Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Se ei ole sitten kovin riehakas lauantai, mutta tarvitseeko aina olla.

Huomaatko ärtyväsi, kun näet hämähäkkikoristeisia herkkuleivonnaisia? Eikö nappaa kurpitsalyhdyn kaivertaminen? Ei kurpitsakeittokaan? Uuvuttaako huonolaatuisessa hirviöpuvussa hikoilevan lapsen riemu? Etkö kertakaikkiaan halua antaa periksi halloweenille? Tervetuloa taistelemaan tuulimyllyjä vastaan ja viettämään retropyhäinpäivää wanhaan malliin! Juhli kuin nyt olisi vuosi 1993, näin:

Aamu

Herätys ennen yhdeksää. Kahvin keittely kaikessa rauhassa, kynttilän sytytys rakkaiden muistolle. Sanomalehden luku (kuolinilmoitukset, ulkomaan uutiset).

Siistiä vaatetta päälle, lähtö hyvissä ajoin pyhäinpäivän jumalanpalvelukseen. Muista sammuttaa kynttilä lähtiessä. Huomaa, miten vähän ihmisiä on liikkeellä ennen kymmentä, nauti aamun rauhasta. Valmistaudu laulamaan virsi 617 Taivaassa, ratki taivaassa  – jos ei lauleta jumiksessa, vedä myöhemmin yksin kotona täysillä. Uskonnottomille tähän kohtaan vapaavalintaista syvämietteistä sisältöä, ei saa katsoa telkkarista Tartu Mikkiiniä.

Päivä

Retroisaa pyhäpäivän viettoa: hyvää ruokaa, radion kuuntelua (Yle 1). Ulkoilua, esim. kävelyretki kirkolle palauttamaan virsikirja, jonka otit aamulla vahingossa mukaan. Seppeleen askartelu kuusenhavuista ja kanervista. Ei mitään sometusta, kirjoja saa lukea. Saa olla tylsää. Ei karkkeja, ei kepposia.

Ilta

Auringon laskettua retki hautausmaalle. Mukaan kynttilät, kanervaseppele, termospullossa kaakaota, korvapuustit. Tarpeeksi vaatetta päälle. Rakkaiden haudoilla seppeleenlasku ja kynttilöiden sytytys, mukavien yhteisten hetkien muistelemista. Kynttilöiden valaiseman hautausmaan kauneuden ihailua. Kaakaot ja korvapuustit hautausmaakäynnin jälkeen sopivassa paikassa, muistelua saa jatkaa.

Loppuilta

Saunomista, jos sauna. Telkkarin saa avata, suositellut ohjelmat: Taitoluistelun Grand Prix, Komisario Lewis. Harkinnan mukaan: Wallander. Vain jos turnauskestävyys rakoilee: Dracula, Veren vangit, Twilight-saaga.

Lue myös:

Sinustako perinteikäs köyrimörkö?

Näin kaiverrat halloween-kurpitsan

Kokeile näitä: halloweenin herkulliset kurpitsareseptit

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto