Hei, mulla on idis: syödään nämä ilmapallot! Kuva: Shutterstock
Hei, mulla on idis: syödään nämä ilmapallot! Kuva: Shutterstock

Kauas on tultu kaalisoppakuurista ja aerobicistä. Uusin brittiläinen laihdutuskikka on nimittäin yli 3000 euroa maksava laihdutuskapseli, joka turpoaa mahassa ilmapalloksi.

Mitäpä sitä ei ihminen tekisi laihtuakseen. Kuten vaikkapa nielisi tuhansien eurojen maksavia kapseleita, jotka avautuvat vatsassa ilmapalloksi.

Harber's Bazaar kertoo brittiläisestä Obalon-kapselista, jonka avulla kylläisyyden tunteen voi saavuttaa, vaikkei mättäisi mahaansa täyteen. Viimeisimpien tutkimusten mukaan 110 Obalon-kapselilaihduttajaa kevensi 50 prosenttia ylipainostaan kapselin avulla. 

Obalon on näet kapseli, jonka sisällä on tyhjennetty ilmapallo. Kapseliin on kytketty pieni putkilo, jolla täytetään ilmapallo, kunhan se on ensiksi nielty. Ilmapallo vatsassaan laihduttajalla on nopeammin kylläinen olo. Ihanan helppoa!

Näin se toimii: Laihduttaja nielee kapselin. Kun kapseli on vatsassa, lääkäri täyttää ilmapallon kapselissa kiinni olevalla putkilolla. Putkilo poistetaan suun kautta ja laihdutus voi alkaa. Kahdentoista viikon kuluttua lääkäri poistaa kapselin. Kerrallaan vatsassa voi olla samanaikaisesti kolme ilmapalloa.

Kaupan päälle huono olo

Ihan halpaa hupia Obalonit eivät ole. Kapseleista saa pulittaa tällä hetkellä 4000 dollaria eli noin 3300 euroa. Kaupan päälle saa mahdollisesti kolme päivää kestävää oksentelua ja huonovointisuutta.

Women's Health Magazinen haastattelema lääkäri David Katz sanoo, etteivät kapselin hyödyt todennäköisesti kestä pitkään – jos ilmapallo ensinnäkään pysyy ehjänä vatsassa aiheuttamatta esimerkiksi tulehduksia tai sisäistä verenvuotoa.

– Kapseli ei auta siinä, että ihminen söisi terveellisemmin jatkossa. Ilmapallo voi myös rasittaa vatsanpeitteitä, jotka aistivat kylläisyyden tunnetta. Jos peitteet rasittuvat, saattaa ihminen jatkossa syödä entistä enemmän, Katz arvioi.

Mutta mitäs, jos tuhannet eurot räjähtävät vatsan sisällä? Kuulemma epätodennäköistä. Mutta jos niin käy, pitäisi lussahtaneen pallon matkata ulos luontaisia reittejään. 

Lue lisää:

Uusi tutkimus: Omenan syöminen laihduttaa, vaikka vetäisit pullaakin

Haluatko laihtua? Järjestele keittiösi kuin hoikat

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy.