Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat, sanoisi vanha kansa. Kuva: Shutterstock
Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat, sanoisi vanha kansa. Kuva: Shutterstock

Ehkä me suomalaiset, suuri jonottajakansa, voisimmekin viihtyä jonoissa, sillä odottaminen lisää arvostusta.

Vaikka suomalaiset tunnetaan suurena jonottajakansana, se hermostuttaa. Otsasuoni pullistuu, kun pitää seistä paikoillaan, haaskata aikaa ja sietää jononaapureita.

Seuraavalla kerralla, kun huomaat seisovasi tahtomattasi keskellä jonoa, ajattele asiaa tältä kantilta: ehkä ruuasta, sisäänpääsystä ravintolaan, huvipuistoajelusta, konserttipaikasta tai vaikka oluesta nauttii enemmän, kun sille uhraa vähän jonoaikaa.

Journal of Marketing Researchissa julkaistun tutkimuksen mukaan jonottaminen parantaa sen päätteeksi saatavan tuotteen tai palvelun arvoa. Kun jonossa seistessä huomaa, että takana toiset tekevät samaa, osaa jonotuksen päätteeksi saamaansa asiaa arvostaa.

Psykologi ja Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoi Me Naisille joulukuussa – Starbucks- ja Burger King -jonotuksen ollessa kuumimmillaan – että jonotus sujuu jouhevammin, jos sen hyväksyy ja ajan kuluttaa johonkin hyödylliseen ja hauskaan.

Siispä kun juutut juhannusruuhkaan kaupassa tai auton ratissa, pidä mielessä:

1. Tämän jälkeen on sitten varmasti ihan hirveän ihanaa.

2. Mitä muuta voisin tehdä kiehumisen lisäksi?

Lue myös:

Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

Saako jonotusnumeron antaa toiselle?

Reilu vuosi sitten Sauli Koskinen opiskeli itsensä personal traineriksi.

Sauli Koskinen, 32, tuli alun perin tunnetuksi Big Brother -voittajana, sittemmin juontajana. Reilu vuosi sitten Sauli opiskeli itsensä personal traineriksi. 

– Olen pidemmän aikaa treenannut aktiivisesti. Kun aloin harjoitella personal trainerini Jari Sorsan kanssa, ymmärsin, että pt:n homma kiinnostaisi minuakin. Lopulta kävin koulun ja tykkäsin kovasti.

Nuorena Sauli kokeili kaikkea jalkapallosta mäkihyppyyn ja lumilautailuun. Omaa lajia ei silti löytynyt.  Aktiivisemmasta treenaamisesta hän innostui vuonna 2010, kun hän muutti Los Angelesiin, jossa asui hänen silloinen miesystävänsä poptähti Adam Lambert.

– Siellä tuli pieni muutos myös ruokavalioon. Losissa on trendikästä olla hyvässä kunnossa, ja minun aikana siellä yleistyivät vihersmoothiet. Oma ruokavaliokin muuttui siihen suuntaan.

”Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään.”

Losissa Sauli treenasi salilla, patikoi kukkuloilla ja kävin ohjatuilla tunneilla. Kun hän muutti neljän Kalifornian vuoden jälkeen Suomeen, treenaaminen jatkui. Amerikka-vuosien jälkeen Sauli kotiutui Suomeen hyvin.

– Vaikka onhan se ilmasto kiva, niin arvostan sitä, että Suomessa asiat on helppo järjestää. Ja olen käynyt Kaliforniassa kuitenkin aika usein.

Välit Adamiin ovat pysyneet hyvinä eron jälkeenkin.

– Ollaan tosi hyviä kavereita. Nähdään aina kun nähdään, mutta hän on minulle yhä tärkeä ihminen, Sauli kertoo XS Sports Nutrition –ravinnesarjan lanseerauksessa.

Näyttelijäpari Minka Kuustosen ja Aku Sipolan lapsen laskettu aika on helmikuussa.

Näyttelijäpariskunta Minka Kuustonen, 32, ja Aku Sipola, 27, saavat lapsen. Minka kertoi asiasta Ilta-Sanomille.

– Lapsi on odotettu ja toivottu, ja tämä on ihana asia, Kuustonen kertoo IS:lle.

Minka aikoo jäädä äitiyslomalle vuodenvaihteen jälkeen.

– Vauvan laskettu aika on helmikuussa.

Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Aku Sipola Syysprinssi-elokuvan ensi-illassa vuosi sitten. Aku näytteli itsekin elokuvassa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Minka ja Aku ovat olleet yhdessä 3,5 vuotta. Minka tunnetaan muun muassa Putous- ja Tellus-sarjoista. Lisäksi hän on näytellyt Onnenonkijat- ja Kesäkaverit-elokuvissa. Aku on näytellyt esimerkiksi Uusi päivä -sarjassa.