Oululainen Sämpy-kissa päätyi Facebook-julkisuuden kautta kirjan tähdeksi. Ulkomaisten julkkiskissojen seuraajaluvuista se on vielä kaukana.

Oululainen valokuvauksen harrastaja Riikka Hedman voitti vuonna 2014 valokuvauskilpailusta palkinnoksi hienon kameran. Uudella laitteella pystyi ottamaan 12 kuvaa sekunnissa. Sarjatulta piti päästä kokeilemaan heti, kun valo keväällä riitti kuvaukseen.

– Rakensin takapihalle lumikäytävän ja esteitä, joita kissani hyppivät, Hedman muistelee. 

Hänellä on kolme kissaa: 8-vuotiaat Nelli ja Elmeri sekä 3-vuotias Sämpy. Kaikki katit osallistuivat kuvauksiin, mutta Sämpystä Hedman onnistui nappaamaan erityisen hienon kuvan. Sen hän lähetti lukijan kuvana Kaleva-lehteen.

Kuvan lähetyksestä lähti iso pyörä pyörimään.

– Kuvasta tykättiin ihan hulluna. Kalevasta tuli toimittaja ja kuvaaja tekemään juttua, ja kun ihmiset lukivat jutun, he alkoivat vaatia fanisivua, Hedman kertoo.

Hän vastusti aluksi fanisivun perustamista, mutta nyt Sämpyllä on 18 000 tykkääjää Facebookissa. Instagram-tiliä Hedman ei ole ehtinyt perustaa, mutta painetussa sanassa Sämpy jo seikkailee. Kustantamo S&S julkaisi juuri kokonaisen kovakantisen kirjan, jossa seurataan Sämpyn metsäleikkejä ja muita edesottamuksia vuoden verran. Riikka Hedman on ottanut kirjan kuvat ja kirjoittanut tekstit, joissa Sämpy kommentoi maailman menoa Oulun murteella.

Sämpy saattaa olla Suomen mittakaavassa kissojen kruunaamaton somekuningas, mutta maailmalla se on vasta pikkutekijä. Näiden viiden viraali-ilmiökissan suosion tavoittamisessa on Sämpyllä vielä tekemistä.

Grumpy Cat

 

Kuva, jonka Grumpy Cat (@realgrumpycat) julkaisi

Grumpy Catista, oikeasta nimeltään Tardar Sauce, tuli kuuluisuus vuonna 2012, kun kissasta postattiin kuva Reddit-sivustolle. Tympääntyneestä ilmeestään tunnettua Grumpy Catia seuraa Instagramissa 1,8 miljoonaa ihmistä.

Maru

 

Kuva, jonka Maru the Cat (@maru_cat) julkaisi

Japanilaiskissa Maru niittää mainetta Youtubessa. Siellä yhdeksänvuotiaan kissan videoita on katsottu satoja miljoonia kertoja. Greatest hits -videollaan katti esimerkiksi makaa lavuaarissa.

Snoopy

 

Kuva, jonka SNOOPY·babe (@snoopybabe) julkaisi

Suloisella Snoopy-kissalla on yli 300 tuhatta seuraajaa Instagramissa. Snoopy on kiinalainen, joten se on vielä suurempi julkimo Kiinan omassa sosiaalisessa mediassa Weibossa, josta sen maailmanvalloitus alkoi.

Lil Bub

 

Kuva, jonka Lil BUB (@iamlilbub) julkaisi

Erikoisen näköinen Lil Bub on onnistunut keräämään itselleen 1,4 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Siinä missä oululaisesta Sämpystä on tehty kirja, Lil Bubista on tehty muun muassa näköispehmoleluja. Kuvassa kissa poseeraa saamiensa fanitaideteosten kanssa.

Streetcat Bob
 

Katukatti Bob ei ole päässyt julkisuuteen ulkonäöllään vaan erikoisella tarinallaan. Se lyöttäytyi brittiläisen katusoittaja James Bowenin seuraan kun tämä oli palaamassa asunnolleen, ja loppu on historiaa. Bobin ja Bowenin vaiheista on kirjoitettu jo kirja, ja nyt on tekeillä elokuva.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00