Ulkomaalaisia käytetään yhä useammin ilmaisena työvoimana.

Mitä työperäinen ihmiskauppa on?
Työntekijöiden huonoa kohtelua. Se voi olla uhkailua, manipulointia, taloudellista ja seksuaalista hyväksikäyttöä tai velkaannuttamista. Suomen ihmiskaupassa on harvemmin kyse siitä, että joku olisi tuotu tänne väkisin ja teljetty asuntoon.

Millä aloilla tätä ilmenee?
Siivousyrityksissä, ravintoloissa, prostituutiossa, rakennuspuolella ja myös kasvihuone- ja puutarha-alalla. Ilmiö on hyvin laaja ja kasvava.

Miksei ihmiskauppiaita käräytetä?
Suurin ongelma on, ettei ihmiskauppaa ja uhreja tunnisteta. Rikoslaki on niin vaikeasti tulkittava, että ihmiskaupasta on annettu vähän tuomioita. Ulkomaalaiset uhrit eivät myöskään tiedä oikeuksistaan eikä heillä ole tukiverkostoa.

Mitä tavallinen kuluttaja voi tehdä?
Jokainen voisi tuotteita ja palveluja ostaessaan miettiä, mitkä ovat realistiset tuotantokulut. Onko pizzoja kannattavaa myydä pilkkahintaan tai mitä siivoojalle jää käteen parin kympin tuntiveloituksesta. Itse olen ratkaissut asian niin, etten koskaan osta halvinta.

Kysymyksiin vastasi ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Näin meillä orjuutetaan

Ryhmä thaimaalaisia raatoi vihannesalan yrityksessä 65-tuntisia työviikkoja 250 euron nettokuukausipalkalla. Työntekijät eivät saaneet käyttää rahojaan vapaasti, vaan työnantaja piti hallussaan heidän pankkikorttejaan ja tunnuslukuja. (Vaasan käräjäoikeus 2009)

Ravintoloitsija teetti kiinalaisilla työntekijöillään 24 tunnin työpäiviä, maksoi liian alhaista palkkaa ja kontrolloi vapaa-aikaa. Työntekijät asuivat ahtaasti ravintoloitsijan omistamassa tofutehtaassa. (Savonlinnan käräjäoikeus 2009)

Intialaismies maksoi
kahdelle välittäjälle päästäkseen töihin Suomeen, mutta päätyi työskentelemään välittäjiensä firmoihin palkatta. Hyväksikäyttäjät takavarikoivat miehen passin, uhkailivat häntä väkivallalla ja yrittivät saada hänet avioitumaan suomalaisnaisen kanssa. (Vantaan käräjäoikeus 2007)

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon dokumentilla.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.