Voiko kännykällä vähentää maailman jätetaakkaa? Kyllä voi, kun lataat älypuhelimeen oikeat sovellukset. Kuva: Shutterstock
Voiko kännykällä vähentää maailman jätetaakkaa? Kyllä voi, kun lataat älypuhelimeen oikeat sovellukset. Kuva: Shutterstock

Kelpaisiko kotiinkuljetettu kierrätysmekko, ravintolalounas parilla eurolla tai vuokra-auto? Kotimaiset mobiilisovellukset Zadaa, ResQ, Lunchie ja Whim ovat sinua varten.

Zadaa: Kätevä mobiilikirppis

Mikä? Suomalainen second hand -mobiilisovellus, jonka kautta käyttäjät voivat ostaa ja myydä vaatteita samankokoisilta ja -tyylisiltä käyttäjiltä. Jos esimerkiksi olet kokoa 40 ja tykkäät hippivaatteista, voit etsiä kaltaisiasi ja kokoisiasi ihmisiä sovelluksen kautta ja ostaa vaatteet suoraan heiltä.

Zadaa perustettiin vuosi sitten, ja sen käyttäjämäärä on kasvanut Suomessa jo yli sataantuhanteen. Zadaassa on myynnissä yli puoli miljoonaa vaatetta.

Palvelu lanseerattiin pari viikkoa sitten myös Tanskassa, ja pian suomalaiset voivat ostaa vaatteita kirpputorihinnoin tanskalaisilta ja päinvastoin. Sovellus aikoo laajentaa toimintaansa tulevaisuudessa Euroopan isoihin kaupunkeihin, kuten Pariisiin, Lontooseen ja Berliiniin.

Toimii: iOS- ja Android -laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”On huippua, että voin hakea Zadaasta tuotteita merkin mukaan. Live-kirppiksellä sellaiseen ei ole mitään mahdollisuuksia. Myös kaupankäynti on suunniteltu hyvin: myyjä saa rahat vasta, kun ostaja kuittaa, että tuotteessa on kaikki okei.” Nainen, 30

ResQ ja Lunchie: Ravintola-annos pilkkahintaan

Mikä? Viime vuonna lanseerattiin peräti kaksi samalla idealla toimivaa hävikkiruokasovellusta, ResQ ja Lunchie. Niiden kautta ravintolalta yli jääneen ruoka-annoksen voi tilata muutamalla eurolla.

Sovelluksesta näkee, mitä ruokia lähistöllä olevissa ravintoloissa on tarjolla. Kotiinkuljetusta ei ole, mutta ravintola säilyttää ruokaa jääkaapissa siihen asti, että tulet sen hakemaan. Annoksen saat näyttämällä sovelluksen kautta tehtyä ostoa kassalla.

Toimii: Molemmat sovellukset toimivat iOS- ja Android -laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”Parasta on, että ruoka on edullista ja vähentää samalla ruokahävikkiä. Tuntuu, että kaikki voittavat. ResQ:n käyttö oli yllättävän helppoa ja meni juuri niin kuin pitikin.” Mies, 34

Whim: Unohda oma auto

Mikä? Tämän sovelluksen avulla et tarvitse ollenkaan omaa autoa, sillä Whim suunnittelee reitin puolestasi joukkoliikenteen avulla. Palvelu maksaa kuussa 249 euroa ja antaa mahdollisuuden rajattomaan liikkumiseen Helsingin sisäisillä busseilla, metroilla, junilla ja raitiovaunuilla.

Kuulostaako kalliilta? Juju on siinä, että sovelluksen käyttö kerryttää Whim-pisteitä, jotka voit vaihtaa taksiin tai vuokra-autoon. Kuussa käytössäsi on 5000 Whim-pistettä, mikä riittää sekä useisiin taksimatkoihin että parin päivän autovuokraan.

Myös yksittäisiä matkoja voi ostaa. Samalla saat matkaan tarvittavat liput.

Toimii: iOs-laitteilla.

Käyttäjän kommentti: ”Ilahduin, kun huomasin, että ensimmäinen matka on ilmainen. Käyttöliittymä oli todella selkeä ja nopea osoitteen kirjoittamisesta lähtien. Vähän kuin HSL:n Reittiopas, mutta vielä parempi. Matka Helsingistä Espooseen sujui sutjakkaasti. Kun minulla on joskus kiire, voin tilata kertyneillä pisteillä taksin.” Nainen, 34

Moni julkisuudesta tuttu nuori tulee varsin maineikkaasta perheestä. Testaa, osaatko yhdistää jälkikasvun vanhempaansa!


 

Varoituksen sananen: tämä visa ei ole ihan helpoimmasta päästä.


1. Olivia on tullut tunnetuksi somejulkkiksena. Kuka suomalainen taidemaalari on hänen äitinsä?


2. Ava on nähty usein äitinsä kanssa Hollywoodin punaisilla matoilla. Kuka hänen äitinsä on?


3. Tässä kuvassa on vuoden 2014 Miss Suomi Bea. Kuka julkisuudesta tuttu tyyppi on hänen isänsä?


4. Shiloh on kiistatta perinyt huulensa äidiltään. Kuka hänen äitinsä mahtaa olla?


5. Vilman vanhemmat erosivat hänen ollessaan lapsi. Kuka tunnettu suomalainen kokki on hänen isänsä?


6. Kuka tunnettu amerikkalaisnäyttelijä on Lily-Rose Melodyn isä?


7. Kuka legendaarinen suomalaisnäyttelijä on Paavon isä?


8. Kuka vuonna 1946 syntyneistä Yhdysvaltain presidenteistä on Barronin isä?


9. Kuka tunnettu suomalainen näyttelijä on hänen äitinsä?


10. Kukapa ei tunnistaisi Roope Salmista! Mikä hänen näyttelijäisänsä etunimi on?


11. Myös Sonjan isä on yksi Salmisen suvun näyttelijöistä. Mikä Sonjan isän etunimi on?


12. Kuka edesmennyt pop-legenda on Parisin isä?


13. Räväkkätukkaisen Sofia Mäkkylän äitikin on tunnettu näyttävästä tyylistään. Kuka hänen äitinsä on?


14. Näyttelijä, laulaja ja malli Jadenilla on Instagramissa lähes 10 miljoonaa seuraaja. Kuka on hänen isänsä?


15. Kasperi seurasi isänsä jalanjäljissä jääkiekkokentille. Kuka kiekkoilija hänen isänsä on?


16. Kuka tunnettu urheilija on Brooklynin isä?


17. Rafael on seurannut isänsä jalanjäljissä kirjallisuuden maailmaan. Kuka hänen isänsä on?


18. Kuka maailmankuulu laulaja on Lourdes Leonin äiti?


Ei ollut ihan helppoa, vai oliko?

 

Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, tietäisivätkö he paremmin.


Ei ollut ihan helppoa, vai oliko?

 

Jaa tuloksesi sosiaalisessa mediassa alla olevien painikkeiden avulla ja pyydä kavereitasi testaamaan, tietäisivätkö he paremmin.

Yleensä hammaslääkäreitä pelätään turhaan, mutta on myös tilanteita, joissa heitä kannattaakin kavahtaa. Rikossarjassa tutustutaan tosielämän hammaslääkäreihin, joiden taustalta paljastuu murhia ja korruptiota.

IS TV-LEHTI: Hömpähtävistä murhaajatositarinoistaan tunnetun kanavan ohjelmistoa täydentää nyt hammaslääkäreistä kertova sarja.

Dramaattista musiikkia, synkästi valaistuja lähikuvia hammaslääkäristä ja inhaa poraamisen ääntä. Kertoja eläytyy selostaessaan pikkukaupungin hammaslääkärin Johnin ikävästi päättyvän rakkaustarinan. Läheisten haastattelut rytmittävät kuvia verisistä suista. Mukana on genrelle tyypilliseen tapaan myös näyteltyjä kohtauksia.

Missä vaiheessa hammaslääkäri sekoaa ja kenet hän murhaa? Avioeroa hakevan vaimonsa, tämän mustasukkaisen miehen, uuden mielitiettynsä vai tämän aviomiehen? Ei ketään, sillä suureksi lässähdykseksi uhri onkin hammaslääkäri itse!

”Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa.”

Avausjakson ratkaisu on kummallinen, sillä muissa jaksoissa hammaslääkärit ovat todellakin murhaajia, eivät uhreja. Ehkäpä tarinat loppuivat kesken, sillä jaksoja on vain kolme. Missään niistä murhat eivät tapahdu varsinaisesti hammaslääkärissä, vaan tekijät nyt vain sattuvat olemaan hammaslääkäreitä. Mikä pettymys!

Mikäli tykkää näistä amerikkalaisista murhamysteereistä, osuu sarja jokseenkin maaliinsa. Lähikuvat paikkaamisesta tuskin aiheuttavat kenellekään erityistä nautintoa, joten kuvasto istuu genreen sopivan kammottavalla tavalla. Harmi vain, ettei sillä ole lopulta varsinaisen murhan kanssa mitään tekemistä.

Eihän näistä merentakaisista mässäilyohjelmista kukaan tule hullua hurskaammaksi, mutta on sitä tappajahammaslääkäreitä lällymmistäkin aiheista dokumentteja tehty.

Hengenvaaralliset hammaslääkärit, Frii, klo 22.55