Pieni dinosaurus auttaa yksityisyysasetusten kanssa.
Pieni dinosaurus auttaa yksityisyysasetusten kanssa.

Ainakin nämä asiat jokaisen pitäisi tietää Facebookin yksityisyysasetuksista.

Facebookin laajenemishuhut ovat kiinnostavaa – ja vähän pelottavaakin – seurattavaa. Financial Timesin saamien tietojen mukaan sosiaalisen median palvelu havittelee nyt työpaikkojen herruutta. Facebook at Work -palvelun avulla kollegat voisivat pikaviestitellä toisilleen, jakaa tiedostoja tai verkostoitua muiden ammattilaisten kanssa.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin, että Facebookia kiinnostaa myös käyttäjiensä terveys. Reutersin lähteiden mukaan suunnitteilla on ryhmiä ja sovelluksia erilaisista sairauksista kärsiville.

Facebook siis yrittää kerätä aina vain lisää tietoa palveluunsa – ihan kuin jatkuvasti muuttuvien yksityisyysasetusten selvittelemisessä ei olisi jo valmiiksi tarpeeksi hommaa! Ei ihme, että käyttäjiä ovat alkaneet kiinnostaa Ellon kaltaiset sosiaalisen median palvelut, jotka lupaavat, ettei käyttäjä ei ole heille ”tuote”.

Pikkudino auttaa alkuun

Viimeksi Facebook tosin kehui viilanneensa yksityisyysasetuksiaan sellaiseen suuntaan, että kenen tahansa olisi helppoa ymmärtää niiden sisältö. Privacy Basics -sivu esittelee yleisimmät toiminnot, joiden avulla voi kontrolloida sitä, kuka pääsee näkemään, mitä olet Facebookiin kirjoittanut tai mistä olet tykännyt.

Syksyn ajan Facebookissa on myös voinut tehdä ”yksityisyystarkistuksen” pienen, sinisen dinosauruksen avustuksella. Kolmivaiheisen tarkistuksen avulla voi varmistaa, että ”jakaa oikeiden ihmisten kanssa”. Dinosaurukseen pääsee tutustumaan Facebookin oikealla yläkulmassa olevasta lukkopainikkeesta.

Tarkistus on hyvä alku, mutta Facebookin yksityisyysasetuksista kattavan ohjeartikkelin julkaissut Daily Intelligencer suosittelee klikkaamaan myös lisäasetuksiin, joihin pääsee lukkosymbolista aukeavasta alasvetovalikosta. See more settings- eli Näytä lisää asetuksia -kohdasta pääsee hallitsemaan kaikkia yksityisyysasetuksiaan. Tässä tärkeimmät kohdat, joihin siellä kannattaa tutustua:

1. Kuka saa julkaista aikajanallasi?

Klikkaa vasemmasta valikosta ”Aikajana ja merkitseminen”. Jos haluat, että aikajanalla näkyy vain omaa tuotantoasi, valitse ”Kuka voi julkaista aikajanallasi?” -kohtaan ”Vain minä”. Jos on ok, että kaveritkin voivat julkaista, mutta haluat tarkistaa julkaisut etukäteen, ”Haluatko tarkistaa julkaisut, joihin kaverit ovat merkinneet sinut...” -kohdassa pitäisi lukea ”Käytössä”.

2. Mitä tuli julkaistua?

On mahdollista, että olet jakanut Facebookissa aiemmin sellaista sisältöä, jonka et haluaisi enää näkyvän – mutta jonka useat asetusmuutokset ovat saattaneet jättää esille. Vasemmalla olevan valikon Yksityisyys-kohdasta löytyy ”Rajoita aiempia julkaisuja” -painike, jota painamalla julkisesti jakamasi sisältö näkyy enää vain kavereillesi. Toinen vaihtoehto on käydä aikajana julkaisu kerrallaan läpi ja poistaa epätoivottu sisältö manuaalisesti.

3. Haluatko löytyä hakukoneista?

Eli onko sinulle ok, että Facebook-profiilisi löytyy nimesi googlaamalla? Sitä voit säädellä ”Haluatko muiden hakukoneiden linkittävän aikajanallesi” -kohdasta.

4. Haluatko eroon jostain?

Estäminen-kohdasta vasemmalta voit estää kavereitasi näkemästä aikajanasi sisältöä, kutsumasta sinua tilaisuuksiin ja niin edelleen. Samasta kohdasta voit estää myös sivuja ja sovelluksia saamasta tietojasi tai ottamasta yhteyttä. Toinen, vähemmän dramaattinen vaihtoehto on lisätä kaveri, jonka et halua tietävän sinusta liikaa, rajoitetulle listalle, jolloin hän näkee vain ne julkaisusi, joista olet tehnyt kaikille julkisia. Se onnistuu esimerkiksi menemällä kaverin profiiliin, valitsemalla Kaverit-kohdasta ”Lisää toiselle listalle”, ja sieltä rajoitettu.

5. Vältä profiilivarkaus

Yksityisyysasetusten Turvallisuus-kohdasta voit valita lisäsuojauksen, jolloin kirjautumiseen vieraasta selaimesta tarvitaan turvakoodi. Turvakoodi tulee tekstiviestinä kännykkään, ja vasta sen annettuaan palveluun pääsee sisälle.

Lue myös:

Oletko kyllästynyt Facebookiin? Uuteen some-palveluun Elloon ei ole helppo päästä

Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi