Palkkakuittia lukiessa voi mennä sormi suuhun. Kuvitus Ulla Bergström.
Palkkakuittia lukiessa voi mennä sormi suuhun. Kuvitus Ulla Bergström.

Tilinauha tulee vähintään kerran kuussa. Mitä siitä pitää tietää?

1. Pitääkö palkkakuitti tarkistaa joka kuukausi?

Kannattaa tarkistaa. Kukaan muu ei välttämättä huomaa mahdollisia virheitä, kuten vuorolisien puuttumista. Nykyään monen palkkakuitti menee suoraan verkkopankkiin, joten palkkapäivinä kannattaa piipahtaa tietokoneella.

2. Mitä kaikkea kuitissa on?

Joka kuitissa on peruspalkka sekä ylityö- ja vuorolisät ja veronalaiset luontaisetuudet, kuten lounassetelit. Pidätetyt verot ja sosiaaliturvamaksut on myös ilmoitettava.

3. Palkastani on automaattisesti vähennetty monenlaisia maksuja. Mitä ne ovat?

Tel-maksu on työntekijän eläkemaksua. Se on 4,5 prosenttia palkasta ja 53 vuotta täyttäneillä 5,7 prosenttia. Maksuilla rahoitetaan työeläkkeitä nyt ja tulevaisuudessa.

Työttömyysvakuutusmaksu menee työttömyysvakuutusrahastoon, joka maksaa niillä muun muassa ansiosidonnaisia päivärahoja ja palkkaturvaa. Maksu on 0,4 prosenttia palkasta.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksu käytetään muun muassa sairauspäivärahoihin, vanhempainpäivärahoihin ja kuntoutusrahoihin. Työantaja saa osan rahoista korvaukseksi vanhempainpäiväraha-ajan lomapalkoista ja työterveyshuollon järjestämisestä. Maksu on tavallisilla palkansaajilla 0,93 prosenttia. Lisäksi palkasta menee sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu, joka on 1,47 prosenttia.

4. Pitääkö minun työntekijänä huolehtia, että näitä maksuja menee oikea määrä?

Näistä maksuista huolehtiminen on työnantajan vastuulla. Jos työnantaja jättää maksut tilittämättä, työntekijä ei joudu niitä jälkikäteen maksamaan, vaan asia hoidetaan muita reittejä pitkin. Jos huomaa, ettei työnantaja huolehdi asiasta, kannattaa ottaa ongelma heti esille ja tarvittaessa ilmoittaa siitä viranomaisille. Maksujen tilittämättä jättäminen on rangaistava teko, josta työnantaja voi saada sakkoja tai vankeutta.

5. Palkkakuitissa lukee myös perus-% ja lisä-%. Mitä niistä pitää tietää?

Ne ovat veroprosenttejasi. Veroa pidätetään perusprosentin verran tiettyyn tulorajaan asti. Näet vuosittaisen rajan kohdasta tuloraja/vv. Tuloraja voi olla myös kuukausittainen. Kun tulosi ylittävät tämän rajan, veroa menee lisäprosentin mukaan.

Veroja menee lopulta yhtä iso määrä riippumatta ennakonpidätysvaihtoehdoista, mutta mitä paremmin ennakonpidätys onnistuu, sen vähemmän mätkyjä tai palautuksia syntyy.

6. Mistä näen, paljonko olen vuoden aikana ansainnut?

Tieto löytyy palkkakuitin kohdasta ”ansio verokortin alusta”. Maksamasi verot näet kohdasta ”ennakonpidätys verokauden alusta”.

7. Täytyykö vuorotyöläisten kirjata omat ilta- ja pyhätyönsä ja tarkistaa joka palkkakuitista, että vuorolisiä on tilitetty tarpeeksi?

Työnantajalla on velvollisuus pitää työaikakirjanpitoa, josta ilta- ja pyhätyötkin selviävät. Käytännössä työntekijöiden kannattaa kuitenkin seurata asiaa myös itse, jotta mahdolliset virheet tulevat korjatuiksi.

8. Mitä pitää tehdä, jos esimerkiksi vuorolisiä, päivärahoja tai kilometrikorvauksia puuttuu?

Kannattaa ottaa heti yhteyttä palkanlaskijaan. Epäselvyydet hoituvat parhaiten sitä kautta. Ellei ongelma selviä, on käännyttävä työ­paikan luottamusmiehen puoleen. Ellei työpaikalla ole luottamusmiestä, yhteyttä voi ottaa omaan ammattiliittoon.

9. En saanut palkkapäivänä tarpeeksi vuorolisiä. Joudunko odottelemaan näitä rahoja kauankin?

Kaikki riidattomat palkkasaatavat on laitettava maksuun heti. Seuraavaan palkkapäivään asti ei tarvitse odottaa, ja maksamatta jääneelle osalle on maksettava myös viivästyskorko. Tänä vuonna korko on kahdeksan prosenttia.

10. Mitä eroa on lomapalkalla ja lomarahalla?

Työntekijälle maksetaan normaalia palkkaa vuosiloman aikanakin. Tunti- ja urakkapalkkaisilla lomapalkka lasketaan keskimääräisen päiväpalkan ja lomapäivien mukaan.

Lomaraha, entinen lomaltapaluuraha, vaihtelee alasta riippuen. Jos sitä maksetaan, se on yleensä 50 prosenttia lomapalkasta.

11. Loma-aikana palkkakuitissa saattaa näkyä, että tietty määrä rahaa on miinustettu, mutta tismalleen sama määrä on myös plussattu: tulos on siis käytännössä plusmiinusnolla. Miksi näin tehdään?

Todennäköinen syy on palkkojen kirjaamismenettely. Lomalta ei makseta työajan palkkaa, joten se vähennetään, ja omalla kirjanpitotunnuksellaan merkitään sijaan tuleva lomapalkka, jonka toki pitää näkyä maksettavana. Lomapalkka tai vuosilomakorvaus on lakisääteinen oikeus.

12. Mitä eroa on rahapalkalla ja ennakonpidätyksen alaisella ansiolla?

Ennakonpidätyksen alaiseen ansioon lasketaan palkan lisäksi työnantajan tarjoamat luontaisedut. Näitä ovat lounas-, liikunta- ja virikesetelit, puhelinetu sekä työsuhdematkalipun veroetu, jota tälle vuodelle parannettiin.

13. Kuinka kauan palkkakuitti pitää säilyttää?

Palkkakuitit on hyvä pitää tallessa jopa viiden vuoden ajan: palkkasaatavat vanhenevat viidessä vuodessa, työsuhteen päätyttyä kahdessa vuodessa. Verottaja edellyttää, että palkkakuitti säilytetään seitsemän vuotta.

Vastaajana työehtolinjan ekonomisti Ville Kopra SAK:sta.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ole läsnä ja kuuntele läheistäsi, joka tarvitsee sinua. On aika huoltaa ihmissuhteita kaikella liikenevällä energiallasi. Rakkaus kiilaa tärkeysjärjestyksen kärkeen.

 

KAURIS

Katso kokonaiskuvaa takertumatta yksityiskohtiin. Ääripäihin lipsumista kannattaa välttää. Älä ylikuormita itseäsi turhaan.

 

VESIMIES

Kuuntele sydäntäsi päätöksissäsi. Muiden mielipiteillä ei ole merkitystä. Suodata huolellisesti kaikki, mitä sinulle kerrotaan.

 

KALAT

Läheistesi neuvoja on syytä kuunnella. Tarvitset tukiverkostoasi päivän haasteista selviytyäksesi. Tee parhaasi muotoillaksesi ajatuksesi sanoiksi.

 

OINAS

Suunnittele tulevia reissuja, vaikka ne olisivat vasta haaveiden tasolla. Opit tänään jotain tärkeää itsestäsi. Se auttaa sinua ratkaisujen tekemisessä.

 

HÄRKÄ

Lähde liikkeelle, jos todella haluat saada asioihin selvyyttä. Tarvitset kaiken mahdollisen tiedon, mitä on tarjolla. Saat apua yllättävältä taholta.

 

KAKSONEN

Elämääsi palaa vanhoja tuttuja menneisyydestä. Täytä päiväsi hauskanpidolla ja yllätyksillä. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri luopumaan periaatteistasi.

 

RAPU

Hoida käytännön kysymys pois päiväjärjestyksestä ennen kuin se pääsee pahenemaan. Sinun on aika laatia suunnitelmia tulevaisuutta varten.

 

LEIJONA

Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. Ostoskierros joulutunnelmissa voisi olla paikallaan. Juttele tulevaisuudesta rakkaittesi kanssa.

 

NEITSYT

Perheen ja kodin sisäiset asiat vaativat hienotunteisuutta. Kritiikkiäsi ei oteta kovin hyvin vastaan. Ole kärsivällinen niin itseäsi kuin muitakin kohtaan.

 

VAAKA

On aika potkaista joulusesonki käyntiin. Soita vanhoille ystäville tai sukulaisille kuulumisia kyselläksesi. Ilahduta läheistäsi yllätyslahjalla.

 

SKORPIONI

Mene avuksi pulaan joutuneille. Valitse huolellisesti, mihin käytät tänään aikasi ja energiasi. Saat loistavan vinkin tulevaa varten.