Kiire, stressi ja pelot ovat luovuuden pahimpia vihollisia. Mutta hyvä uutinen on se, että jokainen meistä voi olla luova.

Luovuudesta on tullut todellinen trendisana ja luovista ihmisistä niitä kaikkein halutuimpia tyyppejä – myös työmaailmassa.

Ja olisihan se ihanaa heittäytyä luovaksi. Nautiskella paksuvaahtoista lattea säkkituolissa istuen ja samalla vähän heitellä ideoita viileiden tyyppien kanssa.

Mutta kun on koko ajan niin kiire. Ja luovuus ei yksinkertaisesti voi kukoistaa sähköpostin ja puhelimen piipityksen keskellä tai työpäivän jälkeen nälkäisenä kassajonossa seistessä. Vai voiko sittenkin?

– Jokainen ihminen on luova. Kysymys on, miten hyödynnämme sitä. Kiire ja stressi estävät luovuutta. Meidän päämme ovat kuin huoneita, jotka ovat täynnä rojua. Luovuudelle tulisikin siivota vähän tilaa, edes yksi nurkka pään sisältä, luovuusvalmentaja Krista Launonen sanoo.

– Luovuus on myös päätöskysymys. Pitää uskaltaa kokeilla, ottaa riskejä ja tuulettaa omia ajatusmalleja. Luovuus on tuntemattomassa, ei siinä, mikä on tiedossa.

Miten piileskelevän luovuuden sitten saa esiin?

Krista neuvoo, että tärkeintä on hiljentää sisäinen kriitikkonsa. Pelko on luovuuden pahin vihollinen. Jos epävarmuudelle ja epäonnistumisen kauhulle antaa vallan, on vaikeaa heittäytyä ja keksiä uusia ratkaisuja.

Kun siis seuraavan kerran haluat ratkaista asian tai ongelman luovasti, hyvästele hetkeksi analyyttinen ja järkevä itsesi. Älä vielä mieti sitä, onko jokin asia toteutettavissa tai toimiva vaan keskity yksityiskohtiin. Laita ei-sana hetkeksi pannaan ja ideoi erilaisia vaihtoehtoja ilman käytännön rajoitteita. Sen jälkeen voit tarkastella syntyneitä ideoita järjellä ja punnita niiden toimivuutta. Saatat yllättyä siitä, millaisia ratkaisuja sisältäsi löytyikään.

Luovuutta estäviä asioita

1. Erilaiset pelot. Pahin niistä on epäonnistumisen pelko. Ole siis rohkea.

2. Kiire ja Stressi. Tee päähäsi tilaa luovuudelle.

3. Sisäinen kritiikki. Vaimenna sisäinen epäilijäsi, unohda johtopäätökset ja uskalla katsoa yksityiskohtia.

Luovuutta edistäviä asioita

1. Nuku. Usko tai älä, mutta moni ongelma ratkeaa nukkumalla. Nukkuessa alitajunta löytää ratkaisuja, joita valveilla ei tulisi edes ajatelleeksi.

2. Älä puserra. Luovat ratkaisut syntyvät yleensä silloin, kun niitä ei pakota. Lähde esimerkiksi lenkille, neulo, pulahda uima-altaaseen tai leiki lemmikin kanssa. Samalla alitajuntasi pääsee työskentelemään vapaasti. Vastaus todennäköisesti putkahtaa mieleen juuri silloin, kuin sitä vähiten odottaa.

3. Älä tee yksin. Ääneen ajatteleminen auttaa usein. Puhuminen jäsentää ajatuksia ja saatat löytää ratkaisun jo ennen kuin olet ehtinyt selittää asiaasi loppuun.

Lue lisää:

Yhdeksän piirrettä, jotka yhdistävät luovia ihmisiä

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.