Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat, sanoisi vanha kansa. Kuva: Shutterstock
Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat, sanoisi vanha kansa. Kuva: Shutterstock

Ehkä me suomalaiset, suuri jonottajakansa, voisimmekin viihtyä jonoissa, sillä odottaminen lisää arvostusta.

Vaikka suomalaiset tunnetaan suurena jonottajakansana, se hermostuttaa. Otsasuoni pullistuu, kun pitää seistä paikoillaan, haaskata aikaa ja sietää jononaapureita.

Seuraavalla kerralla, kun huomaat seisovasi tahtomattasi keskellä jonoa, ajattele asiaa tältä kantilta: ehkä ruuasta, sisäänpääsystä ravintolaan, huvipuistoajelusta, konserttipaikasta tai vaikka oluesta nauttii enemmän, kun sille uhraa vähän jonoaikaa.

Journal of Marketing Researchissa julkaistun tutkimuksen mukaan jonottaminen parantaa sen päätteeksi saatavan tuotteen tai palvelun arvoa. Kun jonossa seistessä huomaa, että takana toiset tekevät samaa, osaa jonotuksen päätteeksi saamaansa asiaa arvostaa.

Psykologi ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoi Me Naisille joulukuussa – Starbucks- ja Burger King -jonotuksen ollessa kuumimmillaan – että jonotus sujuu jouhevammin, jos sen hyväksyy ja ajan kuluttaa johonkin hyödylliseen ja hauskaan.

Siispä kun juutut juhannusruuhkaan kaupassa tai auton ratissa, pidä mielessä:

1. Tämän jälkeen on sitten varmasti ihan hirveän ihanaa.

2. Mitä muuta voisin tehdä kiehumisen lisäksi?

Lue myös:

Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

Saako jonotusnumeron antaa toiselle?

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.

Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **