärin 14. Toisaalta tämä lisää­ laitteen varmuutta.
– Hinta: 495 euroa + mahdolliset punaisina päivinä käytetyt
kondomit.

Yhdistelmäehkäisy lisää veritulppariskiä

Laskimoveritulpan saaneiden määrä per vuosi per 10 000 naista

Luomut: 2 naista vuodessa

Ehkäisylaastarin, -renkaan sekä kolmannen tai neljännen polven e-pillereiden (esimerkiksi Yaz tai Yasmin) käyttäjät:  6–12 naista vuodessa.

Juuri synnyttäneet: 50–100 naista vuodessa.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 3/2014.

Lue myös:

Kyllästyttääkö kondomi?

Kaikki ehkäisyyn liittyvät jutut löydät täältä

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.