Gamergate, siis mikä?

Yhdysvalloista alkanut nettiraivoaalto gamergate on hämmentävä soppa, jossa peliteollisuuden ja -journalismin korruptiota yriteään kitkeä huorittelemalla naisia ja syytämällä heille tappouhkauksia. Aiheesta voi lukea tästä Nyt-liitteen jutusta.

Kaikki alkoi suositusta masennuspelistä

Zoë Quinn kehittää vuonna 2013 Depression Quest -nimisen pelin. Se on erilainen kuin pelit yleensä: siinä voi kokea, miltä masennus tuntuu, vaikkei itse olisikaan masentunut.

Erikoinen peli voittaa pelialan palkintoja ja saa pelimediassa hyviä arvosteluja.

Se otetaan jakeluun isoon pelikauppaan. Pelin erikoisuus herättää näräistä palautetta.

Zoë eroaa poikaystävästään. Elokuussa 2014 ex-poikaystävä julkaisee blogipostauksen, jonka mukaan Zoë olisi harrastanut seksiä pelikriitikon kanssa saadakseen pelilleen hyvät arviot.

Ex-poikaystävän väitteet lähtevät leviämään netissä. Syytetty pelikriitikko sanoo, ettei hän ole edes arvioinut Zoën peliä, mutta Zoësta on jo ehtinyt tulla peliteollisuuden korruptoituneisuuden symboli.

"Tosipelaajat" häiriköivät

Zoë alkaa saada raiskaus- ja tappouhkauksia tosipelaajiksi, gamereiksi, itseään kutsuvilta nettihäiriköiltä. Häntä huoritellaan meemeissä ja hänen vanhempansa saavat härikköpuheluita. Hänen kaikki yhteystietonsa vuodetaan nettiin ja hän joutuu muuttamaan kotoaan.

Myös Zoëta julkisesti puolustaneita alettiin uhkailla. Gamerit puolustautuvat, että naiset saavat korruptoituneella alalla erityiskohtelua.

Trollaajien käytös on levinnyt holtittomasti muihinkin pelialalla tai se liepeillä toimiviin naisiin. Viimeksi tällä viikolla Anita Sarkeesian, vloggaaja ja feministi, joka on tutkinut naisten roolia videopeleissä, perui luentonsa, koska luentopaikkaa uhattiin kouluampumisella Sarkeesianin vierailun takia.

Että miten olisi erä Grand Theft Auto V:sta? Se on huippusuosittu peli, jossa saa raiskata pelin hahmoja.

Lue lisää:

Mitkä pelit sopivat aloittelijalle? Pelibloggaaja vinkkaa

Arman Alizad ja muut miehet tekivät feminismistä miesten asian

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.