Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen
Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen

Facebook-kirpputoreille mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Varmista, ettet ole yksi heistä.

Facebookin suosituimmalla kirpputoriryhmällä KIRPPUTORI – Anna! Vaihda! Myy! Osta! on yli 18 000 käyttäjää – ja joka päivä tulee lisää. Tähän määrään ihmisiä mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Sen takia Facebook-kirpputoreilla ilmoitetaan yleensä säännöt, joita niitä käyttävien tulisi noudattaa. Nykyään kun suurin osa kirpputoreista on suljettuja ryhmiä, huonokäytöksisille voi myös antaa kenkää.

Hyvin hommansa hoitaneet myyjät ja ostajat keräävät suitsutusta, mutta myös epäluotettavien kauppakumppanien nimet leviävät helposti. Laadimme pikaohjeet Facebook-kirpputorien myyjille ja ostajille.

Myyjä:

– Kirjoita selkeä esittelyteksti, jossa on mainittu kaikki tärkeä, mutta ei mitään ylimääräistä. Tärkeitä tietoja voivat olla esimerkiksi koko, hinta, tuotteen paikkakunta, postitusmahdollisuus, pieni kuvaus, erityishuomiot ja kunto.

– Mieti, mihin aikaan kirpputori-ilmoituksesi julkaiset. Ketä yrität tavoitella? Pieni markkinoinnillinen pilke silmäkulmassa ei ole pahitteeksi, jos tuotteensa haluaa menevän kaupaksi.

– Kuvaa tuotteet selkeästi. Vaatteet voi kuvata myös päällä, jotta niiden leikkaus on helppo hahmottaa.

– Pidä myymäsi tuotteen hinta edullisena tai edes kohtuullisena.

– Jos tuote on monessa eri paikassa myynnissä, siitä on kohteliasta ilmoittaa.

– Ole reilu ostajia kohtaan. Älä myy kaveriperiaatteella, vaan ensimmäisenä ostavalle.

– Jos olet päättänyt myydä jotain, älä peräänny. Empiminen kannattaa hoitaa ennen ilmoituksen rustaamista.

Ostaja:

– Tarkista ostoksesi noutotilanteessa.

– Älä häiriköi myyjää, jos hän ei vastaa heti kysymyksiisi. Kukaan ei ole jatkuvasti Facebookissa, mutta vastaa varmasti viestisi huomatessaan.

– Ole kohtelias ja joustava. Facebook-kirpputoreilla kukaan ei ole asiakaspalvelijan roolissa, vaan myyjä ja ostaja ovat tasavertaisessa asemassa.

– Jos joudut jostain syystä perumaan kaupan, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa. Älä tee ohareita.

– Jos myyjä on luopumassa tuotteestaan vaihtoperiaatteella, tuo hänen pyytämänsä tuote (usein Facebook-kirpputoreilla se on kahvia, sokeria, pullo viiniä tai jokin muu kulutushyödyke) vaihtotilanteeseen.

Me Naiset 22/2014 -lehdessä Ilona, 21, kertoo, kuinka pyörittää yhden naisen muotiliikettä Facebookissa, ja Sini, 27, koukustaan Facebook-kirppareihin. Voit ostaa lehden suoraan iPadillesi täältä.

Lue myös:

Me Naisten vinkit vanhoille perinteisille kirppareille: Näin teet tienestiä kirpparilla!

Uskoisitko, että näiden asujen hintaero on 1413 euroa?

Pieni Facebook-kirpputorien sanakirja

AV – alustava varaus

HP – hintapyyntö

YV – yksityisviesti

UP / nosto – kohteen myyjä voi kommentoida vanhaa myynti-ilmoitustaan kirjoittamalla siihen up. Silloin ilmoitus nousee taas tuoreiden listalle ja useampi uusi käyttäjä näkee sen. Upin lisäksi käytetään myös sanaa nosto.

jono – sanan kirjoittaja haluaa ilmoittautua jonoon, jos joku ennen häntä tuotteen varanneista ei päätyisikään ottamaan sitä.