Pieni dinosaurus auttaa yksityisyysasetusten kanssa.
Pieni dinosaurus auttaa yksityisyysasetusten kanssa.

Ainakin nämä asiat jokaisen pitäisi tietää Facebookin yksityisyysasetuksista.

Facebookin laajenemishuhut ovat kiinnostavaa – ja vähän pelottavaakin – seurattavaa. Financial Timesin saamien tietojen mukaan sosiaalisen median palvelu havittelee nyt työpaikkojen herruutta. Facebook at Work -palvelun avulla kollegat voisivat pikaviestitellä toisilleen, jakaa tiedostoja tai verkostoitua muiden ammattilaisten kanssa.

Aiemmin syksyllä uutisoitiin, että Facebookia kiinnostaa myös käyttäjiensä terveys. Reutersin lähteiden mukaan suunnitteilla on ryhmiä ja sovelluksia erilaisista sairauksista kärsiville.

Facebook siis yrittää kerätä aina vain lisää tietoa palveluunsa – ihan kuin jatkuvasti muuttuvien yksityisyysasetusten selvittelemisessä ei olisi jo valmiiksi tarpeeksi hommaa! Ei ihme, että käyttäjiä ovat alkaneet kiinnostaa Ellon kaltaiset sosiaalisen median palvelut, jotka lupaavat, ettei käyttäjä ei ole heille ”tuote”.

Pikkudino auttaa alkuun

Viimeksi Facebook tosin kehui viilanneensa yksityisyysasetuksiaan sellaiseen suuntaan, että kenen tahansa olisi helppoa ymmärtää niiden sisältö. Privacy Basics -sivu esittelee yleisimmät toiminnot, joiden avulla voi kontrolloida sitä, kuka pääsee näkemään, mitä olet Facebookiin kirjoittanut tai mistä olet tykännyt.

Syksyn ajan Facebookissa on myös voinut tehdä ”yksityisyystarkistuksen” pienen, sinisen dinosauruksen avustuksella. Kolmivaiheisen tarkistuksen avulla voi varmistaa, että ”jakaa oikeiden ihmisten kanssa”. Dinosaurukseen pääsee tutustumaan Facebookin oikealla yläkulmassa olevasta lukkopainikkeesta.

Tarkistus on hyvä alku, mutta Facebookin yksityisyysasetuksista kattavan ohjeartikkelin julkaissut Daily Intelligencer suosittelee klikkaamaan myös lisäasetuksiin, joihin pääsee lukkosymbolista aukeavasta alasvetovalikosta. See more settings- eli Näytä lisää asetuksia -kohdasta pääsee hallitsemaan kaikkia yksityisyysasetuksiaan. Tässä tärkeimmät kohdat, joihin siellä kannattaa tutustua:

1. Kuka saa julkaista aikajanallasi?

Klikkaa vasemmasta valikosta ”Aikajana ja merkitseminen”. Jos haluat, että aikajanalla näkyy vain omaa tuotantoasi, valitse ”Kuka voi julkaista aikajanallasi?” -kohtaan ”Vain minä”. Jos on ok, että kaveritkin voivat julkaista, mutta haluat tarkistaa julkaisut etukäteen, ”Haluatko tarkistaa julkaisut, joihin kaverit ovat merkinneet sinut...” -kohdassa pitäisi lukea ”Käytössä”.

2. Mitä tuli julkaistua?

On mahdollista, että olet jakanut Facebookissa aiemmin sellaista sisältöä, jonka et haluaisi enää näkyvän – mutta jonka useat asetusmuutokset ovat saattaneet jättää esille. Vasemmalla olevan valikon Yksityisyys-kohdasta löytyy ”Rajoita aiempia julkaisuja” -painike, jota painamalla julkisesti jakamasi sisältö näkyy enää vain kavereillesi. Toinen vaihtoehto on käydä aikajana julkaisu kerrallaan läpi ja poistaa epätoivottu sisältö manuaalisesti.

3. Haluatko löytyä hakukoneista?

Eli onko sinulle ok, että Facebook-profiilisi löytyy nimesi googlaamalla? Sitä voit säädellä ”Haluatko muiden hakukoneiden linkittävän aikajanallesi” -kohdasta.

4. Haluatko eroon jostain?

Estäminen-kohdasta vasemmalta voit estää kavereitasi näkemästä aikajanasi sisältöä, kutsumasta sinua tilaisuuksiin ja niin edelleen. Samasta kohdasta voit estää myös sivuja ja sovelluksia saamasta tietojasi tai ottamasta yhteyttä. Toinen, vähemmän dramaattinen vaihtoehto on lisätä kaveri, jonka et halua tietävän sinusta liikaa, rajoitetulle listalle, jolloin hän näkee vain ne julkaisusi, joista olet tehnyt kaikille julkisia. Se onnistuu esimerkiksi menemällä kaverin profiiliin, valitsemalla Kaverit-kohdasta ”Lisää toiselle listalle”, ja sieltä rajoitettu.

5. Vältä profiilivarkaus

Yksityisyysasetusten Turvallisuus-kohdasta voit valita lisäsuojauksen, jolloin kirjautumiseen vieraasta selaimesta tarvitaan turvakoodi. Turvakoodi tulee tekstiviestinä kännykkään, ja vasta sen annettuaan palveluun pääsee sisälle.

Lue myös:

Oletko kyllästynyt Facebookiin? Uuteen some-palveluun Elloon ei ole helppo päästä

Saako esimies pyytää alaistaan kaveriksi Facebookissa?

Facebook ja blogit herättävät kateutta – naiset paljastavat miksi

Mielenterveyden ongelmista puhuminen ei ole nyyhkyttämistä, oli diagnoosi mikä tahansa. Milloin ymmärrämme lopettaa kiistelyn siitä, kuka sairastaa oikein?

Viime vuosien aikana lievemmät mielenterveysongelmat ovat arkipäiväistyneet. Niistä kehdataan puhua, ne huomioidaan työpaikoilla ja kynnys hakea apua on madaltunut. On hyvä asia, ettei masennuksesta tai burn outista tarvitse enää potea häpeää.

Suomen psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen sanoi muutama vuosi sitten Ylelle, että avoimuuden lisääntymisestä voi kiittää muun muassa julkkiksia.

– Julkisuuden henkilöt ovat kertoneet masennus- tai sairastumisjaksoistaan, ja ne kaikki lieventävät sitä pelkoa, jota on tunnettu mielenterveysongelmia kohtaan.

Sitten tulee psykiatri, Kellokosken sairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale ja töräyttää Helsingin Sanomien haastattelussa, että Kansallisteatterin Masennuskomedia-näytelmän päähenkilön tarina on ”tyypillistä naistenlehden kansikuvakamaa”.

– ’Minulla oli burn out, mutta minä toivuin’. Se on ihan eri asia, jos kansikuvajulkkikset kertoisivat sairastuneensa skitsofreniaan ja toipuneensa vähän, mutta sairastavansa sitä edelleen, Taipale sanoo Helsingin Sanomille ja jatkaa:

– En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät, hän toteaa tehdäkseen asian vielä selkeämmäksi.

”En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät.”

Siinäpä kannustava kommentti kaikille mielenterveytensä kanssa kamppaileville! Julkisuuden henkilö, joka on kohdannut mielenterveyden ongelmia ja saanut niihin mahdollisesti myös diagnoosin ja hoitoa, leimataan nyyhkyttäjäksi. Ikään kuin hän valittaisi turhasta. Jos ei tule verta, ei voi sattua.

Taipaleen kommentti on jatkoa aina silloin tällöin päätään nostavalle väittelylle siitä, kenellä on oikeus valittaa ja kuka on tarpeeksi sairas saadakseen kertoa siitä. Kesällä muun muassa pohdittiin, onko Anna-Leena Härkösen uutuusromaanin päähenkilö ”uskottavasti masentunut”, jos hän käy jumpassa ja elämä näyttää päällisin puolin hyvältä.

Taipale on toki oikeassa siinä, että burn out ja skitsofrenia ovat kaksi eri asiaa, ja hän on tärkeällä asialla vaatiessaan, että vaikeasti mielisairaiden sosiaalinen asema pitää saada kuntoon.

Kummastakaan sairaudesta puhuminen ei silti sulje toista pois. Lievempien mielenterveyden ongelmien esiin tuominen ei ole vakavampia ongelmia väheksyvää, mutta Taipale tulee kyllä nyyhkytyskommentillaan väheksyneeksi kaikkia muita mielenterveyden ongelmia paitsi niitä vaikeimpia.

Aika monelle tulee elämässään vaihe, jolloin mielenterveys joutuu koetukselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Monella se uusii ja osalla kroonistuu.

Burn out tai raskauden jälkeinen masennus saattaa olla vaikein asia, jonka ihminen joutuu elämässään kokemaan. Vaikka häpeä ei enää niin suuri kuin joskus aiemmin, kynnys hakea apua saattaa silti olla korkea. Nyyhkyttäjäksi leimaaminen ei varsinaisesti auta asiaa.

Burn out tai raskauden jälkeinen masennus saattaa olla vaikein asia, jonka ihminen joutuu kokemaan.

Sillä, että mielenterveytensä kanssa vaikka vain väliaikaisestikin kamppaileva uskaltaa hakea ja saa apua jo varhaisessa vaiheessa, voidaan ehkäistä ongelmien pahenemista ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

Mielenterveyden ongelmat ovat edelleen yleisin työkyvyttömyyseläkkeiden syy. Niiden vuoksi myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kuitenkin vähentynyt kymmenen vuoden aikana kolmanneksella, vaikka masennustilastot voivat edelleen paksusti.

Voikin kysyä, kuinka suuri merkitys on sillä, että mielenterveydestä on viime vuosina viimein alettu puhua avoimemmin ja että lieviä tai ohimeneviäkään ongelmia ei väheksytä?

Sitä paitsi sen burn outin syvimmässä alhossa saattaa auttaa jo pelkästään tieto siitä, että muutkin ovat tästä toipuneet.

Perhebarometrin mukaan lastenhankintaa lykätään, sillä keskiluokkainen ”Prisma-perheen” elämä ahdistaa. Mitä ihmettä, sehän on ihmisen parasta aikaa!

  1. Virikkeellistä yhdessäoloa. Kun koko perhe lähtee yhdessä Prismaan, saatte viettää ainutlaatuista laatuaikaa yhdessä. Kukaan ei katso televisiota, pelaa pleikkaa tai syvenny mihinkään vuorovaikutusta haittaavaan asiaan, vaan aikaa vietetään yhdessä esimerkiksi maustehyllyä etsien. 
  2. Zen-hetki. Jälkikasvu pysyy paikallaan, kun yhden istuttaa kärryn penkkiin ja loput sinne ruokatavaroiden joukkoon. Ei tarvitse olla silmät tarkkana vahtaamassa, missä pahanteossa kullannuput ovat. Äärimmäisen kätevää ja rentouttavaa ihmiselle, joka ottaa jatkuvasti koppeja päälleen putoavista rohkelikoista.
  3. Vähän kuin Linnanmäki. Prismoissa on usein pienet leikkipaikat. Tai ainakin yksi karuselli, joka pyörii S-etukorttia vinguttamalla. Eli ilmaiseksi! Parasta huvitusta lapsille ja aikuisten lompakoille.
  4. Aina valitetaan, miten ”aika kuluu niin nopeasti”. Prismassa ei kulu.
  5. Olosuhteet ovat optimaaliset. Saa olla lämpimässä, tuulensuojaisessa ja kirkkaasti valaistussa paikassa, jossa ilmastointi pelaa. 
  6. Apu on lähellä. Nälän iskiessä ruoka on lähellä. Jos housut repeävät, uudet vaan kehiin. Mitä Prismasta ei saa, sitä ihminen ei tarvitse.
  7. Näkee tuttuja. Kun viettää tarpeeksi aikaa jättimarketeissa, huomaa ilokseen/yllätyksekseen, että vastaan alkaa kävellä tuttuja. Joskus aikaisemmin nähtiin ehkä baarissa, mutta hyvin ne kuulumiset saa huikattua kylpypyyhelaarinkin yli. Tästä syystä ei todellakaan kannata lähteä Prisma-radalle missään puutarhavaatteissa, vaan vähän pitää panostaa.
  8. Välillä voi irrotella. Kun elää Prisma-perheen elämää, irrottelu on kaiken lisäksi älyttömän helppoa! Ristely Ruotsiin, kylpyläloma Flamingossa tai sitten ihan vain viaton "Mentäisiinkö sittenkin cittariin?", tuovat jännitystä arkeen. Vaikka vähän hevi-hyllyllä revittelisi, on tämä huvi hirveän paljon halvempaa kuin esimerkiksi kahden ihmisen lentoliput Balille. Muista tämä!
  9. Eikä niistä Balin lipuista muuten saisi mitään bonuspisteitäkään. Muista sekin! Miksi me puhumme koko ajan Balista?