Vatsaan vietävä BIB-pallo laihduttaa, mutta vain hetkeksi.

Nyt kuuluu Briteistä kummia. Maassa hiljattain markkinoille tullut laihdutuspallo, uudenlainen mahalaukkuun asennettava BIB-pallo, saattaa löytää uutta asiakaskuntaa lievästi ylipainoisista.

Daily Mailin juttuun haastatellut asiantuntijat suhtautuvat pallon pitkäaikaisiin hyötyihin epäilevästi, mutta ylipainoekspertti, lääkäri David Ashton keksii sille kuitenkin yhden käyttökohteen:

– Jos painoindeksin 27 tai 28 omaava potilas tulisi vastaanotolle ja kertoisi haluavansa vauhdittaa laihtumistaan jotain tärkeää tapahtumaa – kuten häitä tai isoja synttäreitä – varten seuraavan kuuden kuukauden aikana, ja jos hän lisäksi ymmärtäisi riskit, kuten sen että painon pudotus tuskin säilyisi kun pallo otettaisiin pois, antaisin hänellä pallon, Ashton sanoo haastattelussa.

Miten houkuttelevaa! Pallo vatsaan tilaa viemään ja laihtuminen sujuu kuin itsestään tärkeää hääpäivää varten. Vai näinkö sittenkään? Suomalainen alan asiantuntija, lääkäri Kirsi Pietiläinen HUS:n lihavuustutkimusyksiköstä tyrmää moisen pallottelun.

– Juuri tuollainen laihdutuskuuriajattelu on Suomessa heitetty roskakoriin, Pietiläinen sanoo.

 Painonpudotukseen kannattaa hänen mukaansa lähteä vain, jos tavoitteena on myös pysyä uudessa, alentuneessa painossa. Se taas edellyttää sitoutumista uuteen ruokavalioon ja elämäntapaan.

Kyllä pallo varmasti laihduttaa, kun vatsaan ei kerralla mahdu niin paljoa ruokaa, mutta se ei estä lihomasta, jos syö vähän pitkin päivää tai juo paljon limua tai alkoholia.

Suomessa BIB-pallojen käytöstä onkin luovuttu juuri sen heikon pitkäaikaistehon takia. Palloa ei voi pitää kuin joitakin kuukausia kerrallaan, jolloin paino nousee herkästi takaisin, jos pallo otetaan pois eikä uutta laiteta tilalle. Virossa palloja asennetaan yhä myös suomalaisille 2000–2300 euron hintaan.

Pietiläinen ei näe sen suurempaa eroa vanhojen, nesteellä täytettävien pallojen ja uusien, kaasulla täytettävien pallojen välillä.

Pallojen mahdollisia komplikaatioita ovat esimerkiksi pahoinvointi, limakalvoärsytys tai jopa puhkeaminen vatsassa.

Lue myös:

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili villitystä kuukauden

Kirjailija Sari Järnille tehtiin laihdutusleikkaus – näin lähipiiri reagoi

Mira Kasslin: "Hoikkuus on merkki kurinalaisuudesta"

Laihduttaja, näin et vaaranna parisuhdettasi – 5 vinkkiä

 

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C More -kanavalla

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.