Pieni dinosaurus auttaa yksityisyysasetusten kanssa.
Pieni dinosaurus auttaa yksityisyysasetusten kanssa.

Ainakin nämä asiat jokaisen pitäisi tietää Facebookin yksityisyysasetuksista.

Facebookin laajenemishuhut ovat kiinnostavaa – ja vähän pelottavaakin – seurattavaa. Financial Timesin saamien tietojen mukaan sosiaalisen median palvelu havittelee nyt työpaikkojen herruutta. Facebook at Work -palvelun avulla kollegat voisivat pikaviestitellä toisilleen, jakaa tiedostoja tai verkostoitua muiden ammattilaisten kanssa.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin, että Facebookia kiinnostaa myös käyttäjiensä terveys. Reutersin lähteiden mukaan suunnitteilla on ryhmiä ja sovelluksia erilaisista sairauksista kärsiville.

Facebook siis yrittää kerätä aina vain lisää tietoa palveluunsa – ihan kuin jatkuvasti muuttuvien yksityisyysasetusten selvittelemisessä ei olisi jo valmiiksi tarpeeksi hommaa! Ei ihme, että käyttäjiä ovat alkaneet kiinnostaa Ellon kaltaiset sosiaalisen median palvelut, jotka lupaavat, ettei käyttäjä ei ole heille ”tuote”.

Pikkudino auttaa alkuun

Viimeksi Facebook tosin kehui viilanneensa yksityisyysasetuksiaan sellaiseen suuntaan, että kenen tahansa olisi helppoa ymmärtää niiden sisältö. Privacy Basics -sivu esittelee yleisimmät toiminnot, joiden avulla voi kontrolloida sitä, kuka pääsee näkemään, mitä olet Facebookiin kirjoittanut tai mistä olet tykännyt.

Syksyn ajan Facebookissa on myös voinut tehdä ”yksityisyystarkistuksen” pienen, sinisen dinosauruksen avustuksella. Kolmivaiheisen tarkistuksen avulla voi varmistaa, että ”jakaa oikeiden ihmisten kanssa”. Dinosaurukseen pääsee tutustumaan Facebookin oikealla yläkulmassa olevasta lukkopainikkeesta.

Tarkistus on hyvä alku, mutta Facebookin yksityisyysasetuksista kattavan ohjeartikkelin julkaissut Daily Intelligencer suosittelee klikkaamaan myös lisäasetuksiin, joihin pääsee lukkosymbolista aukeavasta alasvetovalikosta. See more settings- eli Näytä lisää asetuksia -kohdasta pääsee hallitsemaan kaikkia yksityisyysasetuksiaan. Tässä tärkeimmät kohdat, joihin siellä kannattaa tutustua:

1. Kuka saa julkaista aikajanallasi?

Klikkaa vasemmasta valikosta ”Aikajana ja merkitseminen”. Jos haluat, että aikajanalla näkyy vain omaa tuotantoasi, valitse ”Kuka voi julkaista aikajanallasi?” -kohtaan ”Vain minä”. Jos on ok, että kaveritkin voivat julkaista, mutta haluat tarkistaa julkaisut etukäteen, ”Haluatko tarkistaa julkaisut, joihin kaverit ovat merkinneet sinut...” -kohdassa pitäisi lukea ”Käytössä”.

2. Mitä tuli julkaistua?

On mahdollista, että olet jakanut Facebookissa aiemmin sellaista sisältöä, jonka et haluaisi enää näkyvän – mutta jonka useat asetusmuutokset ovat saattaneet jättää esille. Vasemmalla olevan valikon Yksityisyys-kohdasta löytyy ”Rajoita aiempia julkaisuja” -painike, jota painamalla julkisesti jakamasi sisältö näkyy enää vain kavereillesi. Toinen vaihtoehto on käydä aikajana julkaisu kerrallaan läpi ja poistaa epätoivottu sisältö manuaalisesti.

3. Haluatko löytyä hakukoneista?

Eli onko sinulle ok, että Facebook-profiilisi löytyy nimesi googlaamalla? Sitä voit säädellä ”Haluatko muiden hakukoneiden linkittävän aikajanallesi” -kohdasta.

4. Haluatko eroon jostain?

Estäminen-kohdasta vasemmalta voit estää kavereitasi näkemästä aikajanasi sisältöä, kutsumasta sinua tilaisuuksiin ja niin edelleen. Samasta kohdasta voit estää myös sivuja ja sovelluksia saamasta tietojasi tai ottamasta yhteyttä. Toinen, vähemmän dramaattinen vaihtoehto on lisätä kaveri, jonka et halua tietävän sinusta liikaa, rajoitetulle listalle, jolloin hän näkee vain ne julkaisusi, joista olet tehnyt kaikille julkisia. Se onnistuu esimerkiksi menemällä kaverin profiiliin, valitsemalla Kaverit-kohdasta ”Lisää toiselle listalle”, ja sieltä rajoitettu.

5. Vältä profiilivarkaus

Yksityisyysasetusten Turvallisuus-kohdasta voit valita lisäsuojauksen, jolloin kirjautumiseen vieraasta selaimesta tarvitaan turvakoodi. Turvakoodi tulee tekstiviestinä kännykkään, ja vasta sen annettuaan palveluun pääsee sisälle.

Lue myös:

Oletko kyllästynyt Facebookiin? Uuteen some-palveluun Elloon ei ole helppo päästä

Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAKSONEN

On aika kääriä hihat ja käydä hommiin. Muutokset ovat sinusta kiinni, joten rohkeasti tee aloitteita. Älä tyydy mihinkään keskinkertaiseen.

 

RAPU

Pidä silmät auki lupaavien tilaisuuksien varalta. Onni on tänään puolellasi. Ole rohkeasti erilainen, sillä massasta erottuminen on vain hyväksi.

 

LEIJONA

Arvaamattomat vedot tietävät tänään ongelmia. Välttele draamaa kaikissa muodoissaan. Peräänny tilanteesta, jos ilmapiiri alkaa kiristyä.

 

NEITSYT

Nyt on aika kiinnostua kaikesta. Avaa mielesi uusille vaihtoehdoille ja ylläty iloisesti lopputuloksesta. Muutos tekee sinulle hyvää.

 

VAAKA

Älä jätä kesken mitään, sillä kaikki on tänään kiinni sinnikkyydestäsi. Huolellisuus säästää sinut kritiikiltä. Laiskuus voi koitua kompastuskiveksesi.

 

SKORPIONI

Ota avosylin vastaan kaikki, mitä päivä tarjoaa sinulle. Lähde uuteen ympäristöön tutustumaan ihmisiin. Voit oppia nyt paljon.

 

JOUSIMIES

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. Ole kriittinen kuuntelija, sillä joku värittää nyt totuutta. Luota maalaisjärkeen.

 

KAURIS

Puhuminen auttaa tilanteessa kuin tilanteessa. Käy läpi vaihtoehtojasi. Seuraa ratkaisuissasi sydämesi ääntä, joka ei johda sinua harhaan.

 

VESIMIES

Älä suhtaudu liian kevyesti rahakysymyksiin. Ota asioista selvää ja toimi vasta, kun tiedät tarpeeksi. Hätiköinnillä et saa mitään hyvää aikaan.

 

KALAT

Aloita muutokset itsestäsi. Pienillä eleillä on kauaskantoiset vaikutukset tänään. Varaa päivästä laatuaikaa sinulle ja rakkaallesi.

 

OINAS

Perhepiirissä tai sukulaisten kanssa saattaa syntyä tänään ongelmia. Älä anna kenenkään painostaa sinua muuttamaan suuntaa.

 

HÄRKÄ

Mielesi muuttuu nyt tiheään tahtiin. Anna muille mahdollisuus pysyä perässäsi. Liian kova vauhti ei ole sinulle hyväksi.

 

Jenni Parikka on tehnyt pitkään töitä vaikeasta kokemuksesta toipumiseen ja haluaa muistuttaa, että elämä voi olla taas onnellista. 

Narsistit ovat hyviä manipuloimaan. Heille on tyypillistä, että he ottavat yhden piirteistäsi ja paisuttelevat sitä. Jos esimerkiksi pidät puolesi, narsisti saattaa sanoa, että olet hankala ihminen eikä sinun kanssasi pysty keskustelemaan. Lopulta alat uskoa narsistin valheisiin. Valheet vaikuttavat minäkuvaasi ja voivat olla vahingollisia koko loppuelämän ajan.

Näin Jenni Parikka kuvailee narsisteja.

Hän eli parisuhteessa yhden kanssa ja on muutaman vuoden ajan tehnyt aktiivisesti työtä kokemuksesta toipumisen eteen. Samalla hän on auttanut muita. Hän on kirjoittanut kirjan Voima Narsistin kohdanneelle (Books on Demand). Parikan pääsanoma naristin kohdanneille on, että elämä voi olla taas kevyttä ja onnellista. 

– Kova työ siinä on, mutta se on mahdollista, hän kannustaa muita saman kohtalon kokeneita. 

Avun hakeminen on vahvuutta

Parikan mukaan apua on saatavilla. 

– Minusta tuntuu, kuin seisoisin jättiläisten olkapäillä, hän kuvailee kiitollisuuttaan kaikkeen saamaansa apuun. 

Narsismin uhreille hän antaisi seuraavat kaksi ohjetta:

  1. Poista hänet elämästäsi heti. Jos täysi blokki ei ole mahdollista, välttele hänen seuraansa niin pitkälle kuin mahdollista. 
  2. Toipuminen on prosessi, josta ei selviä yksin. Hae apua. Apua on saatavilla ja sen hakeminen on valtavaa vahvuutta. 


Mistä narsistin tunnistaa? 

Parikan mukaan topimusprosessista tekee hankalan se, ettei narsismia ole helppo tunnistaa. On olemassa narsistisia ihmisiä, jotka ovat itsekkäitä ja manipuloivia. On myös heitä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö. 

”Kun narsismia lorahtaa liikaa, se on todella sairasta.”

– Meissä kaikissa on narsistisia piirteitä. Terveeseen itsetuntoon tarvitsee hitusen narsismia, mutta jos sitä lorahtaa liikaa, se on todella sairasta, Parikka kuvailee. 

Lisäksi Parikka mainitsee, että narsistit ovat sosiaalisesti taitavia ihmisiä. He valitsevat uhrikseen helposti alistuvia ihmisiä. Sen lisäksi heillä on oma "hovinsa", joka pitää heitä mahtavina ihmisinä. Narsisti on lähipiirilleen niin mukava, ettei kukaan heistä tahdo uskoa hänen sairastavan narsismia. 

Narsistit näyttävät todella itsevarmoilta ja hyväsydämisiltä ihmisiltä, mutta todellisuudessa heillä on huono itsetunto. Narsismi on heille suojaviitta, he tarvitsevat muiden alas polkemista oman itsetuntonsa nostamiseen. 

– Itselläni meni eron jälkeen pari vuotta, ennen kuin ymmärsin sattuman kautta, ettei rakastamani ihminen ollut sitä, mitä oli esittänyt, Parikka kertoo. 

Tietoinen läsnäolo auttaa vanhojen muistojen käsittelyssä

Vaikka Parikka on työstänyt toipumistaan aktiivisesti jo usean vuoden ajan, haavat eivät ole poistuneet kokonaan. 

– Narsistin kohtaaminen on jotain todella musertavaa, eikä sitä kokemusta saa ikinä pois itsestään. Haava paranee ja välillä se pulpahtelee pintaan, Parikka kertoo. 

Välillä jotkut pienet asiat saattavat muistuttaa vanhoista kokemuksista. Myös keho saattaa reagoida muistoihin voimakkaasti. Tietoinen läsnäolo auttaa tällaisissa tilanteissa. 

– Jos jokin muistuttaa minua entisestä, tunteet tulevat pintaan. Silloin minun täytyy tajuta, että nuo asiat eivät ole todellisuutta, vaan menneisyyttä. Minun täytyy tehdä valinta lähdenkö mukaan vai en, Parikka kuvailee vaikeiden tilanteiden hallintaa. 

Tärkeää on myös antaa kipeiden tunteiden tulla pintaan ja tuntua. 

– Anna tunteiden tulla. Ne kyllä menettävät tehoaan heti, kun vain pääsevät esiin. Nousevat muistot voivat olla todella voimakkaita ja niiden käsittelemiseen voi tarvita myös ammattilaisen apua hän neuvoo.