Rahahuolista ei tarvitse selvitä yksin. Apua ja neuvoja kannattaa pyytää ajoissa. Kuva: Shutterstock
Rahahuolista ei tarvitse selvitä yksin. Apua ja neuvoja kannattaa pyytää ajoissa. Kuva: Shutterstock

Ketkä saavat maksuhäiriömerkintöjä ja miksi? Voiko pelkkä unohdus viedä ihmiseltä luottotiedot?

Suomessa on enemmän maksuhäiriöisiä kuin koskaan aiemmin. Suomen Asiakastiedon rekisterin mukaan maksuhäiriöitä on jo 370 000 ihmisellä, uutisoi Helsingin Sanomat.

– Ihmisillä on nykyään pahimmillaan satoja tai jopa tuhansia merkintöjä. Monet luottotietonsa menettäneistä kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia, jotka joutuvat anelemaan nykyelämän perusasioita, kuten pankkitunnuksia tai kotivakuutusta, sanoo Minna Mattila Takuu-Säätiöstä. Takuu-Säätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka tarjoaa apua taloudelliseen kriisitilanteeseen joutuneille.

Mattilan mukaan se, kuinka paljon maksuhäiriömerkinnästä aiheutuu harmia, riippuu yksilöstä ja hänen elämäntilanteestaan.

– Kriittisintä on, jos ihminen saa esimerkiksi rästiin jääneiden vuokramaksujen takia häädön ja myöhästyneistä vuokrista on olemassa maksuhäiriömerkintä. Silloin on totinen paikka.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista, mutta vaikuttaa myös vakuutusten – kuten koti- ja autovakuutusten – saamiseen, uuden puhelinliittymän tai nettiliittymän avaamiseen tai opintolainan ja jopa nettipankkitunnusten myöntämiseen.

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa myös työn hakemista, etenkin aloilla, joissa työhön kuuluu rahavastuuta.

– Erityisesti kotoa omilleen muuttaviin nuoriin maksuhäiriömerkinnät vaikuttavat voimakkaasti. Esimerkiksi asunnon tai opintolainan saaminen voi hankaloitua merkittävästi. Vastaavasti esimerkiksi erotilanteessa maksuhäiriömerkintöjen aiheuttamat ongelmat voivat kärjistyä, kun yhtäkkiä pitäisikin hankkia uusi asunto, nettiliittymä ja vakuutukset, jos ne eivät ole aiemmin olleet omissa nimissä. Pankin vaihtokaan ei välttämättä onnistu.

Ketkä ajautuvat maksuvaikeuksiin?

Yleinen maksuhäiriöihin liittyvä mielikuva tuntuu olevan, että ongelmiin ajautuu kulutusluotoilla vastuuttomasti liian leveää elämää ylläpitävä nuori. Todellisuudessa yhä useampi maksuhäiriöinen on aikuinen, joka ottaa uutta velkaa selvitäkseen vanhoista veloista tai jokapäiväisestä peruselämästä.

– Suomalaiset haluavat selvitä itse. Moni ottaa mieluummin velkaa kuin hakee toimeentulotukea, johon he olisivat oikeutettuja. Kaikki eivät suinkaan ole velkaantuneet matkustelun tai huvittelun takia. Kierre voi lähteä esimerkiksi sairastumisesta, ja yhtäkkiä otetaankin uutta velkaa, jotta voidaan ostaa ruokaa.

Mattilan mukaan joissakin tapauksissa maksuhäiriömerkintä voi olla jopa helpotus.

– Pitkäaikaisessa velkakierteessä merkintä on joskus hyväksi, koska sen jälkeen lisävelkaantuminen ei ole enää mahdollista. Moni onkin huokaissut helpotuksesta, kun velkakierteen aiheuttamassa oravanpyörässä juokseminen loppuu.

Mistä maksuhäiriömerkinnän saa?

Maksuhäiriömerkintää ei tule siitä, jos laskun eräpäivä sattuu unohtumaan. Itse asiassa velkojalta tulee useampi muistutus hoitamattomasta maksusta ennen merkinnän rapsahtamista.

– Maksuhäiriömerkintä tulee vasta useamman kuukauden jälkeen. Jos lasku on jäänyt maksamatta, ensin tulee maksumuistutus. Sen jälkeen tulee kaksi maksuvaatimusta, joissa kerrotaan, että mikäli maksua ei makseta, velkoja hakee haasteen käräjäoikeudesta, jonka jälkeen käräjäoikeus tekee päätöksen maksuhäiriöstä, Mattila sanoo.

Eli vaikka velka ehtisi mennä ulosottoonkin, maksukehoituksen maksamalla välttyy maksuhäiriömerkinnältä. Mattila neuvoo tiukassa tilanteessa ottamaan yhteyttä velkojaan tai ulosottomieheen. Heidän kanssaan voi sopia laskulle lisää maksuaikaa tai mahdollisuudesta maksaa velka erissä.

Mitä tulisi tehdä, jos huomaa ajautuvansa maksuvaikeuksiin?

Kun raha-asiat alkavat mennä solmuun, pahinta on sulkea silmänsä ja lakaista laskut maton alle.

Esimerkiksi Takuu-Säätiön ilmaisesta Velkalinja-neuvontanumerosta saa neuvoja tilanteen ratkaisemiseen, oli ongelma sitten pieni tai iso. Lisäksi maksettavat laskut kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen.

– Tärkeintä ovat asuminen ja siihen liittyvät maksut, kuten vuokrat, sähkölaskut ja kotivakuutukset. Itsensä hoitaminen on hirveän tärkeää, joten jos lääkkeitä pitää ostaa, ne pitää ostaa. Sitten tulevat puhelin- ja nettilaskut ja työmatkakulut. Velat tulevat vasta näiden jälkeen. Aina kannattaa miettiä, mitä tapahtuu pahimmillaan, jos jätän tämän maksamatta. Esimerkiksi jos en maksa vuokraa, tulee häätö, Mattila sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Pelkäätkö maksuhäiriömerkintää? Tähän kaikkeen luottotietojen menettäminen vaikuttaa

15 vuoden vankeus loppuu kymmenen kuukauden päästä. Mitään ei pysty ostamaan osarilla, puhelin- ja nettiliittymät vaativat vähintään 300 euron takuumaksun, vakuutuksia et saa koska kuulut "riskiryhmään" ja vaikka esim. liikennevakuutus on pakollinen ja se on myönnettävä, jouduin vaihtamaan yhtiöä konttorilla koska firma jolle olin maksanut tunnollisesti useamman vuoden maksut oli siirtänyt minut tästä tunnollisuudesta huolimatta riskilistalle ja vaati ennakkomaksulla vuoden maksut kerralla. Ja...
Lue kommentti
b79

Pelkäätkö maksuhäiriömerkintää? Tähän kaikkeen luottotietojen menettäminen vaikuttaa

Vierailija kirjoitti: 15 vuoden vankeus loppuu kymmenen kuukauden päästä. Mitään ei pysty ostamaan osarilla, puhelin- ja nettiliittymät vaativat vähintään 300 euron takuumaksun, vakuutuksia et saa koska kuulut "riskiryhmään" ja vaikka esim. liikennevakuutus on pakollinen ja se on myönnettävä, jouduin vaihtamaan yhtiöä konttorilla koska firma jolle olin maksanut tunnollisesti useamman vuoden maksut oli siirtänyt minut tästä tunnollisuudesta huolimatta riskilistalle ja vaati ennakkomaksulla...
Lue kommentti

On aika hemmetin vaikeaa rakastaa kroppaa, joka paisuu yhden syksyn aikana lähes seitsemän kiloa.

Kuten useimmat tuntemani naiset, olen ollut ulkonäkööni tyytymätön noin kahdeksanvuotiaasta. Nyt olen oppinut, etten saisi olla. Olisi trendikkäämpää syleillä näitä ainutkertaisia muotojani ja arvostaa sitä, mihin kehoni pystyy, ei sitä, miltä se näyttää.

Kanankakat. Siitä on kehopositiivisuus kaukana, kun yhden syksyn aikana lihoo lähes seitsemän kiloa. Yhtään ei tee mieli syleillä näitä entisten kurvien päälle kasvaneita uusia kurveja. Ne tarkoittavat, että saan kantaa taas läjän lempifarkkuja ja hintavia ulkovaatteita kirppiskeräykseen.

Paisuminen tuntui lisäksi epäreilulta. Syksyn ajan olin treenannut enemmän kuin ikinä, noin neljästi viikossa. En mässäillyt, mutta ehkä juoksukoulu kasvatti ruokahaluani samaan tahtiin kuin lähestyvät nelikymppiset hidastivat aineenvaihduntaani. (Vai hidastivatko sittenkään? Taas yksi asia, josta niillä mokomilla on kiistanalaisia näkemyksiä.)

Hetken sain kyllä uskoteltua itselleni, että lisäkilot ovat vain lihasmassaa. Ehkä viidesosa niistä onkin.

 

”Muinoin, kun vielä verhouduimme mammutinnahkoihin, 38-vuotias nainen oli lähinnä biojätettä. Minun kehoni ei ole.”

Ironista on, että biologian puolesta voisin olla kehooni aika tyytyväinen. Muinoin, kun vielä verhouduimme mukavasti väljiin mammutinnahkoihin emmekä pillifarkkuihin, 38-vuotias nainen oli lähinnä biojätettä. Minun kehoni ei ole.

Se jaksaa juosta kympin ja hiihtää kaksi. Se kyykkää neljä tuntia putkeen (suppilovahveroiden perässä, ei muuten), kiipeää leikkipuistossa hämähäkinverkon huipulle ja nostaa kymmeniä kiloja suorille käsille. Se on tehnyt lähes tyhjästä, synnyttänyt ja ruokkinut kolme uutta ihmistä. Loistokapine oikeastaan.

Saan kai silti vähän surra sitä, minkä olen menettänyt? Nimittäin luottamukseni siihen, että reippaasti liikkumalla ja fiksusti syömällä pysyn sen näköisenä kuin toivon.

”En aio olla loppuelämääni pussikeittodieetillä tai tuplata treenimäärääni nykyisestä, joten näillä mennään.”

Kun kehopositiivisuus tuntuu liian vaikealta, treenaan kehorealismia. En aio olla loppuelämääni pussikeittodieetillä tai tuplata treenimäärääni nykyisestä 3-4 kerrasta viikossa, joten näillä mennään. En ehkä enää koskaan mahdu siihen 38-kokoiseen ruusumekkoon, jossa muutama vuosi sitten juhlin veljeni häitä, mutta voin ostaa uuden ja yhtä kauniin, kokoa 42.

Ei kehoaan tarvitse joka päivä niin ylenpalttisesti rakastaa, mutta sen kanssa kannattaa tulla toimeen. Tämän minäkin yritän muistaa – myös sitten, kun (yllättävän pian) kroppani lakkaa olemasta biologinen loistokapine.

Kysely

Oletko tyytyväinen ulkomuotoosi?

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä.