Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kännykkäkuvaajan on hyvä tietää ainakin nämä niksit, jotta kuvista tulee esittelykelpoisia.

Yhä harvempi kanniskelee mukanaan pientä pokkarikameraa – hetket ikuistetaan mieluummin kännykällä, josta ne ehkä jaetaan saman tien sosiaaliseen mediaan. Pienikokoisissa kännykkäkameroissa on kuitenkin heikkoutensa, ja laatu saattaa jäädä kehnoksi. Myös onnistuminen on kuitenkin mahdollista. Pidä nämä kikat mielessäsi ennen kuin nappaat kuvan!

Tarkista säädöt. Onhan kuvanlaatu paras mahdollinen? Toimiiko salama niin kuin haluat? Kamerasovelluksen asetukset kannattaa käydä läpi. Kannattaa myös kokeilla, josko jokin muu kuin puhelimen oma kamerasovellus ottaisi parempia kuvia.

Valaise kunnolla. Kuvasit millä tahansa, valaistus on merkittävin tekijä kuvan onnistumisessa. Päivänvalo on yleensä paras, ja kännykkäkameran salamaa kannattaa käyttää vain pakon edessä. Jos kuvauspaikalla on hämärää, kannattaa kokeilla, mikä muu valonlähde toimisi kuvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mene tarpeeksi lähelle. Moni kännykkäkamera toimii varsin oivallisesti lähikuvissa. Läheltä kuvattaessa kohde ja siihen osuva valo ovat myös tarkemmin hallittavissa. Jos kuvaat todella läheltä, käytä kännykkäkameran makro-ominaisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unohda zoomi. Käytä jalkojasi! Kameran zoomaustoiminto heikentää usein kuvanlaatua. Jos et pääse tarpeeksi lähelle, rajaa kuvaa myöhemmin esimerkiksi kännykän kuvankäsittelyohjelmassa.

Putsaa usein. Yllättävää kyllä, kameran linssi kerää likaa siinä missä muukin puhelin. Siksi linssi kannattaa pyyhkiä pehmeällä liinalla silloin tällöin. Vaikka laite ei näytä törkyiseltä, linssissä saattaa olla rasvaa ja roskia, jotka heikentävät kuvanlaatua.
Pidä kamera vakaana. Mitä vähemmän valoa, sitä pidemmäksi valotusaika venyy. Jos mahdollista, tue kameraa pitelevä käsi seinään tai pöytään. Katso kuva vasta, kun kamera on varmasti ottanut kuvan – joskus napin painalluksesta kuvan ottoon kuluu pieni hetki.

Kuvaa paljon! Kun kokeilet eri kuvakulmia, valaistuksia ja kännykkäkameran säätöjä, opit nopeasti, mikä toimii ja mikä ei. Kuvien ottaminen ja poistaminen kännykästä kun ei maksa mitään.

Toisaalta, kaikki säännöt on tehty rikottaviksi. Jos hetki on tärkeä, sitä ei kannata jättää ikuistamatta huonon valaistuksen tai sommittelun takia – tärkeintä on muisto.

Lähteet: Popphoto.com ja Digital-photography-school.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla