Voiko kännykällä vähentää maailman jätetaakkaa? Kyllä voi, kun lataat älypuhelimeen oikeat sovellukset. Kuva: Shutterstock
Voiko kännykällä vähentää maailman jätetaakkaa? Kyllä voi, kun lataat älypuhelimeen oikeat sovellukset. Kuva: Shutterstock

Kelpaisiko kotiinkuljetettu kierrätysmekko, ravintolalounas parilla eurolla tai vuokra-auto? Kotimaiset mobiilisovellukset Zadaa, ResQ, Lunchie ja Whim ovat sinua varten.

Zadaa: Kätevä mobiilikirppis

Mikä? Suomalainen second hand -mobiilisovellus, jonka kautta käyttäjät voivat ostaa ja myydä vaatteita samankokoisilta ja -tyylisiltä käyttäjiltä. Jos esimerkiksi olet kokoa 40 ja tykkäät hippivaatteista, voit etsiä kaltaisiasi ja kokoisiasi ihmisiä sovelluksen kautta ja ostaa vaatteet suoraan heiltä.

Zadaa perustettiin vuosi sitten, ja sen käyttäjämäärä on kasvanut Suomessa jo yli sataantuhanteen. Zadaassa on myynnissä yli puoli miljoonaa vaatetta.

Palvelu lanseerattiin pari viikkoa sitten myös Tanskassa, ja pian suomalaiset voivat ostaa vaatteita kirpputorihinnoin tanskalaisilta ja päinvastoin. Sovellus aikoo laajentaa toimintaansa tulevaisuudessa Euroopan isoihin kaupunkeihin, kuten Pariisiin, Lontooseen ja Berliiniin.

Toimii: iOS- ja Android -laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”On huippua, että voin hakea Zadaasta tuotteita merkin mukaan. Live-kirppiksellä sellaiseen ei ole mitään mahdollisuuksia. Myös kaupankäynti on suunniteltu hyvin: myyjä saa rahat vasta, kun ostaja kuittaa, että tuotteessa on kaikki okei.” Nainen, 30

ResQ ja Lunchie: Ravintola-annos pilkkahintaan

Mikä? Viime vuonna lanseerattiin peräti kaksi samalla idealla toimivaa hävikkiruokasovellusta, ResQ ja Lunchie. Niiden kautta ravintolalta yli jääneen ruoka-annoksen voi tilata muutamalla eurolla.

Sovelluksesta näkee, mitä ruokia lähistöllä olevissa ravintoloissa on tarjolla. Kotiinkuljetusta ei ole, mutta ravintola säilyttää ruokaa jääkaapissa siihen asti, että tulet sen hakemaan. Annoksen saat näyttämällä sovelluksen kautta tehtyä ostoa kassalla.

Toimii: Molemmat sovellukset toimivat iOS- ja Android -laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”Parasta on, että ruoka on edullista ja vähentää samalla ruokahävikkiä. Tuntuu, että kaikki voittavat. ResQ:n käyttö oli yllättävän helppoa ja meni juuri niin kuin pitikin.” Mies, 34

Whim: Unohda oma auto

Mikä? Tämän sovelluksen avulla et tarvitse ollenkaan omaa autoa, sillä Whim suunnittelee reitin puolestasi joukkoliikenteen avulla. Palvelu maksaa kuussa 249 euroa ja antaa mahdollisuuden rajattomaan liikkumiseen Helsingin sisäisillä busseilla, metroilla, junilla ja raitiovaunuilla.

Kuulostaako kalliilta? Juju on siinä, että sovelluksen käyttö kerryttää Whim-pisteitä, jotka voit vaihtaa taksiin tai vuokra-autoon. Kuussa käytössäsi on 5000 Whim-pistettä, mikä riittää sekä useisiin taksimatkoihin että parin päivän autovuokraan.

Myös yksittäisiä matkoja voi ostaa. Samalla saat matkaan tarvittavat liput.

Toimii: iOs-laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”Ilahduin, kun huomasin, että ensimmäinen matka on ilmainen. Käyttöliittymä oli todella selkeä ja nopea osoitteen kirjoittamisesta lähtien. Vähän kuin HSL:n Reittiopas, mutta vielä parempi. Matka Helsingistä Espooseen sujui sutjakkaasti. Kun minulla on joskus kiire, voin tilata kertyneillä pisteillä taksin.” Nainen, 34

Illan elokuva on koko perheen katsottavaksi sopiva Pitch Perfect 2.

IS TV-LEHTI: Musiikilla täytetty riemukas tv-sarja Glee sai henkisen perillisen Pitch Perfect -kuorokomedioista, joiden tuorein kolmas osa nähtiin vuodenvaihteessa elokuvateattereissa.

Myös sarjan toinen osa lainaa suoraan Gleen letkeää asennetta.

Gleen lukiolaisnörttien sijaan Pitch Perfect -elokuvat seuraavat yliopiston naiskuoron toilailuja, jotka toisessa osassa käynnistyvät epäonnistumisella Yhdysvaltain presidentin edessä.

Kun nolo maine estää räiskyvän kuoron kiertueen, nuoret naiset päättävät tähdätä suoraan Kööpenhaminaan a cappella -laulun MM-kilpailuihin.

Kay Cannonin käsikirjoitus luottaa siihen, että herttaisen mutta sinnikkään Becan (Anna Kendrick) ja rääväsuisen Läski-Amyn (Rebel Wilson) vetämä laulajakaarti on tuttu jo ensimmäisestä elokuvasta.

Kuorolaisten sanailu irrottelee komiikkaa muun muassa naisten ja vähemmistöjen asemasta.

Kuorolaisten sanailu irrottelee komiikkaa muun muassa naisten ja vähemmistöjen asemasta sekä konservatiivisten amerikkalaisten ja ylimielisten mutta vapaamielisten eurooppalaisten eroista.

Naisten pahin kilpailijaryhmä on kuin kooste ylilyödyistä eurostereotypioista: saksalaisten nuorten aikuisten kuoro on erikoistunut millintarkasti harjoiteltuihin, ilmaisultaan vahvoihin mutta sieluttomiin esityksiin.

Lännendraamassa Kova kuin kivi (2010) läpimurtonsa tehnyt Hailee Steinfeld esittää kuoron uutta söpöä tyttöä Emilyä, joka roikkuu menossa mukana, tosin ilman merkittävää omaa panosta.

Vaikka juoni toistaakin vanhoja kuvioita, näyttelijästä esikoisohjaajaksi siirtynyt Elizabeth Banks kopioi onnistuneesti myös ensimmäisen osan rentoutta ja musiikkinumeroiden näyttävyyttä.

Pitch Perfect 2, TV5 la klo 21.00

 Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kertoo Facebook-sivuillaan, miksi elokuva-alalla tapahtuvasta vallan väärinkäytöstä on niin tärkeää puhua julkisesti.

Hittiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kirjoittaa Facebook-sivullaan ajatuksiaan elokuva-alan ongelmista puhumisesta. Tällä viikolla kohua ovat aiheuttaneet useiden naisnäyttelijöiden syytökset ohjaaja Aku Louhimiehen rajuista ohjausmetodeista.

Muun muassa Kumman kaa-, Klikkaa mua- ja Tahdon asia -televisiosarjoissa ohjannut Vuoksenmaa kirjoittaa Facebookissa, että on ainoastaan hyvä asia, kun väkivaltaa ja vääryyttä työssään kohdanneet ihmiset ”tuovat nämä tapahtumat päivänvaloon”.

”Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys.”

– Elokuva- tai tv-tuotanto on paitsi taiteen tekemistä myös työpaikka. Työpaikka, jossa pitäisi vallita selkeät kaikkia koskevat säännöt ja jossa kaikilla pitäisi olla turvallista. Siksipä onkin tosi hienoa, jos työntekijöiltä löytyy rohkeutta kertoa, mitkä asiat eivät ole ok, Vuoksenmaa sanoo.

– Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys, jos asioita halutaan kehittää ja muuttaa.

Vuoksenmaa korostaa, että myös hierarkiat ovat tärkeitä esimerkiksi työnjohdollisissa asioissa. Valta tuo mukanaan kuitenkin myös paljon vastuuta.

– Näiden valtarakenteiden takia epäkohtien paljastaminen ei todellakaan ole helppoa, eikä ole ihme, että tarvitaan joukkovoimaa ja aikaa ja monta pontevaa sisäänhengitystä ennenkuin asioista uskalletaan alkaa puhua. Näyttelijöitä on paljon enemmän kuin rooleja, ala on kovasti kilpailtu ja uhka jäädä ilman seuraavaa työtä ja saada hankalan tai kitisijän maine on aito, Vuoksenmaa sanoo.

”Kun rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla.”

– Kun fiktiossa rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla, käsitellään pelkoja ja haluja, väkivaltaa ja seksuaalisuutta. Minun on ohjaajana tiedettävä ja tunnistettava, miltä tunteiden tulisi kuvassa näyttää ja äänessä kuulostaa, mutta ne keinot, miten tunne rakennetaan, on näyttelijän valittavissa.

– Jos näyttelijä haluaa palella oikeasti tai valvoa oikeasti näyttääkseen väsyneeltä se on hänen valintansa, ei minun.

Vuoksenmaa myös iloitsee siitä, kuinka tämän vuoden Jussi-gaala oli aiheen tiimoilta erityisen valoisa. Gaalassa muun muassa kunnioitettiin #metoo-kampanjaa valkoisten nauhojen avulla ja pukeutumalla mustaan. Myös ohjaaja Aku Louhimies pyysi puheessaan anteeksi niiltä, joita oli työssään loukannut.

– Verhoja on avattu ja valoja on sytytetty, rohkeat ihmiset ovat puhuneet ja madaltaneet muidenkin kynnystä puhua! Rikkinäistä voidaan korjata vasta, kun viat nähdään ja tää korjaaminen on nyt mahdollisempaa kuin koskaan, Vuoksenmaa sanoo.

– Toivon todella, että keskustelu työelämän tasa-arvosta ja viisaasta vallankäytöstä valuisi ihan kaikille aloille, ei haittaisi yhtään.