Gamergate, siis mikä?

Yhdysvalloista alkanut nettiraivoaalto gamergate on hämmentävä soppa, jossa peliteollisuuden ja -journalismin korruptiota yriteään kitkeä huorittelemalla naisia ja syytämällä heille tappouhkauksia. Aiheesta voi lukea tästä Nyt-liitteen jutusta.

Kaikki alkoi suositusta masennuspelistä

Zoë Quinn kehittää vuonna 2013 Depression Quest -nimisen pelin. Se on erilainen kuin pelit yleensä: siinä voi kokea, miltä masennus tuntuu, vaikkei itse olisikaan masentunut.

Erikoinen peli voittaa pelialan palkintoja ja saa pelimediassa hyviä arvosteluja.

Se otetaan jakeluun isoon pelikauppaan. Pelin erikoisuus herättää näräistä palautetta.

Zoë eroaa poikaystävästään. Elokuussa 2014 ex-poikaystävä julkaisee blogipostauksen, jonka mukaan Zoë olisi harrastanut seksiä pelikriitikon kanssa saadakseen pelilleen hyvät arviot.

Ex-poikaystävän väitteet lähtevät leviämään netissä. Syytetty pelikriitikko sanoo, ettei hän ole edes arvioinut Zoën peliä, mutta Zoësta on jo ehtinyt tulla peliteollisuuden korruptoituneisuuden symboli.

"Tosipelaajat" häiriköivät

Zoë alkaa saada raiskaus- ja tappouhkauksia tosipelaajiksi, gamereiksi, itseään kutsuvilta nettihäiriköiltä. Häntä huoritellaan meemeissä ja hänen vanhempansa saavat härikköpuheluita. Hänen kaikki yhteystietonsa vuodetaan nettiin ja hän joutuu muuttamaan kotoaan.

Myös Zoëta julkisesti puolustaneita alettiin uhkailla. Gamerit puolustautuvat, että naiset saavat korruptoituneella alalla erityiskohtelua.

Trollaajien käytös on levinnyt holtittomasti muihinkin pelialalla tai se liepeillä toimiviin naisiin. Viimeksi tällä viikolla Anita Sarkeesian, vloggaaja ja feministi, joka on tutkinut naisten roolia videopeleissä, perui luentonsa, koska luentopaikkaa uhattiin kouluampumisella Sarkeesianin vierailun takia.

Että miten olisi erä Grand Theft Auto V:sta? Se on huippusuosittu peli, jossa saa raiskata pelin hahmoja.

Lue lisää:

Mitkä pelit sopivat aloittelijalle? Pelibloggaaja vinkkaa

Arman Alizad ja muut miehet tekivät feminismistä miesten asian