Ei se kyllä aivan tältä näyttänyt edes 80-luvulla. Kuva: Shutterstock
Ei se kyllä aivan tältä näyttänyt edes 80-luvulla. Kuva: Shutterstock

Nimittäin silloin, kun vielä hiihdettiin kouluun kesät talvet, ei koskaan käytetty pipoa.

Nuoret sen tietävät: mikään ei ole niin noloa kuin säänmukainen pukeutuminen. Tänäkin talvena kypsempi väestönosa on kauhistellut nuorison paljaita nilkkoja – mutta osattiin sitä ennenkin. Ennen 2000-lukua ei ehkä vielä hoksattu, että kankaiset tennarit ovat parhaat jalkineet ympäri vuoden ja että nilkkoja ei kannata missään olosuhteissa peittää sukilla – mutta monissa muissa yksityiskohdissa nykynuorisolla olisi paljon opittavaa entisiltä nuorilta.

Tästä listasta nappaat nuorisolaisten talvityylin perusvinkit kautta aikain. Yhdistele rohkeasti eri vuosikymmenien trendejä.

1.    Päähine: unohda!

”Keskeisintä talvipukeutumisessa oli, että pipoa ei saanut käyttää. Töntsähän siitä olisi mennyt pilalle." (Pohjanmaa, 90-luvun vaihde)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Pipo oli kielletty, mutta jos pakkasta oli yli 25 astetta, sai laittaa pannan." (Itä-Suomi, 90-luku)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talvi ´91! Muhkeat, vyötärömittaiset takit, huolelliset tukat, ei pipoa.
Talvi ´91! Muhkeat, vyötärömittaiset takit, huolelliset tukat, ei pipoa.

2.    Yllätä yksityiskohdilla

”Katjalla oli hameen kanssa pelkät isosilmäiset verkkosukkahousut keskellä talvea. Joku kysyikin häneltä, että eikö tule kylmä, mutta hän väitti, että ne ovat itse asiassa hyvin lämpimät. Lankaristikko kuulemma liikkuu hiukan koko ajan ja lämmittää liike-energiallaan sääriä.” (Helsinki, 1990-luku)

3.    Tee jäätyneistä vaatteista osa tyyliä

”Lauantaisaunan jälkeen lähdettiin kaupungille tukka märkänä. Permanenttikiharat jäätyivät pakkasessa koppuroiksi. Farkut olivat yhteen aikaan myös usein jäässä, koska ne piti pukea märkinä selällään maaten jalkaan. Muuten eivät mahtuneet, sillä silloin ei ollut vielä elastaania seassa.” (Itä-Suomi, 80-luvun alku)

4.    Paljasta harkiten

"Talvipukeutumistyyliini kuului olennaisena osana paljas rantu lantion ja vyötärön välissä. Helmikuusta havahduin siihen, että lanteisiin oli kehittynyt punaiset pakkasenpuremat. Niiden syynä oli upea vihreä talvitakki, joka oli tiukka ja lyhyt kaikin puolin. Matalavyötäröiset farkut pahensivat tilannetta osaltaan." (Varsinais-Suomi, 90-luku)

"Takin piti jostain syystä olla aina auki." (Helsinki, 1980-luku)

5.    Käytä ennakkoluulottomasti värejä

"80-luvun lopulla ei takkien vallitseva väri todellakaan ollut musta. Toppatakit olivat erittäin pulleita ja lyhyitä. Torstai oli hyvä merkki." (Helsinki, 90-luvun vaihde)

"Sama periaate aikuisilla ja lapsilla: mitä enemmän värejä samassa vaatteessa, sitä parempi." (Vantaa, 90-luvun alku)


Vantaan tytöt ovat päässeet Keski-Euroopan laskettelukeskukseen esittelemään pohjoista muotia!
Vantaan tytöt ovat päässeet Keski-Euroopan laskettelukeskukseen esittelemään pohjoista muotia!

6.    Satsaa monikäyttöiseen perusvaatteeseen

 ”Koulun liikuntapäivänä mentiin läheiseen hiihtokeskukseen, oli napakka pakkanen. Kukaan ei lasketellut tietenkään toppahousuissa, vaan kaikilla oli farkut, paitsi luokkakaverillani Juhalla, joka oli tyylikkäin. Hän lasketteli tottuneesti salihousuissa. Ohut puuvilla lepatti viimassa.” (Kaakkois-Suomi, 90-luvun alku)

Sisältö jatkuu mainoksen alla