Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kännykkäkuvaajan on hyvä tietää ainakin nämä niksit, jotta kuvista tulee esittelykelpoisia.

Yhä harvempi kanniskelee mukanaan pientä pokkarikameraa – hetket ikuistetaan mieluummin kännykällä, josta ne ehkä jaetaan saman tien sosiaaliseen mediaan. Pienikokoisissa kännykkäkameroissa on kuitenkin heikkoutensa, ja laatu saattaa jäädä kehnoksi. Myös onnistuminen on kuitenkin mahdollista. Pidä nämä kikat mielessäsi ennen kuin nappaat kuvan!

Tarkista säädöt. Onhan kuvanlaatu paras mahdollinen? Toimiiko salama niin kuin haluat? Kamerasovelluksen asetukset kannattaa käydä läpi. Kannattaa myös kokeilla, josko jokin muu kuin puhelimen oma kamerasovellus ottaisi parempia kuvia.

Valaise kunnolla. Kuvasit millä tahansa, valaistus on merkittävin tekijä kuvan onnistumisessa. Päivänvalo on yleensä paras, ja kännykkäkameran salamaa kannattaa käyttää vain pakon edessä. Jos kuvauspaikalla on hämärää, kannattaa kokeilla, mikä muu valonlähde toimisi kuvassa.

Mene tarpeeksi lähelle. Moni kännykkäkamera toimii varsin oivallisesti lähikuvissa. Läheltä kuvattaessa kohde ja siihen osuva valo ovat myös tarkemmin hallittavissa. Jos kuvaat todella läheltä, käytä kännykkäkameran makro-ominaisuutta.

Unohda zoomi. Käytä jalkojasi! Kameran zoomaustoiminto heikentää usein kuvanlaatua. Jos et pääse tarpeeksi lähelle, rajaa kuvaa myöhemmin esimerkiksi kännykän kuvankäsittelyohjelmassa.

Putsaa usein. Yllättävää kyllä, kameran linssi kerää likaa siinä missä muukin puhelin. Siksi linssi kannattaa pyyhkiä pehmeällä liinalla silloin tällöin. Vaikka laite ei näytä törkyiseltä, linssissä saattaa olla rasvaa ja roskia, jotka heikentävät kuvanlaatua.
Pidä kamera vakaana. Mitä vähemmän valoa, sitä pidemmäksi valotusaika venyy. Jos mahdollista, tue kameraa pitelevä käsi seinään tai pöytään. Katso kuva vasta, kun kamera on varmasti ottanut kuvan – joskus napin painalluksesta kuvan ottoon kuluu pieni hetki.

Kuvaa paljon! Kun kokeilet eri kuvakulmia, valaistuksia ja kännykkäkameran säätöjä, opit nopeasti, mikä toimii ja mikä ei. Kuvien ottaminen ja poistaminen kännykästä kun ei maksa mitään.

Toisaalta, kaikki säännöt on tehty rikottaviksi. Jos hetki on tärkeä, sitä ei kannata jättää ikuistamatta huonon valaistuksen tai sommittelun takia – tärkeintä on muisto.

Lähteet: Popphoto.com ja Digital-photography-school.com

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.