Lainaturvien vertailu on hankalaa, mutta mitä mielenrauhasta kannattaa maksaa? Kuva: Colourbox
Lainaturvien vertailu on hankalaa, mutta mitä mielenrauhasta kannattaa maksaa? Kuva: Colourbox

Lainan turvaaminen vakuutuksella tuo mielenrauhaa, mutta auttaako se oikeasti hädän hetkellä?

Yhä useampi ostaa asuntolainan kylkiäisenä pankista vakuutuksen, jolla turvataan lainan takaisinmaksu, jos tapahtuu jotain odottamatonta. Lainaturvavakuutus on jo 38 prosentilla asuntovelallisista, ja uusista lainanottajista puolet hankkii sen.

Pankit markkinoivat asuntolainaan liittyviä lainaturvia tarmokkaasti, sillä ne ovat niille kannattavia lisätuotteita. Mielenrauhaa voi ostaa moneen tilanteeseen monella hinnalla: kuoleman tai tapaturmaisesti sattuvan pysyvän haitan varalle sekä työkyvyttömyys- tai työttömyysaikaa turvaamaan.

Lainaturvien vertailu on kuitenkin hankalaa, sillä vakuutuksen voi hankkia vain siitä pankista, josta ottaa lainankin. Ehkä siksi moni sortuu ostamaan vakuutuksen selvittämättä, mitä tuli hankittua. Erityisesti laajemman turvan, eli työttömyyden ja sairausloman varalle vakuutuksen ostavilla odotukset saattavat olla liian suuret.

– Nimi laaja vie monella ajatukset harhaan. Toki laaja turva antaa enemmän lisäsuojaa, mutta näissä vakuutuksissa on runsaasti rajoituksia, ehtoja ja aikarajoja, joiden takia korvauksia ei lopulta maksetakaan, kertoo Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan jaostopäällikkö Leena Snellman.

Huolimattomuus kostautuu

Netin keskustelupalstoja vilkaisemalla tuntuu, että lainaturvaan pettyneitä on paljon. Neuvontatoimistoon valituksia tulee kuitenkin aika vähän, mutta usein ongelmana on työttömyysturvaan ja työkyvyttömyyteen liittyvät vakuutukset sekä terveysselvitys.

– Ongelmat syntyvät jo lainatiskillä. Asunnon hankkiminen on niin iso juttu, että kaikki muu tuntuu tärkeämmältä kuin ohessa otettava vakuutus, Snellman sanoo.

Hänen mukaansa sekä vakuutuksen ostajan että myyjän olisi syytä olla tarkempia. Pankin pitäisi antaa laina-asiakkaalle vakuutuksen tuoteselosteet ja ehdot hyvissä ajoin. Asiakkaan velvollisuus on tutustua niihin, jotta tietää, mitä on ostamassa ja ymmärtää, ettei aina voi korvausta saada.

– Kuoleman varalta otettu suppea vakuutus on selkeä juttu, mutta ongelmia ilmenee laajan turvan kanssa. Yllätyksiä tulee siitä, ettei työttömyyden määrittely ole vakuutusehdoissa kovin yksinkertainen. Ja vaikka laina-aika on pitkä, työttömyysturvaa saa aina korkeintaan vuodeksi kerrallaan ja koko aikana vain 24–36 kuukaudeksi.

Myös terveysselvityksen tekemisessä pitää olla tarkka.

– Jos on täyttänyt terveyskyselyn ylimalkaisesti ja rastittanut kohdan ”olen terve enkä ole vuoteen käynyt lääkärissä”, mutta onkin käynyt lääkärissä sellaisen sairauden takia, jonka vuoksi vakuutusta ei olisi edes myönnetty, voi vakuutus raueta eikä korvauksia makseta lainkaan.

Snellman muistuttaa, että lainaturva ei ole poikkeuksellinen vakuutus, vaan kaikissa vakuutuksissa on ehtoja ja rajoituksia. Ne pitää vain selvittää hyvin, että tietää, mitä rahallaan saa.
Lainat ovat nykyään niin isoja, että jotain turvaa kannattaa hankkia. Mutta ei pidä sortua ostamaan sikaa säkissä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti