Greenpeacen mukaan 10 prosenttia maailmassa tuotetusta muovista päätyy mereen. Kuva: Shutterstock.
Greenpeacen mukaan 10 prosenttia maailmassa tuotetusta muovista päätyy mereen. Kuva: Shutterstock.

Iso-Britannian hallitus määräsi ympäristösyistä, että isojen supermarketien pitää periä maksua muovipusseista. Olisiko aika lopettaa muovipussien käyttö kokonaan?

Pitäisikö muovipussien haitoista kampanjoida taas Suomessakin, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö Elina Mikola?

– Suomessa on hyvä tilanne verrattuna moneen muuhun maahan: muovipussit ovat kestäviä ja ne maksavat. Hedelmäpussien kaltaista muovijätettä tulee kuitenkin vuosi vuodelta enemmän. Kun valmiiksi kuoritut hedelmät tulivat muovirasioissa kauppoihin, hämmästeltiin. Nyt ne ovat arkipäivää. Toivoisin, että pakkausjätteen määrää oltaisiin valmiita kontrolloimaan jätesäännöksillä. Moni kritisoi esimerkiksi sitä, että myyjien kuuluu tarjota pakasteille pientä muovipussia. Jätenäkökulmasta se on käsittämätöntä.

Suomessa ruokakaupan muovipussit maksavat jo. Mitä voitaisiin vielä tehdä?

– Muutos täytyy tehdä lainsäädännöllä ja asetuksilla. On paha syyllistää yksittäistä kuluttajaa. Muovipussikielto tuntuu ehkä oudolta, kun sitä ei ole. Kaikkialla, missä se on otettu käyttöön, ihmiset ovat tottuneet siihen nopeasti.

Mitä yksittäinen kuluttaja sitten voi tehdä?

– Ympäristönsuojelijoiden teesi oli jo 1980-luvulla se, että vältetään muovipusseja ja pakkausmuovia ja otetaan oma kangaskassi mukaan. Monista kaupoista saa paperikasseja, ja lounasrasioita voi kierrättää. Olen ilahtunut, jos hedelmäosastoilla on tarjolla paperipusseja. Toivon, että kuluttajat osaisivat myös vaatia niitä kauppoihin.

Miten haitallista on, jos ottaa kaupassa aina muovipussin?

– Muovi on kestävä materiaali, hyvässä ja pahassa. Muovipussia tarvitaan 20 minuuttia, kun kannetaan ostokset kotiin, mutta luonnossa se kestää vuosikausia. Ongelma on se, että muovi ei katoa luonnosta. Se hioutuu vain pienemmiksi kappaleiksi, joita on entistä vaikeampi poistaa.

Miksi muovi on haitallista ympäristölle?

– Eläimet syövät muovinkappaleita vesistöistä. Nieltynä ne voivat jopa tappaa, ja ravintoketjun kautta ne kulkeutuvat taas eteenpäin. Muovia on hirveän monessa asiassa, esimerkiksi keinokuituvaatteissa ja kosmetiikassa. Vain osa merten jätelauttojen muovista on pakkausmuovia. Eikä jätettä ole vain heitetty rannoilta mereen. Roskat voivat ajautua vesistöihin esimerkiksi tuulen mukana, vaikka hoitaisi ne itse roskikseen.

Onko muovijäte ongelma myös Itämeressä?

– On. Tunnetuin on Tyynenmeren kilometrien kokoinen jätelautta, mutta yhtä vaarallista muovi on eläimille Itämeressä. Rantoihin ajautuu Suomessakin isoa silmin nähtävää muoviroskaa. Olemme tuoneet Muoviton meri -kampanjassa esiin myös pieniä mikromuovihiukkasia, joita on esimerkiksi keinokuiduissa ja kosmetiikassa. Ne ovat niin pieniä, että ne menevät vedenpuhdistamoiden läpi ja ajautuvat pieneliöiden kautta ravintoketjuun. Niiden vaikutuksia ei vielä tunneta, koska ne ovat melko uusi ja vähän tutkittu ympäristöongelma.

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”