Hyvää huomenta! Jospa tänään aamu ei kuluisi lorviessa. Kuva: Shutterstock
Hyvää huomenta! Jospa tänään aamu ei kuluisi lorviessa. Kuva: Shutterstock

Luultavasti kulutat aamusi juuri niin kuin ei kannattaisi.

Väsyttää. Tekee mieli oiristella sängyssä, torkuttaa vielä tovi. Jos tästä nyt raahautuisi kuitenkin keittiöön, keittäisi aamusumpit ja pläräisi puhelimellaan läpi yön uutiset. Pelaisi ehkä vähän kännykkäpelejä...

Jos tämä kuulostaa tutulta, käyttäydyt juuri niin kuin ei kannattaisi. Vaikka aamulaiskottelu ihanalta tuntuukin, tuhlaa silloin päivänsä tuotteliainta aikaa johonkin aivan turhaan, vaikkapa kännykässä asuvien eläimien hoitamiseen ja mielikuvitusfarminsa hoitamiseen.

Tunnettu käyttäytymistieteilijä
Dan Ariely
kertoi Reddit-keskustelupalstan kyselytilaisuudessa, että päivän kaksi parasta tuntia koittavat sen jälkeen, kun olemme heränneet täysin. Sen sijaan, että tuona aikana lusmuilisi kotona, kannattaisi niistä ottaa kaikki irti. Arielyn mukaan surullisinta on, jos tuo aika käytetään johonkin sellaiseen, joka ei vaadi paljoa älliä. Huonoksi esimerkiksi hän mainitsee sosiaalisessa mediassa luuraamisen.

Miten aamusta sitten saisi kaiken tehon irti? Suunnittelemalla jo illalla, mitä tekee heti herättyään.

Oletko tutustunut jo Me Naisten Aamun olennaisiin? Joka arkipäivä ilmestyvässä jutussa kerromme, mistä tänään keskustellaan. Torstaina puhuttiin presidenttien yllätyksistä, sairalaabakteeria sisältävästä sianlihasta ja nakuilevasta Kim Kardashianista. Kaikki jutut löydät täältä.

Lähde: Science of Us

Lue myös:


5 aamuista vinkkiä täydelliseen päivään


Miksi aamulla väsyttää, vaikka nukut tarpeeksi? 3 selitystä


Herätä kroppa lempeästi 4 venytysohjetta aamuun

Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Tänään heitä saa seurata 8 tuntia putkeen!

IS TV-LEHTI: Sohvaperunat on kätevä ohjelma. Se on hauskaa viihdettä. Sohvikset katsovat televisiota, ja me katsomme heitä. Nauramme siis itsellemme.

Sohviksista on myös tullut suomalaisten kavereita. Eiväthän ihmiset enää käy toistensa luona kylässä läheskään niin paljon kuin ennen, joten nämä toimivat hyvänä korvikkeena.

Lisäksi Sohvaperunoita katsomalla voi kelata aika nopeasti viikon tv-puheenaiheet – ja nyt myös koko syksyn puheenaiheet, sillä kauden kaikki jaksot esitetään perjantai-illan ja yön ratoksi putkeen!

Alkujaksossa tunteita nostattaa Vain elämää -sarja, jossa Kaija Koo esittää Sannin kappaleen Että mitähän vittua. Voimakas tulkinta saa kyyneleet useamman sohviksen silmiin.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini.

Vihoviimeisessä jaksossa katsellaan Suomen suosituinta ohjelmaa eli Linnan juhlia. Loistavaa: tästä ne parhaat palat voi kerrata pikakelauksella.

Joka kaudella katsoja voi ihastua eri sohvakuntiin. Ukkiskerho on niittänyt mainetta, eikä se petä tälläkään kaudella, mutta itse tykkään rovaniemeläisparista eli Jormasta ja Soilesta iltapalalla tv:n ääressä. Myös helsinkiläisten nuorten Iidan ja Nellin juttuja kuuntelen hymyillen.

Kummallisesti kuvioituja sukkiaan esittelevät turkulaiset Osku ja Juhani kuuluvat nyt erityisiin suosikkeihini. He naureskelevat leppoisasti tv-ohjelmien erikoisille piirteille ja pienille ihmisille – kuitenkaan ketään halveksimatta.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00–4.57

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Älä tee itsestäsi numeroa. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa ja etene hitaasti, mutta varmasti kohti tavoitteitasi. Ota mielikuvitus avuksi.

 

KAURIS

Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Et voi epäonnistua, jos olet rehellinen itsellesi. Anna vaistosi johdattaa sinua eteenpäin.

 

VESIMIES

Nyt ei ole aika kuuluttaa tunteitasi kaikkien korviin. Vetäydy tarkkailemaan, mitä ympärilläsi on meneillään. Vältä hätiköityjä johtopäätöksiä.

 

KALAT

Kohdallesi osuu tarjous, jota kannattaa tarkastella suurennuslasin kanssa. Mieti, kuka siitä hyötyy. Valppaus voi säästää sinut narutetuksi tulemiselta.

 

OINAS

Ole kriittinen kuuntelija, sillä liikkeellä on vääristelyä tietoa. Ota asioista itsenäisesti selvää. Joku yrittää johtaa sinua tahallaan harhaan.

 

HÄRKÄ

Vanha tuttu menneisyydestä voi olla sinulle suureksi avuksi tänään. Kysy ujostelematta vastapalvelusta, sillä hän on sinulle sellaisen velkaa.

 

KAKSONEN

Yhteistyö on tänään paras mahdollinen voimavarasi. Puhalla työkavereiden tai ystävien kanssa yhteen hiileen. Lopputulos yllättää teidät positiivisesti.

 

RAPU

Älä jätä hyvää ideaa vain puheen tasolle. On aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ota tarjottu apu vastaan avoimin mielin.

 

LEIJONA

Nostata juhlatunnelmaa. Joku lähipiiristäsi saattaa kaivata apua jouluaskareissa. Valmistaudu tuleviin pyhiin turhia stressaamatta.

 

NEITSYT

Perhepiirissä nousee pintaan erimielisyyksiä. Erityisesti rahakysymykset saattavat aiheuttaa kränää. Ole kärsivällinen ja anna jokaiselle tilaa.

 

VAAKA

Vietä aikaa kotona nostalgisissa merkeissä. On hyvä hetki kuluneen vuoden muistojen summaamiselle. Nauti laatuajasta rakkaittesi kanssa.

 

SKORPIONI

Keskity itseesi ja siihen, mitä haluat saavuttaa. Pidä päämääräsi päällimmäisinä mielessäsi. Muista, että ratkaisusi vaikuttavat myös ihmisiin ympärilläsi.