Vuonna 2008 rekisteröitiin yli 53 000 koiraa. Se on Suomen kaikkien aikojen ennätys. (Lähde: Suomen Kennelliitto) Kuva: <span class="photographer">Colourbox</span>
Vuonna 2008 rekisteröitiin yli 53 000 koiraa. Se on Suomen kaikkien aikojen ennätys. (Lähde: Suomen Kennelliitto) Kuva: Colourbox

Hauvoille löytyy varusteita ja viihdykkeitä joka lähtöön. Lemmikkiä ei kuitenkaan saa kohdella kuin lellivauvaa.

Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan – ja niihin satsataan enemmän kuin koskaan.

Trenditietoinen pesee ystävänsä turkin Tigin Bed Head -koirasampoolla. Sisustuksen harrastaja hankkii lemmikilleen asialliset kalusteet, kuten Ludvig XVI -tyylisen vuoteen.

Jos omistaja on pitkiä päiviä töissä, lemmikin pitkästymistä voi ehkäistä lähettämällä hänet koirakylpylään vesijumppaan tai osteopaattiseen hoitoon. Jos eroahdistus silti vaivaa, lääkäri voi helpottaa koiran oloa mielialalääkkeillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kauas on tultu ajoista, kun koira oli vain metsästysapuri tai talonvahti. Nyt lemmikki on kallisarvoinen ystävä, harrastus ja perheenjäsen. Onko se sitten hyvä vai huono juttu?

– Suhtautuminen on tosiaan muuttunut, sanoo Helsingin seudun kennelpiirin aluekouluttaja Pirjo Onza.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun 50 vuotta sitten koiralle tuli vaivoja, se lopetettiin. Nyt seniorilemmikki viedään niveliä hellivään vesijumppaan, sen astmaa lievitetään suolahuonehoidoilla ja lihasvaivoja koirahieronnalla.

Onzan mielestä on vain hyvä, että ihmiset välittävät lemmikkinsä hyvinvoinnista. Asusteisiin tai koiran huonekaluihin satsaamista hän ei kummastele.

– Ihmiselle on luontaista pyrkiä viihdyttämään itseään tällaisilla jutuilla. Koiralle on tosin ihan sama, mikä kuosi sen pedissä on, hän toteaa.

Koirakouluttaja Janita Leinonen näkee asian toisin. Asusteissa ei ole ongelmaa, mutta jos koiraa kohdellaan kuin lellivauvaa, ollaan hankaluuksissa.

Kun Leinonen valmistui koiraterapeutiksi vuonna 2000, hän sai nopeasti enemmän asiakkaita kuin ehti ottaa vastaan. Oli aggressiivisia koiria, joiden omistajat eivät uskaltaneet kutsua ystäviä kotiinsa tai ulkoilla koiransa kanssa kuin aamuyöstä. Oli koiria, jotka olivat syöneet rikki niin monta sohvaa, ettei vakuutusyhtiö enää suostuneet korvaamaan yhtäkään.

– Koira on laumaeläin, jolle täytyy osoittaa paikka. Jos koiralle ei aseta rajoja, se asettaa niitä muille. On koiria, jotka eivät päästä ihmistä johonkin huoneeseen tai vaikka sänkyyn, hän kuvailee.

– Näin käy, jos eläintä inhimillisestään liikaa: katetaan sille oma lautanen perheen ruokapöytään ja ajatellaan, että sille tulee muuten paha mieli.

Vuonna 2002 Leinonen perusti koiranomikoulutuksen, jotta Suomeen saataisiin lisää auttajia ongelmakoirille.

– On hyvä, että apua haetaan. Moni pulma tietysti vältettäisiin, jos ihmiset perehtyisivät koiran kasvatukseen ennen kuin ottavat pennun. Koirien käytöshäiriöt johtuvat ihmisten tekemistä virheistä, Pirjo Onza vahvistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla