Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen
Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen

Facebook-kirpputoreille mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Varmista, ettet ole yksi heistä.

Facebookin suosituimmalla kirpputoriryhmällä KIRPPUTORI – Anna! Vaihda! Myy! Osta! on yli 18 000 käyttäjää – ja joka päivä tulee lisää. Tähän määrään ihmisiä mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Sen takia Facebook-kirpputoreilla ilmoitetaan yleensä säännöt, joita niitä käyttävien tulisi noudattaa. Nykyään kun suurin osa kirpputoreista on suljettuja ryhmiä, huonokäytöksisille voi myös antaa kenkää.

Hyvin hommansa hoitaneet myyjät ja ostajat keräävät suitsutusta, mutta myös epäluotettavien kauppakumppanien nimet leviävät helposti. Laadimme pikaohjeet Facebook-kirpputorien myyjille ja ostajille.

Myyjä:

– Kirjoita selkeä esittelyteksti, jossa on mainittu kaikki tärkeä, mutta ei mitään ylimääräistä. Tärkeitä tietoja voivat olla esimerkiksi koko, hinta, tuotteen paikkakunta, postitusmahdollisuus, pieni kuvaus, erityishuomiot ja kunto.

– Mieti, mihin aikaan kirpputori-ilmoituksesi julkaiset. Ketä yrität tavoitella? Pieni markkinoinnillinen pilke silmäkulmassa ei ole pahitteeksi, jos tuotteensa haluaa menevän kaupaksi.

– Kuvaa tuotteet selkeästi. Vaatteet voi kuvata myös päällä, jotta niiden leikkaus on helppo hahmottaa.

– Pidä myymäsi tuotteen hinta edullisena tai edes kohtuullisena.

– Jos tuote on monessa eri paikassa myynnissä, siitä on kohteliasta ilmoittaa.

– Ole reilu ostajia kohtaan. Älä myy kaveriperiaatteella, vaan ensimmäisenä ostavalle.

– Jos olet päättänyt myydä jotain, älä peräänny. Empiminen kannattaa hoitaa ennen ilmoituksen rustaamista.

Ostaja:

– Tarkista ostoksesi noutotilanteessa.

– Älä häiriköi myyjää, jos hän ei vastaa heti kysymyksiisi. Kukaan ei ole jatkuvasti Facebookissa, mutta vastaa varmasti viestisi huomatessaan.

– Ole kohtelias ja joustava. Facebook-kirpputoreilla kukaan ei ole asiakaspalvelijan roolissa, vaan myyjä ja ostaja ovat tasavertaisessa asemassa.

– Jos joudut jostain syystä perumaan kaupan, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa. Älä tee ohareita.

– Jos myyjä on luopumassa tuotteestaan vaihtoperiaatteella, tuo hänen pyytämänsä tuote (usein Facebook-kirpputoreilla se on kahvia, sokeria, pullo viiniä tai jokin muu kulutushyödyke) vaihtotilanteeseen.

Me Naiset 22/2014 -lehdessä Ilona, 21, kertoo, kuinka pyörittää yhden naisen muotiliikettä Facebookissa, ja Sini, 27, koukustaan Facebook-kirppareihin. Voit ostaa lehden suoraan iPadillesi täältä.

Lue myös:

Me Naisten vinkit vanhoille perinteisille kirppareille: Näin teet tienestiä kirpparilla!

Uskoisitko, että näiden asujen hintaero on 1413 euroa?

Pieni Facebook-kirpputorien sanakirja

AV – alustava varaus

HP – hintapyyntö

YV – yksityisviesti

UP / nosto – kohteen myyjä voi kommentoida vanhaa myynti-ilmoitustaan kirjoittamalla siihen up. Silloin ilmoitus nousee taas tuoreiden listalle ja useampi uusi käyttäjä näkee sen. Upin lisäksi käytetään myös sanaa nosto.

jono – sanan kirjoittaja haluaa ilmoittautua jonoon, jos joku ennen häntä tuotteen varanneista ei päätyisikään ottamaan sitä.

Pieru edistää suoliston hyvinvointia, mikäs sen mukavampaa. Kuva: iStock
Pieru edistää suoliston hyvinvointia, mikäs sen mukavampaa. Kuva: iStock

Mädän kananmunan lemulla on terveysvaikutuksia, tietävät tutkijat.

Jos jokin on aliarvostettua, niin piereskely. Tuhnuttelua pidetään paheellisena ja epäkohteliaana, vaikka se on sekä luonnollista että terveellistä.

Ihmiskunnan siirtyminen ilmatiiviisiin ja siisteihin sisätiloihin on saattanut pierun kapinallisen asemaan, johon se ei luonnostaan kuulu. Muun muassa seuraavien tietojen valossa on syytä palauttaa piereskelyn kunnia.

1. Pidättely johtaa ruuansulatusvaivoihin

Suolistosairaudet ja -vaivat yleistyvät minkä kerkeävät. Moni ei tiedä ja harva arvaa, että monen kiusallisen mahanpurun taustalla on pierun pidättely.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen suositteleekin Helsingin Sanomissa vapauttavaa pierulenkkiä lounaan jälkeen, jos rohkeus ei riitä paukkujen päästämiseen työtiloissa tai työpaikan vessassa. 

2. Pieru voi jonakin päivänä auttaa sairauksien tunnistamisessa

Pierulla on monenlaista kerrottavaa, mutta ihmiskunta ei ole vielä täysin oppinut sen kieltä. Yritystä ei kuitenkaan puutu: tutkijat työskentelevät kehittääkseen laitteita, joiden avulla pieruista voitaisiin saada sairauksien diagnoimisessa auttavia tietoja. 

3. Pierujen sisältämä rikkivety on potentiaalinen terveyssankari

Erityisen pahanhajuisilla, mädältä kananmunalta löyhähtävillä pieruilla on poikkeuksellisen suuria terveysvoimia. Ne nimittäin sisältävät rikkivetyä, joka on solujen kannalta tärkeä aine.

Englantilaisen Exeterin ylipiston tutkijat uutisoivat jo vuosia sitten, että juuri oikea, pieni määrä rikkivetyä voi olla tärkeä tekijä monien sairauksien hoidossa sydänkohtauksesta dementiaan. 

Tutkimustuloksen perusteella on innostuttu uutisoimaan muun muassa, että kumppanin pierujen haisteleminen olisi terveellistä. Uskoo, ken tahtoo (haistella rakkaansa pieruja). 

4. Pierusi kertovat sinusta

Vanhan sanonnan mukaan ihminen on sitä, mitä hän syö. Samoin pierujen haju perustuu siihen, mitä niiden piereskelijä syö. Ihminen on siis sitä, miltä hänen pierunsa tuoksahtavat... tai jotakin. 

Joka tapauksessa voit vaikuttaa pierujesi aromimaailmaan ruokavaliolla. Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo Ylellä, että pierujen pahanhajuisuutta voi vähentää vaihtamalla eläinproteiineja kasviproteiineiksi ja lisäämällä resistentin tärkkelyksen syömistä. Resistenttiä tärkkelystä on esimerkiksi perunassa, riisissä ja banaanissa.


5. Pieru vapauttaa

Pieru rikkoo jään, ja vapautunut piereskely sitoo läheisiä yhteen. Pierujen vapauttavuudesta kertoo muun muassa se, että ihmiset tapaavat nimittää suosikkikotihousujaan pieruverkkareiksi. 

Lentokentällä voi ottaa lasillisen tai useamman kuohuvaa ja rentoutua. Jos paikalta saa poistua, nappaa taksi alle ja hurista jatkamaan lomaa.

Kyllä, se on tapahtunut minullekin. Viime syksynä jämähdimme Kreetalle Hanian kentälle, kun lentokoneemme meni rikki.

Olimme reissussa kahden aikuisen ja kahden pienen lapsen voimin. Nuorempi joi äidinmaidonkorviketta, ja olimme pakanneet matkaan juuri sopivan määrän maitotetroja. Eli emme yhtään ylimääräistä.

Sillä aikaa, kun muut (aikuiset) tuskailivat, kiukuttelivat ja huokailivat, meidän perhe päätti ottaa rennosti. Ensimmäisenä menimme ostamaan karkkia. Sen jälkeen laitoimme isommalle lapselle tablettitietokoneelta piirretyt pyörimään ja odotimme, että saamme aikataulusta lisätietoa. Olimme tyytyväisiä, ettemme lähteneet matkaan rikkinäisellä lentokoneella.

Klassinen tilanne on, että lentohenkilökunta yrittää pitää matkustajat lähtövalmiina, koska myöhästyminen maksaa heille paljon. Siksi porukka ei pääse pois lentokentältä ennen kuin on varmistettu, että remmi kannattaa kuljettaa muualle odottamaan. Niin kävi myös meille. Lopulta kapteeni tuli ilmoittamaan, että lähtö siirtyy kymmenen tuntia. 

Tässä vaiheessa meidän perhe otti taksin kaupunkiin.

Matkustajille kerrottiin, että lentokentän ulkopuolella on kahvila, josta saisi lounasta. Tässä vaiheessa meidän perhe otti taksin kaupunkiin. Varasin netistä hotellihuoneen, josta oli merinäköala. Se oli naurettavan halpa, koska saimme viime hetken varaajina tuntuvan alennuksen. Sitten köpöttelimme rantakadulla, ostimme vauvalle korvikejauhetta apteekista, söimme mereneläviä ja kävimme lasten kanssa hevosajelulla. Kaikilla oli mukavaa. Välillä lepäsimme hotellihuoneessa.

Kun uusi ilmoitettu lähtöaika alkoi lähestyä, otimme taksin lentokentälle. Lähtöportilla kuulimme, että muut suomalaiset oli noukittu tienvarsikahvilasta bussiin ja kuljetettu viiden tähden resorttiin, jossa porukka oli istunut aulatilan sohvilla lähes koko odotusajan. Kaikkien uikkarit oli pakattu matkalaukkuihin, laukut olivat lentokentällä ja lähin kauppa sijaitsi useiden kilometrien päässä evakkohotellilta.

Ihmiset olivat todella kypsiä. Tilannetta ei helpottanut se, että lento viivästyi vielä entisestään. Toisin kuin muilla, meillä oli ollut mahtava viimeinen päivä etelänlomalla. Kaiken lisäksi meille maksettiin tuosta ihanasta aurinkopäivästä 1 600 euroa korvauksia.

Lentokentällä istumisesta saa minusta oikein kohtuullisen tuntipalkan.

Useamman sadan euron korvauksen voi saada, jos lento myöhästyy yli kaksi tuntia

Vaikka olisin joutunut istumaan vuorokauden lentokentällä pelkkää kolmioleipää järsien, olisin silti kokenut, että tuo korvaus on ihan kelpo raha siitä kärsimyksestä. Toki olisin ollut huolesta soikeana, kun vauvani äidinmaidonkorvikkeet olisivat loppuneet, mutta ehkä siitäkin olisi jotenkin selvitty.

Monesti olen odottanut myöhästynyttä lentoa myös ilman lapsia. Silloin voi vaikka ottaa lasillisen tai useamman kuohuvaa ja rentoutua – sekä suunnitella käyttökohteita korvausrahoille. Lentokentällä istumisesta saa minusta oikein kohtuullisen tuntipalkan.