Hääparia voi muistaa niin rahalla, tavaralla kuin palveluillakin. Kuva: Colourbox
Hääparia voi muistaa niin rahalla, tavaralla kuin palveluillakin. Kuva: Colourbox

Moni hääpari pyytää lahjaksi tavaran sijaan rahaa, joka sijoitetaan esimerkiksi matkakassaan. Hääsuunnittelija kertoo, miten sopiva summa valitaan.

Hääsuunnittelija Eija Holmberg, mikä summa on sopiva lahja hääparille?

"Summat vaihtelevat paljon. Siihen vaikuttaa, kuinka läheinen henkilö on. Perheenjäsenet ja sukulaiset antavat yleensä enemmän kuin kaverit.

Läheisille ystäville ja sukulaisille ohjenuorana on ollut 50–100 euroa henkilöltä. Ystäväpari voi antaa 50 euroa yhdessä. Summat ovat yksilöllisiä eikä oikeaa summaa ole olemassa.

Nykyään monet hääparit perustavat lahjatilin, jonne rahat voidaan siirtää. Myös lahjakortit ovat pitäneet pintansa vuosien varrella. Shekkien käyttö on kuitenkin selvästi vähentynyt.

Lahjakortteissa kannattaa miettiä tarkkaan, että se käy paikkaan, josta hääpari pitää."

MeNaiset.fi:n nettikyselyyn vastanneiden mielestä 50 euroa oli soveliain summa häälahjaksi.

 ”Valitsen summan hääparin tuttuuden perusteella. Myös se vaikuttaa positiivisesti, jos ovat avioitumassa ekaa kertaa.”

”Katsoin hyvän käytöksen kirjasta.”

”Läheisimmille annan enemmän ja vähemmän tutuille vähemmän. Mieluiten annan kyllä tavaraa, josta jää muisto loppuiäksi. Raha on vähän kylmä lahja.”

”Arvioin, paljonko oma osuuteni juhlaan osallistumisesta maksaa hääparille.”

”Se vaikuttaa, miten läheinen hääpari on, montako henkilöä perheestäni osallistuu juhliin ja millaiset häiden tarjoilut ovat.”

”Jos lahja ostetaan kimpassa, myös se vaikuttaa, mikä on muiden lahjan antajien taloudellinen tilanne.”

”Jos pari itse on maksanut häät tai heillä on muuten heillä rahat tiukilla, annan ehkä hieman enemmän. Jos maksajina ovat olleet muut, ehkä hieman vähemmän.”

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.