Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Uusi tutkimus paljastaa, että Tetriksen pelaaminen vähentää naposteluhaluja 24 prosentilla.

Luulitko, että ikiklassikko Tetriksen pelaaminen on hyödytöntä ajanhukkaa? Päinvastoin. Useat tutkimukset osoittavat, että palikoiden pinoamiseen perustuvalla tietokonepelillä on vaikka mitä terveyshyötyä. Tässä kolme kiinnostavinta:

1) Napostelu vähenee

The Atlantic uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, joka osoittaa, että jo kolmen minuutin Tetriksen pelaaminen vähentää ruuanhimoa 24 prosenttia. Tutkimuksessa 119 ihmistä arvioi aluksi asteikolla 1–100, kuinka paljon he sillä hetkellä himoitsivat esimerkiksi ruokaa tai tupakkaa. Sitten he joko pelasivat Tetristä tai istuivat toimimattoman tietokoneen ääressä kolme minuuttia. Ja kas, ne jotka olivat pelanneet Tetristä, himoitsivat pelaamisen jälkeen 24 % vähemmän ruokaa, kahvia tai nikotiinia.

2) Traumat poistuvat

Tekniikka ja Talous kertoi muutama vuosi tutkimuksesta, jonka mukaan Tetriksen pelaaminen ehkäisee traumaattisia takaumia. Tutkimuksessa osallistujille näytettiin raakoja kuvia onnettomuuksista ja ruumiinvammoista. Sitten koehenkilöt pelasivat joko Tetristä tai sanapeliä tai olivat tekemättä mitään. Ja kas, Tetristä pelanneet raportoivat myöhemmin vähemmän häiritseviä takaumia kuin muut ryhmät.

3) Silmät kuntoon

Laiska silmä eli amblyopia on sairaus, joka pahimmillaan saattaa johtaa sokeuteen. Sitä on perinteisesti hoidettu tervettä silmää peittävällä silmälapulla, jolloin niin sanotusti laiskempi silmä joutuu tekemään enemmän hommia ja kuntoutumaan siinä samalla. Vaan eipä tarvitse enää. Iltalehti nimittäin uutisoi jokin aika sitten tutkimuksesta, jossa huomattiin Tetriksen silmiä kuntouttava vaikutus. Tetriksen pelaamisessa molempia silmiä käyttäneiden silmät olivat kehittyneet nopeammin kuin niiden, jotka olivat pelanneet peliä perinteisen silmälapun kanssa.

Hah! Tästäpä saavat ne, jotka väittävät tietokoneen tuijottamisen lihottavan sekä pilaavan näön ja terveyden.

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.