Portugalilainen Ronaldo juhli tekemäänsä maalia riisumalla paitansa ja sai rangaistukseksi keltaisen kortin jalkapallon EM-kisoissa vuonna 2004.
Portugalilainen Ronaldo juhli tekemäänsä maalia riisumalla paitansa ja sai rangaistukseksi keltaisen kortin jalkapallon EM-kisoissa vuonna 2004.

Ennen moni jalkapalloilija juhli tekemäänsä maalia riisumalla paitansa. Nykyään paidan riisumisesta seuraa rangaistus.

Jalkapallon MM-kisoja katsoessa mieltä on askarruttanut lähinnä yksi kysymys: mihin ovat kadonneet paidattomat tuuletukset?

Aikoinaan jalkapalloilijat olivat todistetusti varsin innokkaita esittelemään timmejä ylävartaloitaan, ja etenkin maalinteon huumassa paitaa riiviittiin yltä.

Toisin on nyt. Paidattomat tuuletukset ovat historiaa, ja vatsalihakset pysyvät piilossa. Miksi?

Saksalaisen Oliver Bierhoffin vatsalihaksiin tutustuttiin kesällä 1996, kun Bierhoffin tekemä ylivoimamaali ratkaisi Saksalle EM-voiton.

Vuonna 2004 kansainvälinen jalkapallon kattojärjestö Fifa kielsi pelipaidan riisumisen rangaistuksen uhalla. Uuden säännön mukaan pelaaja saa paidan riisumisesta automaattisesti varoituksen eli keltaisen kortin. Jos pelaaja saa kaksi keltaista korttia, hänet ajetaan ulos kentältä.

Italian Christian Vierin pelikuntoa vuodelta 2002.

Syitä kiellolle on arvailtu. Joidenkin mukaan selitys on se, että paljaan rinnan esitteleminen voidaan kokea joissain kulttuureissa loukkaavana. Jotkut taas ovat olleet sitä mieltä, että paitashow viivyttää turhaan peliä. Lisäksi pelaajien riisuman pelipaidan alta löytyi toisinaan aluspaita, jossa oli erilaisia tervehdyksiä tai kantaaottavia tekstejä ja kuvia, joita kisajärjestäjien oli mahdotonta kontrolloida.

Yksi uskottavimmista selityksistä liittyy silti rahaan: isolla setelitukulla näkyvyyttä ostaneet sponsorit nimittäin tuskin ilahtuvat siitä, että juhlan hetkellä oman firman logo on rytyssä kentän pinnassa, ja samaan aikaan miljardit katseet kiinnittyvät pelaajan hiestä kimmeltävään, paljaaseen ylävartaloon.

Lue myös:

40 prosenttia miehistä kieltäytyy seksistä jalkapallon takia