Uskaltaisitko yöpyä täällä? Kuva: Jennifer Kirkland
Uskaltaisitko yöpyä täällä? Kuva: Jennifer Kirkland

Itsemurhia, sairauksia ja rauhattomia sieluja. Kummitusjahtiin mielivä ei halua nukkua yötään rauhassa.

Miltä maistuisivat unet entisessä paiseruttosairaalassa, itsemurhahotellissa tai esimerkiksi vanhassa hautaholvissa?

Väristyksenhaluisen kannattaa kokeilla yötä jossakin seitsemästä maailman pelottavimmaksi nimetystä hotellista.

1. Dragsholmin linna – Odsherred, Tanska

Aatelisneito haudattiin linnan seinän sisään. Kuva: Herik Saxgren

Euroopan aavemaisimpana linnana pidetään Dragsholmin 800-vuotiasta linnaa. Peräti sadan sielun väitetään vaeltavan sen ravintoloissa ja ympäristössä. Kun linnaa entisöitiin 1930-luvulla, erään seinän sisältä löytyi valkoiseen mekkoon puettu luuranko. Luurangon uskotaan kuuluneen Valkoiselle Ladylle, nuorelle aatelistytölle, jota isä rankaisi ankarasti tämän rakastuttua tavalliseen työläismieheen.

Hotellin vieraat ovat myös saaneet apua matkalaukkujensa purkamiseen Harmaalta Ladyltä, joka on linnan entinen palvelija.

2. Hotel Del Salto – Bogotá, Kolumbia

Jyrkänteen reunalla keikkuva hotelli houkutteli itsemurhaa aikovia. Kuva: Louis Caya

Tämä kallion kielekkeellä sijaitseva piskuinen kartano toimi aikoinaan varakkaiden turistien luksushotellina. Kun hotelli avattiin vuonna 1928, ajateltiin, että matkustajien mieli lepäisi Tequendaman putouksia ihaillessa. Kävikin toisin: lukuisat vieraat riistivät henkensä hyppäämällä alas hotellin pihalla sijaitsevalta kielekkeeltä. 157 metrin kuolettava pudotus koitui lopulta hotellibisneksen tuhoksi, ja rakennus ehti ränsistyä ennen kuin se avattiin museoksi vuonna 2012.

Hotel Del Saltossa ei voi enää yöpyä, mutta sen käytävillä vaeltaviin kummituksiin voi yrittää käydä tutustumassa.

3. Stanley Hotel – Colorado, Yhdysvallat

Jopa kauhukirjailija Stephen King vaikuttui tästä hotellista. Kuva: Jennifer Kirkland

Syrjäseudulla sijaitseva suuri hotelli on toiminut Stephen Kingin kirjoittaman Hohto-menestyskirjan esikuvana. Hotellissa pääsee nykyään osallistumaan viiden tunnin mittaiseen opastettuun kummitusjahtiin tai hyytävään yökävelyyn.

Neljännessä kerroksessa voi törmätä siellä kummitteleviin kikattaviin tyttöihin, ja alakerran tanssisalissa on kuulemma käynnissä ikuiset juhlat.

4. Hotel Burchianti – Firenze, Italia

Benito Mussolinin suosima majapaikka on yksi Firenzen pelottavimmista paikoista. Vanhan naisen haamu on nähty kutomassa hotellin aulassa, ja palvelustytön kummitus aloittaa huoneiden siivoamisen jo aamuyöstä.

Äärimmäisen yöpymiskokemuksen haluava varaa vuoteen Fersco Roomista, joka on palatsimainen hautaholvi. Huoneessa yöpyneiden mukaan jokin oli tuijottanut heitä läpi yön ja antanut jääkylmiä suudelmia kasvoille.

5. The Russel Hotel – Sydney, Australia

Sydneyssä kummittelevat levottomat merimiehet. Kuva: The Russel Hotel

Sydneyssä The Rocks -alueella sijaitsevassa hotellissa ilakoivat ja rähinöivät aikoinaan lähinnä humaltuneet merimiehet. 1900-luvun alussa rakennus toimi paiseruttosairaalana. Ruttopotilaiden jälkeen The Russel Hotel muuttui muodikkaaksi B & B -majataloksi. Kummitusjahtiin mielivän kannattaa varata hotellin huone numero 8, jossa huonekaveriksi saa merimiehen haamun.

6. Fairmont Le Château Fontenac – Quebec, Kanada

Korkea ja mahtava linna salpaa hengityksen. Kuva: Citizen 59

Majesteettinen linna on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Surullisen mutta romanttisen tarinan mukaan linnaa isännöi 1600-luvulla kenraalikuvernööri Louis de Buade de Frontenac, joka ikävöi elämänsä loppuun asti Pariisiin jäänyttä vaimoaan. Kenraalikuvernöörin väitetään yhä tänä päivänä vaeltavan hotellin käytävillä etsimässä rakastettuaan.

Yöseuraa tarjoaa myös Nainen Valkoisissa, joka saattaa pujahtaa vällyjen väliin hotellivieraan seuraksi.

7. First World Hotel – Genting Highlands, Malesia

First World Hotel sijaitsee Malesian Titiwangsa-vuorten laella. Kuva: 2014 Genting Malaysia Berhard

Älä anna ulkonäön hämätä. Väitetään, että tätä modernia hotellikompleksia riivaavat erilaiset paranormaalit ilmiöt. Hotelli on maailman neljänneksi suurin, ja jos ei onnistu törmäämään kummituksiin, voi hotellin alueella nautiskella sademetsästä, huvipuistosta tai keilahallin tarjoamista huvituksista.

Legendan mukaan hotellivieraiden unta häiriköivät kasinolla rahansa hävinneiden ja sen vuoksi itsemurhaan päätyneiden uhkapelureiden haamut. Hotellin koko 21. kerroksen väitetään olevan kirottu. Huhujen mukaan edes hissit eivät suostu pysähtymään kyseisessä kerroksessa.

Kummitusjahtiin Suomessa

Kyllä suomalaisissakin kartanohotelleissa kolisee. Muun muassa Katisten kartanossa kummittelevat kartanon entiset haamut, joiden väitetään sammuttelevan kynttilöitä ja kolistelevan kattiloita.

Hämeenlinnassa sijaitsevan Aulangon 7. kerroksen huone 709 on myös synnyttänyt kummitustarinoita, joiden mukaan vieraiden unta häiritsee sinnikkäästi koputteleva Hugo-kummitus.

Lähde: Momondo

Lue myös:

Tästä syystä nukut hotellissa paremmin kuin kotonasi

Rosaa ahdistaa ja itkettää nyt vähän kaikki, mutta mitä siitä seuraa? Ennustamme. 

Oi voi. Ensitreffit alttarilla -sarjan jakso, jossa parit palaavat häämatkalta arkeen, on pääosin ihan mukavaa katsottavaa. Tunteikasta Rosa-parkaa kuitenkin itkettää ja ahdistaa ihan kaikki.

Eetun kanssa avioitunut ja Roomassa häämatkaillut Rosa selvittää silmät kyynelissä tarvitsevansa aikalisän kaikesta, vaikka Eetun kanssa meneekin kuulemma kivasti. Rosaa ahdistaa muun muassa kiire, jonka takia hän ei ehdi tavata läheisiään. 

– Ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, ja nyt kun tarvis just semmosta tukea ja lohdutusta, että oikeasti joku sanoo, että kaikki järjestyy, Rosa murehtii.

Kiirettä tosiaan pitää: Rosa työskentelee sairaanhoitajana päivystyksessä ja tekee paljon yövuoroja. Lisäksi hän harjoittelee triathlonia kilpailumielessä. Ja niin, hän meni juuri naimisiin tv-ohjelmassa, ja uusi puoliso muuttaa nyt hänen kotiinsa kameraryhmän seuratessa. Jotta liitto onnistuisi, uunituoreelle parisuhteelle pitäisi löytyä aikaa.

Mitäköhän tästä tulee?

Vaihtoehto 1: Rosa on uusi rahka-Petri

Vuosi sitten näytetyllä Ensitreffit alttarilla -kaudella nähtiin sarjan suomalaisen historian pahin epäonnistuminen. Asiantuntijoiden naittamat Mari ja Petri tulivat niin huonosti toimeen keskenään, että he päättivät erota jo kesken kauden.

Ennen eroa tapahtui muutama ikimuistoinen sattumus, jotka ilmensivät Marin ja Petrin erilaisuutta. Ensinnäkin Petri kieltäytyi ostamasta ruokaa katukojusta, koska hänellä oli rahkaa kotona jääkaapissa. Toisekseen Petri halusi säilyttää polkupyöräänsä sisällä Marin asunnossa, mikä oli Marista käsittämätöntä. 

Sporttinen Petri osasi olla joustamaton fitness-elämäntapaansa liittyvissä asioissa, mutta kovin dramaattiselta ihmiseltä hän ei vaikuttanut. Tunteikas Rosa lienee ihmisenä aivan erilainen kuin Petri. Silti Rosan intohimoinen suhtautuminen triathlon-harrastukseen tuo mieleen Petrin.

Rosaa ahdistaa, ettei treenaamiselle ole aikaa.

– Jos näyttää siltä, ettei vaan pysty treenaa ja muuta, ei ota siitä stressiä, niin sitten skippaa sen, kisaa ensi vuonna uudelleen, hän pohdiskelee.

– Ei siitä tule kuin kahden ja puolen sadan tappio. 

Onneksi Rosan asunnossa on sentään parveke, jolla triathlon-pyörää voi säilyttää. 

Vaihtoehto 2: Vastakohdat täydentävät toisiaan

Ei ole mitenkään tavatonta, että pariskunnan osapuolista toinen on temperamentiltaan rauhallisempi ja toinen taas tuntee ja näyttää tunteitaan voimakkaasti. Yhdistelmä saattaa toimia myös Rosan ja Eetun kohdalla.

Jos Rosa selviää yövuoroputken, triathlon-treenin ja tuoreen avioliiton yhdistelmästä ilman burn outia, saattaa avioelämä kääntyä aivan auvoiseksikin. 

Vaihtoehto 3: Rosa on uusi Aliisa

Petrin lisäksi Rosassa saattaa nähdä yhtäläisyyksiä toisenkin viime kauden osallistujan kanssa. Viime kaudella Esan kanssa avioitunut Aliisa koki epämääräisiä epävarmuuden tunteita vähän Rosan tyyliin. 

Aliisan ongelmaksi tosin koitui tunteiden vähyys, Rosalla taas on muutaman minuutin välein vaihtelevia tunteita vaikka muille jakaa.

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia.

Esan ja Aliisan liitto kaatui lopulta siihen, ettei Aliisa halunnut jatkaa yhdessäoloa, sillä hän ei tuntenut tarpeeksi Esaa kohtaan. Suomen sinkuille unelmamies Esan vapautuminen oli ilouutinen, ja nykyään Esalla on kainalossaan unelmiensa nainen

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia. Rosan ja Eetun ennuste on kuitenkin toistaiseksi hyvä ahdistuksista huolimatta. 

Vaihtoehto 4: Ensivaikutelma pettää

Tony Dunderfelt lupaili uusimman kauden alkaessa, että tulossa on kaikkien aikojen kausi, jolla jokainen pari tulee menemään melkoista vuoristorataa. Rosa näkyy jo hypänneen vauhdikkaaseen tunteiden vuoristorataan, mutta Tonyn ennustus voi tarkoittaa muutakin.

Ehkä rauhallisesta Eetusta sukeutuukin ensi jaksossa kyyneliä tirsuva draamailija ja Rosa puolestaan löytää täydellisen zen-tilan? Tai ehkä Team Lällyksi Twitterissä ristityt Eetu ja Rosa muuttuvatkin viileän asiallisiksi? Ikinä ei tiedä. 

Heikin tähänastisen muodonmuutoksen perusteella loppukaudelta voi odottaa mitä tahansa. 

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.