Kiire, stressi ja pelot ovat luovuuden pahimpia vihollisia. Mutta hyvä uutinen on se, että jokainen meistä voi olla luova.

Luovuudesta on tullut todellinen trendisana ja luovista ihmisistä niitä kaikkein halutuimpia tyyppejä – myös työmaailmassa.

Ja olisihan se ihanaa heittäytyä luovaksi. Nautiskella paksuvaahtoista lattea säkkituolissa istuen ja samalla vähän heitellä ideoita viileiden tyyppien kanssa.

Mutta kun on koko ajan niin kiire. Ja luovuus ei yksinkertaisesti voi kukoistaa sähköpostin ja puhelimen piipityksen keskellä tai työpäivän jälkeen nälkäisenä kassajonossa seistessä. Vai voiko sittenkin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jokainen ihminen on luova. Kysymys on, miten hyödynnämme sitä. Kiire ja stressi estävät luovuutta. Meidän päämme ovat kuin huoneita, jotka ovat täynnä rojua. Luovuudelle tulisikin siivota vähän tilaa, edes yksi nurkka pään sisältä, luovuusvalmentaja Krista Launonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Luovuus on myös päätöskysymys. Pitää uskaltaa kokeilla, ottaa riskejä ja tuulettaa omia ajatusmalleja. Luovuus on tuntemattomassa, ei siinä, mikä on tiedossa.

Miten piileskelevän luovuuden sitten saa esiin?

Krista neuvoo, että tärkeintä on hiljentää sisäinen kriitikkonsa. Pelko on luovuuden pahin vihollinen. Jos epävarmuudelle ja epäonnistumisen kauhulle antaa vallan, on vaikeaa heittäytyä ja keksiä uusia ratkaisuja.

Kun siis seuraavan kerran haluat ratkaista asian tai ongelman luovasti, hyvästele hetkeksi analyyttinen ja järkevä itsesi. Älä vielä mieti sitä, onko jokin asia toteutettavissa tai toimiva vaan keskity yksityiskohtiin. Laita ei-sana hetkeksi pannaan ja ideoi erilaisia vaihtoehtoja ilman käytännön rajoitteita. Sen jälkeen voit tarkastella syntyneitä ideoita järjellä ja punnita niiden toimivuutta. Saatat yllättyä siitä, millaisia ratkaisuja sisältäsi löytyikään.

Luovuutta estäviä asioita

1. Erilaiset pelot. Pahin niistä on epäonnistumisen pelko. Ole siis rohkea.

2. Kiire ja Stressi. Tee päähäsi tilaa luovuudelle.

3. Sisäinen kritiikki. Vaimenna sisäinen epäilijäsi, unohda johtopäätökset ja uskalla katsoa yksityiskohtia.

Luovuutta edistäviä asioita

1. Nuku. Usko tai älä, mutta moni ongelma ratkeaa nukkumalla. Nukkuessa alitajunta löytää ratkaisuja, joita valveilla ei tulisi edes ajatelleeksi.

2. Älä puserra. Luovat ratkaisut syntyvät yleensä silloin, kun niitä ei pakota. Lähde esimerkiksi lenkille, neulo, pulahda uima-altaaseen tai leiki lemmikin kanssa. Samalla alitajuntasi pääsee työskentelemään vapaasti. Vastaus todennäköisesti putkahtaa mieleen juuri silloin, kuin sitä vähiten odottaa.

3. Älä tee yksin. Ääneen ajatteleminen auttaa usein. Puhuminen jäsentää ajatuksia ja saatat löytää ratkaisun jo ennen kuin olet ehtinyt selittää asiaasi loppuun.

Lue lisää:

Yhdeksän piirrettä, jotka yhdistävät luovia ihmisiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla