Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Se ei ole sitten kovin riehakas lauantai, mutta tarvitseeko aina olla.

Huomaatko ärtyväsi, kun näet hämähäkkikoristeisia herkkuleivonnaisia? Eikö nappaa kurpitsalyhdyn kaivertaminen? Ei kurpitsakeittokaan? Uuvuttaako huonolaatuisessa hirviöpuvussa hikoilevan lapsen riemu? Etkö kertakaikkiaan halua antaa periksi halloweenille? Tervetuloa taistelemaan tuulimyllyjä vastaan ja viettämään retropyhäinpäivää wanhaan malliin! Juhli kuin nyt olisi vuosi 1993, näin:

Aamu

Herätys ennen yhdeksää. Kahvin keittely kaikessa rauhassa, kynttilän sytytys rakkaiden muistolle. Sanomalehden luku (kuolinilmoitukset, ulkomaan uutiset).

Siistiä vaatetta päälle, lähtö hyvissä ajoin pyhäinpäivän jumalanpalvelukseen. Muista sammuttaa kynttilä lähtiessä. Huomaa, miten vähän ihmisiä on liikkeellä ennen kymmentä, nauti aamun rauhasta. Valmistaudu laulamaan virsi 617 Taivaassa, ratki taivaassa  – jos ei lauleta jumiksessa, vedä myöhemmin yksin kotona täysillä. Uskonnottomille tähän kohtaan vapaavalintaista syvämietteistä sisältöä, ei saa katsoa telkkarista Tartu Mikkiiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päivä

Retroisaa pyhäpäivän viettoa: hyvää ruokaa, radion kuuntelua (Yle 1). Ulkoilua, esim. kävelyretki kirkolle palauttamaan virsikirja, jonka otit aamulla vahingossa mukaan. Seppeleen askartelu kuusenhavuista ja kanervista. Ei mitään sometusta, kirjoja saa lukea. Saa olla tylsää. Ei karkkeja, ei kepposia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilta

Auringon laskettua retki hautausmaalle. Mukaan kynttilät, kanervaseppele, termospullossa kaakaota, korvapuustit. Tarpeeksi vaatetta päälle. Rakkaiden haudoilla seppeleenlasku ja kynttilöiden sytytys, mukavien yhteisten hetkien muistelemista. Kynttilöiden valaiseman hautausmaan kauneuden ihailua. Kaakaot ja korvapuustit hautausmaakäynnin jälkeen sopivassa paikassa, muistelua saa jatkaa.

Loppuilta

Saunomista, jos sauna. Telkkarin saa avata, suositellut ohjelmat: Taitoluistelun Grand Prix, Komisario Lewis. Harkinnan mukaan: Wallander. Vain jos turnauskestävyys rakoilee: Dracula, Veren vangit, Twilight-saaga.

Lue myös:

Sinustako perinteikäs köyrimörkö?

Näin kaiverrat halloween-kurpitsan

Kokeile näitä: halloweenin herkulliset kurpitsareseptit

Sisältö jatkuu mainoksen alla