Uskaltaisitko yöpyä täällä? Kuva: Jennifer Kirkland
Uskaltaisitko yöpyä täällä? Kuva: Jennifer Kirkland

Itsemurhia, sairauksia ja rauhattomia sieluja. Kummitusjahtiin mielivä ei halua nukkua yötään rauhassa.

Miltä maistuisivat unet entisessä paiseruttosairaalassa, itsemurhahotellissa tai esimerkiksi vanhassa hautaholvissa?

Väristyksenhaluisen kannattaa kokeilla yötä jossakin seitsemästä maailman pelottavimmaksi nimetystä hotellista.

1. Dragsholmin linna – Odsherred, Tanska

Aatelisneito haudattiin linnan seinän sisään. Kuva: Herik Saxgren

Euroopan aavemaisimpana linnana pidetään Dragsholmin 800-vuotiasta linnaa. Peräti sadan sielun väitetään vaeltavan sen ravintoloissa ja ympäristössä. Kun linnaa entisöitiin 1930-luvulla, erään seinän sisältä löytyi valkoiseen mekkoon puettu luuranko. Luurangon uskotaan kuuluneen Valkoiselle Ladylle, nuorelle aatelistytölle, jota isä rankaisi ankarasti tämän rakastuttua tavalliseen työläismieheen.

Hotellin vieraat ovat myös saaneet apua matkalaukkujensa purkamiseen Harmaalta Ladyltä, joka on linnan entinen palvelija.

2. Hotel Del Salto – Bogotá, Kolumbia

Jyrkänteen reunalla keikkuva hotelli houkutteli itsemurhaa aikovia. Kuva: Louis Caya

Tämä kallion kielekkeellä sijaitseva piskuinen kartano toimi aikoinaan varakkaiden turistien luksushotellina. Kun hotelli avattiin vuonna 1928, ajateltiin, että matkustajien mieli lepäisi Tequendaman putouksia ihaillessa. Kävikin toisin: lukuisat vieraat riistivät henkensä hyppäämällä alas hotellin pihalla sijaitsevalta kielekkeeltä. 157 metrin kuolettava pudotus koitui lopulta hotellibisneksen tuhoksi, ja rakennus ehti ränsistyä ennen kuin se avattiin museoksi vuonna 2012.

Hotel Del Saltossa ei voi enää yöpyä, mutta sen käytävillä vaeltaviin kummituksiin voi yrittää käydä tutustumassa.

3. Stanley Hotel – Colorado, Yhdysvallat

Jopa kauhukirjailija Stephen King vaikuttui tästä hotellista. Kuva: Jennifer Kirkland

Syrjäseudulla sijaitseva suuri hotelli on toiminut Stephen Kingin kirjoittaman Hohto-menestyskirjan esikuvana. Hotellissa pääsee nykyään osallistumaan viiden tunnin mittaiseen opastettuun kummitusjahtiin tai hyytävään yökävelyyn.

Neljännessä kerroksessa voi törmätä siellä kummitteleviin kikattaviin tyttöihin, ja alakerran tanssisalissa on kuulemma käynnissä ikuiset juhlat.

4. Hotel Burchianti – Firenze, Italia

Benito Mussolinin suosima majapaikka on yksi Firenzen pelottavimmista paikoista. Vanhan naisen haamu on nähty kutomassa hotellin aulassa, ja palvelustytön kummitus aloittaa huoneiden siivoamisen jo aamuyöstä.

Äärimmäisen yöpymiskokemuksen haluava varaa vuoteen Fersco Roomista, joka on palatsimainen hautaholvi. Huoneessa yöpyneiden mukaan jokin oli tuijottanut heitä läpi yön ja antanut jääkylmiä suudelmia kasvoille.

5. The Russel Hotel – Sydney, Australia

Sydneyssä kummittelevat levottomat merimiehet. Kuva: The Russel Hotel

Sydneyssä The Rocks -alueella sijaitsevassa hotellissa ilakoivat ja rähinöivät aikoinaan lähinnä humaltuneet merimiehet. 1900-luvun alussa rakennus toimi paiseruttosairaalana. Ruttopotilaiden jälkeen The Russel Hotel muuttui muodikkaaksi B & B -majataloksi. Kummitusjahtiin mielivän kannattaa varata hotellin huone numero 8, jossa huonekaveriksi saa merimiehen haamun.

6. Fairmont Le Château Fontenac – Quebec, Kanada

Korkea ja mahtava linna salpaa hengityksen. Kuva: Citizen 59

Majesteettinen linna on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Surullisen mutta romanttisen tarinan mukaan linnaa isännöi 1600-luvulla kenraalikuvernööri Louis de Buade de Frontenac, joka ikävöi elämänsä loppuun asti Pariisiin jäänyttä vaimoaan. Kenraalikuvernöörin väitetään yhä tänä päivänä vaeltavan hotellin käytävillä etsimässä rakastettuaan.

Yöseuraa tarjoaa myös Nainen Valkoisissa, joka saattaa pujahtaa vällyjen väliin hotellivieraan seuraksi.

7. First World Hotel – Genting Highlands, Malesia

First World Hotel sijaitsee Malesian Titiwangsa-vuorten laella. Kuva: 2014 Genting Malaysia Berhard

Älä anna ulkonäön hämätä. Väitetään, että tätä modernia hotellikompleksia riivaavat erilaiset paranormaalit ilmiöt. Hotelli on maailman neljänneksi suurin, ja jos ei onnistu törmäämään kummituksiin, voi hotellin alueella nautiskella sademetsästä, huvipuistosta tai keilahallin tarjoamista huvituksista.

Legendan mukaan hotellivieraiden unta häiriköivät kasinolla rahansa hävinneiden ja sen vuoksi itsemurhaan päätyneiden uhkapelureiden haamut. Hotellin koko 21. kerroksen väitetään olevan kirottu. Huhujen mukaan edes hissit eivät suostu pysähtymään kyseisessä kerroksessa.

Kummitusjahtiin Suomessa

Kyllä suomalaisissakin kartanohotelleissa kolisee. Muun muassa Katisten kartanossa kummittelevat kartanon entiset haamut, joiden väitetään sammuttelevan kynttilöitä ja kolistelevan kattiloita.

Hämeenlinnassa sijaitsevan Aulangon 7. kerroksen huone 709 on myös synnyttänyt kummitustarinoita, joiden mukaan vieraiden unta häiritsee sinnikkäästi koputteleva Hugo-kummitus.

Lähde: Momondo

Lue myös:

Tästä syystä nukut hotellissa paremmin kuin kotonasi

C. G. E. Mannerheim ei menestynyt empatiansa tähden. Kuva: Sanoma-arkisto / Poutiainen

Mehän olemme ihan hullun empaattisia! Etkö usko? Tulenko lyömään?

Turun Sanomat uutisoi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan suomalaiset kuuluvat maailman vähiten empaattisiin kansakuntiin. Yhdysvaltaispsykologit kartoittivat ihmisten kykyä asettua toisen asemaan globaalilla verkkokyselyllä. Vastaajia kertyi yli 100 000 eri puolilta maailmaa. Mukaan otettiin 63 valtiota, joista saatiin riittävän suuri määrä vastauksia. 

Suomi sai vertailussa kuudenneksi kehnoimmat empatiapisteet. Maailman epäempaattisimmaksi maaksi paljastui Liettua, ja häntäpaikoilla killuivat myös Viro, Puola ja Bulgaria.

Tutkijat uskovat, että empaattisuus on yhteydessä ihmisten hyvään itsetuntoon. Empaattiset ihmiset ovat myös muita kiltimpiä. He ovat huomaavaisia. Anteliaita. Yhteisöllisiä. 

Tutkimus on varmasti tehty vähän päin honkia, sillä juuri tuollaisiahan me suomalaiset olemme!

Olemme niin anteliaita...

... että olemme jopa ulkoistaneet kaiken antamisen. Sitä vartenhan verottaja on olemassa! Kyllä yhteiskunnan tulee huolehtia heikompiosaisista. Ja mielellään kaikesta muustakin.

Niin huomaavaisia...

... että pyrimme olemaan häiritsemättä kanssaihmisiämme millään tavalla. Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä emme vaivaa muita turhalla pölinällä, vihainen tuijotus nimittäin sanoo enemmän kuin kymmenen kirosanaa. 

Niin kilttejä...

... että kun punkeamme ruuhkassa ihmisten ohi, emme pelästytä ketään ahdistavilla pahoitteluilla, vaan vain tönäisemme ihmiset lempeästi sivuun. Siinä tulee se toisen ihmisen koskettaminen samassa paketissa.

Niin yhteisöllisiä...

...että voitimme talvisodan. Siinä se kansakunta liimaantui yhteen. Yhteisöllisyys tuli hoidettua kertarysäyksellä tulevienkin sukupolvien edestä. Vai onko jotain sanottavaa tästä. Tuletko nauramaan Mannerheimin haudalle?

Ja meillä todellakin on niin hyvä itsetunto...

... että meidän ei tarvitse tehdä itsestämme mitään numeroa. Kukaan ei edes huomaa, että me olemme täällä. Paitsi jotkut hemmetin amerikkalaiset psykologit. Jos vain olemme ihan hiljaa, tämäkin asia unohtuu. 

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00