Kiire, stressi ja pelot ovat luovuuden pahimpia vihollisia. Mutta hyvä uutinen on se, että jokainen meistä voi olla luova.

Luovuudesta on tullut todellinen trendisana ja luovista ihmisistä niitä kaikkein halutuimpia tyyppejä – myös työmaailmassa.

Ja olisihan se ihanaa heittäytyä luovaksi. Nautiskella paksuvaahtoista lattea säkkituolissa istuen ja samalla vähän heitellä ideoita viileiden tyyppien kanssa.

Mutta kun on koko ajan niin kiire. Ja luovuus ei yksinkertaisesti voi kukoistaa sähköpostin ja puhelimen piipityksen keskellä tai työpäivän jälkeen nälkäisenä kassajonossa seistessä. Vai voiko sittenkin?

– Jokainen ihminen on luova. Kysymys on, miten hyödynnämme sitä. Kiire ja stressi estävät luovuutta. Meidän päämme ovat kuin huoneita, jotka ovat täynnä rojua. Luovuudelle tulisikin siivota vähän tilaa, edes yksi nurkka pään sisältä, luovuusvalmentaja Krista Launonen sanoo.

– Luovuus on myös päätöskysymys. Pitää uskaltaa kokeilla, ottaa riskejä ja tuulettaa omia ajatusmalleja. Luovuus on tuntemattomassa, ei siinä, mikä on tiedossa.

Miten piileskelevän luovuuden sitten saa esiin?

Krista neuvoo, että tärkeintä on hiljentää sisäinen kriitikkonsa. Pelko on luovuuden pahin vihollinen. Jos epävarmuudelle ja epäonnistumisen kauhulle antaa vallan, on vaikeaa heittäytyä ja keksiä uusia ratkaisuja.

Kun siis seuraavan kerran haluat ratkaista asian tai ongelman luovasti, hyvästele hetkeksi analyyttinen ja järkevä itsesi. Älä vielä mieti sitä, onko jokin asia toteutettavissa tai toimiva vaan keskity yksityiskohtiin. Laita ei-sana hetkeksi pannaan ja ideoi erilaisia vaihtoehtoja ilman käytännön rajoitteita. Sen jälkeen voit tarkastella syntyneitä ideoita järjellä ja punnita niiden toimivuutta. Saatat yllättyä siitä, millaisia ratkaisuja sisältäsi löytyikään.

Luovuutta estäviä asioita

1. Erilaiset pelot. Pahin niistä on epäonnistumisen pelko. Ole siis rohkea.

2. Kiire ja Stressi. Tee päähäsi tilaa luovuudelle.

3. Sisäinen kritiikki. Vaimenna sisäinen epäilijäsi, unohda johtopäätökset ja uskalla katsoa yksityiskohtia.

Luovuutta edistäviä asioita

1. Nuku. Usko tai älä, mutta moni ongelma ratkeaa nukkumalla. Nukkuessa alitajunta löytää ratkaisuja, joita valveilla ei tulisi edes ajatelleeksi.

2. Älä puserra. Luovat ratkaisut syntyvät yleensä silloin, kun niitä ei pakota. Lähde esimerkiksi lenkille, neulo, pulahda uima-altaaseen tai leiki lemmikin kanssa. Samalla alitajuntasi pääsee työskentelemään vapaasti. Vastaus todennäköisesti putkahtaa mieleen juuri silloin, kuin sitä vähiten odottaa.

3. Älä tee yksin. Ääneen ajatteleminen auttaa usein. Puhuminen jäsentää ajatuksia ja saatat löytää ratkaisun jo ennen kuin olet ehtinyt selittää asiaasi loppuun.

Lue lisää:

Yhdeksän piirrettä, jotka yhdistävät luovia ihmisiä

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Suhtaudu tilanteen vaatimalla vakavuudella ihmissuhdekysymyksiin. Lähelläsi on ihminen, joka tarvitsee apuasi. Kuunteleminen on tärkeintä.

 

KAKSONEN

Käy läpi vaihtoehtojasi ja valitse tarkkaan harkitsemalla oikea tie. Puhu suoraan, kun sinulta kysytään odotuksistasi. Kiertely ei kannata tänään.

 

RAPU

Tunteet myrskyävät tänään. Tee parhaasi välttääksesi yhteenotot. Etenkin työkuvioissa on parasta tulla vähin äänin toimeen kaikkien kanssa.

 

LEIJONA

Joku yrittää taivutella sinua puolelleen epäreiluin keinoin. Älä anna periksi. Annos epäluuloisuutta voi pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

NEITSYT

Saat tilaisuuden vaikuttaa asioihin. Nosta äänesi kuuluviin. Nyt jos koskaan on aika toimia, joten ota kaikki irti valokeilasta.

 

VAAKA

Ota diplomatia käyttöön perheensisäisen ongelman käsittelyssä. Vältä nopeiden johtopäätösten vetämistä. Sinulla ei ole kiire mihinkään.

 

SKORPIONI

Tunteet nousevat herkästi pintaan raha-asioista puhuttaessa. Valitse sanasi tarkkaan, niin vältyt pahemmalta yhteenotolta.

 

JOUSIMIES

On aika keskustella astetta vakavammista aiheista. Älä välttele keskustelua, vaan tee aloite. Asian pitkittäminen ei auta ketään.

 

KAURIS

Ole valmis toiminaan ihmissuhteissa. Älä roiku kiinni vanhoissa tavoissa, jos ne hidastavat suhteenne kehittymistä. Avoimuus on tärkeintä.

 

VESIMIES

Tee muutoksia arkeesi. Myös ulkonäköösi liittyvät uudistukset voivat tehdä hyvää. Vana tuttu menneisyydestä muistuttaa sinua tärkeästä asiasta.

 

KALAT

Kotona on luvassa muutoksia. Älä ota hoitaaksesi liikaa asioita kerralla. Muista levätä silloin, kun tarvitset hengähdystaukoa.

 

OINAS

Korjaa pienet, sinua haittaavat asiat kohdilleen arjessasi. Stressi pysyy kurissa, kunhan pidät ohjat käsissäsi. Panosta vakauteen ja turvallisuuteen.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00