Portugalilainen Ronaldo juhli tekemäänsä maalia riisumalla paitansa ja sai rangaistukseksi keltaisen kortin jalkapallon EM-kisoissa vuonna 2004.
Portugalilainen Ronaldo juhli tekemäänsä maalia riisumalla paitansa ja sai rangaistukseksi keltaisen kortin jalkapallon EM-kisoissa vuonna 2004.

Ennen moni jalkapalloilija juhli tekemäänsä maalia riisumalla paitansa. Nykyään paidan riisumisesta seuraa rangaistus.

Jalkapallon MM-kisoja katsoessa mieltä on askarruttanut lähinnä yksi kysymys: mihin ovat kadonneet paidattomat tuuletukset?

Aikoinaan jalkapalloilijat olivat todistetusti varsin innokkaita esittelemään timmejä ylävartaloitaan, ja etenkin maalinteon huumassa paitaa riiviittiin yltä.

Toisin on nyt. Paidattomat tuuletukset ovat historiaa, ja vatsalihakset pysyvät piilossa. Miksi?

Saksalaisen Oliver Bierhoffin vatsalihaksiin tutustuttiin kesällä 1996, kun Bierhoffin tekemä ylivoimamaali ratkaisi Saksalle EM-voiton.

Vuonna 2004 kansainvälinen jalkapallon kattojärjestö Fifa kielsi pelipaidan riisumisen rangaistuksen uhalla. Uuden säännön mukaan pelaaja saa paidan riisumisesta automaattisesti varoituksen eli keltaisen kortin. Jos pelaaja saa kaksi keltaista korttia, hänet ajetaan ulos kentältä.

Italian Christian Vierin pelikuntoa vuodelta 2002.

Syitä kiellolle on arvailtu. Joidenkin mukaan selitys on se, että paljaan rinnan esitteleminen voidaan kokea joissain kulttuureissa loukkaavana. Jotkut taas ovat olleet sitä mieltä, että paitashow viivyttää turhaan peliä. Lisäksi pelaajien riisuman pelipaidan alta löytyi toisinaan aluspaita, jossa oli erilaisia tervehdyksiä tai kantaaottavia tekstejä ja kuvia, joita kisajärjestäjien oli mahdotonta kontrolloida.

Yksi uskottavimmista selityksistä liittyy silti rahaan: isolla setelitukulla näkyvyyttä ostaneet sponsorit nimittäin tuskin ilahtuvat siitä, että juhlan hetkellä oman firman logo on rytyssä kentän pinnassa, ja samaan aikaan miljardit katseet kiinnittyvät pelaajan hiestä kimmeltävään, paljaaseen ylävartaloon.

Lue myös:

40 prosenttia miehistä kieltäytyy seksistä jalkapallon takia

Hjallis Harkimo saa illan uudessa keskusteluohjelmassa viereensä poikansa Joelin. 

IS TV-LEHTI: Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on jo tuttu näky tv:n keskusteluohjelman vetäjänä, mutta nyt hän saa aisaparikseen poikansa Joel Harkimon.

Uudessa Harkimot -talk show’ssa he jututtavat kotimaisia eturivin tähtiä ja heidän perheenjäseniään.

– Idea ohjelmaan lähti siitä, että olen tehnyt keskusteluohjelmaa monta vuotta yksin ja halusin tehdä jotain uutta. Olemme aina olleet Joelin kanssa läheisiä, ja nyt saamme ennen kaikkea olla enemmän yhdessä. Se on hienoa, Hjallis sanoo.

”En halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa.”

Isänsä jalanjäljissä politiikkaan ja liike-elämään siirtynyt Joel ei ollut aluksi varma, haluaako hän lähteä vetämään keskusteluohjelmaa.

– Aluksi ajattelin, ettei talkshow ole minun juttuni, koska en halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa enkä ole kiinnostunut julkisuudesta. Mutta ajattelen tämän huikeana kokemuksena, koska olen tosi kiinnostunut ihmisistä.

Kussakin jaksossa yksi julkisuudesta tuttu henkilö ja tämän lapsi tai vanhempi tapaa Harkimot.

Aloitusjaksossa nähdään vaikeasta isä-poika -suhteestaan avautuvat Joonas ja Vesa-Matti Loiri.

Keskusteluiden ydin muodostuu vieraiden elämän tähtihetkistä ja kipukohdista, joiden kautta myös Harkimot avautuvat syvällisemmin omasta isä-poika-suhteestaan.

– En koe olevani haastattelija, vaan keskustelija. Reflektoin vieraiden ajatuksia myös omiin vanhempiini ja lapsuuteeni, Joel sanoo.

Hjallis uskoo, että hän on pystynyt antamaan myös omalla toiminnallaan opastusta tv-työhön.

– Joel tykkää tehdä kanssani juttuja, ja toivon tietysti, että hän myös oppii minulta jotain asioita. Mutta Joel saa tehdä ohjelmassa kyllä ihan kaikkea, mikä häntä huvittaa.

”Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Isä on tekijämies.”

Joel sanoo oppineensa isältään etenkin periksiantamattomuutta.

– Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Olen aina arvostanut hänen päättäväisyyttään. Isä on tekijämies.

Isä ja poika ovat luonteeltaan melko erilaisia.

– Se on hyväkin asia, sillä täydennämme toisiamme. Isä on välillä vilkas kuumakalle, itse olen vähän iisimpi. Olen myös se, joka saa ensimmäisenä kuulla, jos joku asia ei ole mennyt hyvin.

Tulevissa jaksoissa tavataan myös Jutta Gustafsberg ja tytärpuoli Camilla Jussila, jääkiekkoilijalegenda Kimmo Timonen ja äiti Marja-Liisa, Hjalliksen pikkuveli Roy Harkimo ja tytär Amanda.

Harkimot, TV5 su klo 21.00

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten.