Patrik Laine pääsi juhlimaan menestystä jo tammikuussa Nuorten Leijonien joukkueessa, ja sen jälkeen kevät on jatkunut voitokkaana. Kuva: Sanoma-arkisto / Kalle Parkkinen
Patrik Laine pääsi juhlimaan menestystä jo tammikuussa Nuorten Leijonien joukkueessa, ja sen jälkeen kevät on jatkunut voitokkaana. Kuva: Sanoma-arkisto / Kalle Parkkinen

MM-jääkiekkourakka alkaa jälleen illalla. Tiedä edes tämä.

Jääkiekon MM-kisat. Taas ne tulevat, eikä kiekkotietämystä ole tullut päivitettyä sitten Bratislavan 2011. Vieläkö poika saunoo? Ketäs siellä pelaakaan? Missä nämä kisat edes ovat? Mitä väliä?

Listasimme keskustelunaiheet, jotka jokaisen kannattaa ottaa vaikka ihan yleissivistyksen vuoksi haltuunsa. Kisakeskustelua on kiinnostavampi seurata, jos on edes vähän kartalla – jääkiekkopuheelta kun voi olla vaikeaa välttyä seuraavan parin viikon aikana.

1. Venäjä

Kisat ovat siellä! Moskovassa ja Pietarissa. Ensimmäiset pelit pelataan tänään, ja mestaruuden ratkaiseva loppuottelu käydään sunnuntaina 22.5.

Kisojen järjestäminen Venäjällä on jo aiheuttanut leijonajoukkueessa pientä hämminkiä, kuten viisumiongelmia ja ruokahuolia. Toistaiseksi vastoinkäymiset vaikuttavat kuitenkin jääneen kohtuullisen pieniksi.

2. Patrik Laine

 

Upee päätös kaudelle!❤️🏆🏅

Kuva, jonka @patriklaine julkaisi

On pitänyt elää viime kuukaudet aikamoisessa uutispimennossa, jos ei ole kuullut tästä kaverista. Pari viikkoa sitten 18 vuotta täyttänyt tamperelainen tekee nyt ensiesiintymisensä A-maajoukkueessa. Hänellä on tältä kaudelta jo taskussaan Suomen mestaruus sekä maailmanmestaruus alle 20-vuotiaiden kisoista, jotka pelattiin Helsingissä vuodenvaihteessa.

Maalitykki valittiin SM-liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, ja MM-joukkueessa hän pelaa ykkösketjussa NHL-pelaajien Aleksander Barkovin ja Jussi Jokisen rinnalla. Pelejä seuratessa kannattaa kiinnittää (liehuvan takatukan lisäksi) huomiota Laineen räjähtävään laukaukseen.

3. Triplamestaruus

Suomella on meneillään hieno jääkiekkovuosi. Ensin alle 20-vuotiaiden maajoukkue voitti kultaa kotikisoissa Helsingissä vuodenvaihteessa. Huhtikuussa alle 18-vuotiaat Pikkuleijonat toivat kullan kotiin MM-kisoista Yhdysvalloista. Suomella olisi siis mahdollisuus voittaa jääkiekon triplamestaruus – temppu, jota yksikään maa ei ole aikaisemmin tehnyt.

 

#kotiinpaluu #Pikkuleijonat #u18fi #Leijonat

Video, jonka Leijonat (@leijonatfi) julkaisi

4. Antero Mertaranta

No miten niitä pelejä sitten näkee? Kaikki Suomen pelit tulevat MTV3-kanavalta, ja Ilta-Sanomien haastatteleman MTV:n urheilupäällikön Markus Auteron mukaan pelien pääselostaja on Mika Saukkonen. Rakastettua Antero Mertarantaa kuullaan lisämaksullisen kanavan puolella. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua pudotuspeleissä.

– Alkulohkon jälkeen arvioimme tilanteen. Antero Mertaranta saattaa selostaa jonkin matsin myös MTV3-kanavalla, Autero kertoo Ilta-Sanomille.

5. Sukupolvien kohtaaminen

Suomen joukkue on kiinnostava kokonaisuus eri ikäluokkien pelaajia. Nuorta virtaa joukkueeseen tuovat Patrik Laine ja Sebastian Aho, joka loisti alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Laineen ketjukaverina.

NHL:ssä pelaavat Aleksander Barkov, 20, ja Mikael Granlund, 24, edustavat nuoruudestaan huolimatta jo kokeneempaa ikäpolvea – kavereiden seurassa voi vaikka päivitellä sitä, että Granlundin vuoden 2011 ilmaveivistä tulee kuluneeksi jo viisi vuotta.

Joukkueen vanhin pelaaja on 38-vuotias maalivahti Niklas Bäckström – ikäeroa Laineeseen on siis peräti 20 vuotta. Siihen väliinkin mahtuu koko joukko kiekkotaitureita. Kaikesta huolimatta tässä(kin) porukassa ikä on vain numero.

6. Kotijoukkueen paineet

Mediassa ollaan yhtä mieltä siitä, että kotijoukkue Venäjän paineet voittaa kisat ovat suuret – mistä saattaa tietenkin seurata tunteiden kuumenemista jäällä jo varhaisessa vaiheessa.

Venäjän päävalmentajana nähdään muidenkin vuosien kisoista tuttu Oleg ”kurkunleikkaaja” Znarok – joka tosin lienee oppinut jotakin parin vuoden takaisesta tempauksestaan. Siitä huolimatta hänet tullaan aina muistamaan tästä eleestä:

7. NHL-varaukset

Jos mieleen pitää painaa yksi nimi muiden maiden joukkueista, hyvä vaihtoehto on USA:n Auston Matthews, 18. Arvellaan, että hänen nimensä kuullaan ensimmäisenä kesän NHL-varaustilaisuudessa.

Todennäköisesti joku kuitenkin mumisee jotain Matthewsista myös MM-kisojen aikana. Tosin varaustilaisuuden ensimmäisenä saatetaan kuulla myös Patrik Laineen nimi – suoritukset MM-kisoissa saattavat ratkaista sen, kumpi on kaikkein halutuin pelaaja Pohjois-Amerikan ammattilaisliigaan. 

Instagramissa fanit ovat jo sovitelleet ykkösvarauksen saaneen joukkueen Toronto Maple Leafsin paitaa Matthewsin päälle. Joukkueessa pelaa suomalainen Leo Komarov. Eiköhän pelikaveriksi kelpaisi myös Patrik Laine.

Jääkiekon MM-kisat: Suomi–Valko-Venäjä, MTV3 klo 20.00.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15