Vuonna 2008 rekisteröitiin yli 53 000 koiraa. Se on Suomen kaikkien aikojen ennätys. (Lähde: Suomen Kennelliitto) Kuva: Colourbox
Vuonna 2008 rekisteröitiin yli 53 000 koiraa. Se on Suomen kaikkien aikojen ennätys. (Lähde: Suomen Kennelliitto) Kuva: Colourbox

Hauvoille löytyy varusteita ja viihdykkeitä joka lähtöön. Lemmikkiä ei kuitenkaan saa kohdella kuin lellivauvaa.

Suomessa on koiria enemmän kuin koskaan – ja niihin satsataan enemmän kuin koskaan.

Trenditietoinen pesee ystävänsä turkin Tigin Bed Head -koirasampoolla. Sisustuksen harrastaja hankkii lemmikilleen asialliset kalusteet, kuten Ludvig XVI -tyylisen vuoteen.

Jos omistaja on pitkiä päiviä töissä, lemmikin pitkästymistä voi ehkäistä lähettämällä hänet koirakylpylään vesijumppaan tai osteopaattiseen hoitoon. Jos eroahdistus silti vaivaa, lääkäri voi helpottaa koiran oloa mielialalääkkeillä.

Kauas on tultu ajoista, kun koira oli vain metsästysapuri tai talonvahti. Nyt lemmikki on kallisarvoinen ystävä, harrastus ja perheenjäsen. Onko se sitten hyvä vai huono juttu?

– Suhtautuminen on tosiaan muuttunut, sanoo Helsingin seudun kennelpiirin aluekouluttaja Pirjo Onza.

Kun 50 vuotta sitten koiralle tuli vaivoja, se lopetettiin. Nyt seniorilemmikki viedään niveliä hellivään vesijumppaan, sen astmaa lievitetään suolahuonehoidoilla ja lihasvaivoja koirahieronnalla.

Onzan mielestä on vain hyvä, että ihmiset välittävät lemmikkinsä hyvinvoinnista. Asusteisiin tai koiran huonekaluihin satsaamista hän ei kummastele.

– Ihmiselle on luontaista pyrkiä viihdyttämään itseään tällaisilla jutuilla. Koiralle on tosin ihan sama, mikä kuosi sen pedissä on, hän toteaa.

Koirakouluttaja Janita Leinonen näkee asian toisin. Asusteissa ei ole ongelmaa, mutta jos koiraa kohdellaan kuin lellivauvaa, ollaan hankaluuksissa.

Kun Leinonen valmistui koiraterapeutiksi vuonna 2000, hän sai nopeasti enemmän asiakkaita kuin ehti ottaa vastaan. Oli aggressiivisia koiria, joiden omistajat eivät uskaltaneet kutsua ystäviä kotiinsa tai ulkoilla koiransa kanssa kuin aamuyöstä. Oli koiria, jotka olivat syöneet rikki niin monta sohvaa, ettei vakuutusyhtiö enää suostuneet korvaamaan yhtäkään.

– Koira on laumaeläin, jolle täytyy osoittaa paikka. Jos koiralle ei aseta rajoja, se asettaa niitä muille. On koiria, jotka eivät päästä ihmistä johonkin huoneeseen tai vaikka sänkyyn, hän kuvailee.

– Näin käy, jos eläintä inhimillisestään liikaa: katetaan sille oma lautanen perheen ruokapöytään ja ajatellaan, että sille tulee muuten paha mieli.

Vuonna 2002 Leinonen perusti koiranomikoulutuksen, jotta Suomeen saataisiin lisää auttajia ongelmakoirille.

– On hyvä, että apua haetaan. Moni pulma tietysti vältettäisiin, jos ihmiset perehtyisivät koiran kasvatukseen ennen kuin ottavat pennun. Koirien käytöshäiriöt johtuvat ihmisten tekemistä virheistä, Pirjo Onza vahvistaa.

Listalla myös kiistanalainen viinipullo!

Hei sinä kotitaloutesi metatyöstä vastaava henkilö! Jos olet parhaillaan miettimässä talvikenkien kesähuoltoa tai sitä, missä välissä kastelet tomaatintaimet, lopeta: on aika pysähtyä hetkeksi suunnittelemaan kevätlahjoja opettajille ja päiväkodin henkilökunnalle. Sitä paitsi eikö talvikenkien kuuluisi olla jo kesäsäilössä?

Teimme osan metatyöstä puolestasi ja kysyimme ammattikasvattajilta, mitä he toivovat lahjaksi – ja mitä eivät toivo. Seuraavalta listalta valitsemaan! Kyllä-listalta, jos haluat ottaa varman päälle, Ehkä ei -listalta, jos tykkäät riskeistä ja haluat päästä eroon kotisi epämääräisistä pikkuesineistä.

Kyllä

Kukat ja kasvit. Kukapa niistä nyt ei tykkäisi.

”Kukan sijaan myös yrtti tai muu taimi on kiva, eikä tule kalliiksikaan!” Yläkoulun opettaja

Omatekoiset kortit ja tuotokset. Lämmittävät aina mieltä.

”Silloin tuntee, että on tullut tehtyä jotain hyvää, kun oppilas itse haluaa muistaa omilla askartelutuotoksillaan. Näitä ei tosin tule säästettyä.” Alakoulun opettaja

Suklaa ja muut herkut. Jakavat mielipiteitä.

”Mukavimpia ovat yhteisesti kaikille ryhmän aikuisille tuodut kakut tai muut herkut.” Lastentarhanopettaja

”Mä olen sanonut, että ei kiitos suklaata, en sitten tiedä, kuinka tahditonta se on.” Luokanopettaja

Lahjakortit. Otetaan tyytyväisinä vastaan, oli sitten hemmotteluhoitoon tai kauppaan.

Viinipullo. Ilahduttaa yleensä, mutta kiistanalainen kysymys silti.

Kahvi tai tee. Ei läheskään niin kiistanalainen!

Ei mitään. Taas kiistanalainen!

”Ei me ihan oikeasti odoteta, että jotain pitää tuoda. Kiva yllätys, mutta eivät useimmat tuo lahjoja.” Lastentarhanopettaja

Leffalippu. Mukava muistaminen.

Kirja. Miksei?

Joku yllättävä. Riski, mutta riskit ovat elämän suola.

Oppilaskunnan hallitukselta tuli kerran kesäinen torkkupeitto, ihana lahja!” Yläkoulun opettaja

Ehkä ei

Kynttilät. Osa tykkää, osa ei. Väärä sesonki juuri nyt.

Tuikkulyhdyt. Sama homma.

Muki. 

Pehmolelut.

”Esimerkiksi lumiukko tai koirakäsilaukku.”

Koriste-esineet. Makuasioita, myös konmaritus saattaa haiskahtaa taustalla.

”Otetaan hymyillen vastaan, mutta harvemmin päätyvät käyttöön.” Yläkoulun opettaja

Kirppiskama.

Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield
Kasmir on aiemminkin kertonut kokemastaan epävarmuudesta. Kuva: Heli Blåfield

Laulaja Kasmir kertoo jumaloivansa avopuolisoaan, mutta tunteneensa pariskunnan ikäeron takia riittämättömyyttä.

Vain elämää -ohjelmassa keskustellaan tällä viikolla seksin merkityksestä parisuhteessa. 

Kasmir-nimellä esiintyvä laulaja Thomas Kirjonen, 33, avaa rohkeasti omaa tilannettaan:

– Omassa elämässäni parisuhteessa jossain kohtaa mun halut saattavat olla ihan olemattomat. Siinä ei ole mitään sellaista, että rakkaus olisi kuollut, mutta kyllähän seksi on kumminkin tosi tärkeä osa parisuhdetta. 

Mira Luoti, jonka päivää tällä viikolla vietetään, on Kasmirin kanssa samoilla linjoilla seksin tärkeydestä. 

– Kun lapset tulee, niin joutuu rakentamaan sen ihan uudelleen. Siitä täytyy pitää huolta, hän lisää.

”Olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa.”

Ikäero ja epävarmuus

Kasmir kertoo jaksossa myös tunteneensa parisuhteen aluksi epävarmuutta omasta riittävyydestään. 

– Jumaloin mun avopuolisoa, hän on kaikin tavoin kaunis ihminen. Mutta se ikäero siinä, olin tosi epävarma meidän parisuhteen alussa. 

Kasmir on Iltalehden mukaan seurustellut pari vuotta nyt 21-vuotiaan Julian kanssa. Kasmir harmittelee olleensa välillä ”tosi perseestä”, koska epävarmuus nostaa usein ihmisen ikävimmät piirteet esiin.

Kasmir on aiemminkin puhunut avoimesti epävarmuuden ja riittämättömyyden tunteista. Me Naisten haastattelussa hän kertoi hiljattain kuittailusta, jota sai kavereiltaan kaljuunnuttuaan nuorena.

– Vaikka ihmiset eivät tarkoittaisi pahaa, herkkään paikkaan osuvat sanat satuttavat. Pilkka myrkytti mieltäni ja aiheutti ujoutta ja epävarmuutta. Itsetuntooni jäi syvä särö.