Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen
Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen

Facebook-kirpputoreille mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Varmista, ettet ole yksi heistä.

Facebookin suosituimmalla kirpputoriryhmällä KIRPPUTORI – Anna! Vaihda! Myy! Osta! on yli 18 000 käyttäjää – ja joka päivä tulee lisää. Tähän määrään ihmisiä mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Sen takia Facebook-kirpputoreilla ilmoitetaan yleensä säännöt, joita niitä käyttävien tulisi noudattaa. Nykyään kun suurin osa kirpputoreista on suljettuja ryhmiä, huonokäytöksisille voi myös antaa kenkää.

Hyvin hommansa hoitaneet myyjät ja ostajat keräävät suitsutusta, mutta myös epäluotettavien kauppakumppanien nimet leviävät helposti. Laadimme pikaohjeet Facebook-kirpputorien myyjille ja ostajille.

Myyjä:

– Kirjoita selkeä esittelyteksti, jossa on mainittu kaikki tärkeä, mutta ei mitään ylimääräistä. Tärkeitä tietoja voivat olla esimerkiksi koko, hinta, tuotteen paikkakunta, postitusmahdollisuus, pieni kuvaus, erityishuomiot ja kunto.

– Mieti, mihin aikaan kirpputori-ilmoituksesi julkaiset. Ketä yrität tavoitella? Pieni markkinoinnillinen pilke silmäkulmassa ei ole pahitteeksi, jos tuotteensa haluaa menevän kaupaksi.

– Kuvaa tuotteet selkeästi. Vaatteet voi kuvata myös päällä, jotta niiden leikkaus on helppo hahmottaa.

– Pidä myymäsi tuotteen hinta edullisena tai edes kohtuullisena.

– Jos tuote on monessa eri paikassa myynnissä, siitä on kohteliasta ilmoittaa.

– Ole reilu ostajia kohtaan. Älä myy kaveriperiaatteella, vaan ensimmäisenä ostavalle.

– Jos olet päättänyt myydä jotain, älä peräänny. Empiminen kannattaa hoitaa ennen ilmoituksen rustaamista.

Ostaja:

– Tarkista ostoksesi noutotilanteessa.

– Älä häiriköi myyjää, jos hän ei vastaa heti kysymyksiisi. Kukaan ei ole jatkuvasti Facebookissa, mutta vastaa varmasti viestisi huomatessaan.

– Ole kohtelias ja joustava. Facebook-kirpputoreilla kukaan ei ole asiakaspalvelijan roolissa, vaan myyjä ja ostaja ovat tasavertaisessa asemassa.

– Jos joudut jostain syystä perumaan kaupan, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa. Älä tee ohareita.

– Jos myyjä on luopumassa tuotteestaan vaihtoperiaatteella, tuo hänen pyytämänsä tuote (usein Facebook-kirpputoreilla se on kahvia, sokeria, pullo viiniä tai jokin muu kulutushyödyke) vaihtotilanteeseen.

Me Naiset 22/2014 -lehdessä Ilona, 21, kertoo, kuinka pyörittää yhden naisen muotiliikettä Facebookissa, ja Sini, 27, koukustaan Facebook-kirppareihin. Voit ostaa lehden suoraan iPadillesi täältä.

Lue myös:

Me Naisten vinkit vanhoille perinteisille kirppareille: Näin teet tienestiä kirpparilla!

Uskoisitko, että näiden asujen hintaero on 1413 euroa?

Pieni Facebook-kirpputorien sanakirja

AV – alustava varaus

HP – hintapyyntö

YV – yksityisviesti

UP / nosto – kohteen myyjä voi kommentoida vanhaa myynti-ilmoitustaan kirjoittamalla siihen up. Silloin ilmoitus nousee taas tuoreiden listalle ja useampi uusi käyttäjä näkee sen. Upin lisäksi käytetään myös sanaa nosto.

jono – sanan kirjoittaja haluaa ilmoittautua jonoon, jos joku ennen häntä tuotteen varanneista ei päätyisikään ottamaan sitä.

–Taidamme olla vähän erilainen marja kuin muut täällä Marjaniemessä, Varpu (vas.), Aicha ja Linda sanovat. Lindan sylissä Aichan tytär Lluvia. Kuva: Amanda Aho
–Taidamme olla vähän erilainen marja kuin muut täällä Marjaniemessä, Varpu (vas.), Aicha ja Linda sanovat. Lindan sylissä Aichan tytär Lluvia. Kuva: Amanda Aho

Vielä vuosi sitten Varpu, Aicha ja Linda eivät tunteneet toisiaan. Nyt he asuvat lapsineen yhteistä omakotitaloa kuin suurperhe.

Eteisen naulakko kantaa raskasta takkikuormaa. Hyllykkö tursuaa pieniä saappaita, talvikenkiä, sandaaleja ja pyöräilykypäriä. Ensimmäinen ajatus on, että tässä Helsingin Marjaniemessä sijaitsevassa kaksikerroksisessa 166 neliön omakotitalossa elää todellinen suurperhe.

Tavallaan luulo...

Omaisuuden osituksessa puolisoilla on hyvä mahdollisuus omaisuuden piilotteluun, ja usein tästä kärsii eroava nainen, sanoo erojuristi Sanna Svahn. 

Kun aviopari eroaa, edessä on väistämättä omaisuuden jakaminen. Jos ero on riitaisa, apuun tarvitaan pesänjakajaa. 

Omaisuuden osituksessa puolisoilla on hyvä mahdollisuus omaisuuden piilotteluun.

Erojuristi Sanna Svahn kertoo, että eron kummankin osapuolen varallisuus todennetaan heidän oman ilmoituksen mukaan. Piilottelu on yleistä, sillä pesänjakaja ei pääse käsiksi puolisoiden tileihin, ellei siihen anneta erillistä suostumusta.

”Helppo pimittää, vaikea seurata.”

Omaisuuden ositus koskee omaisuutta, johon puolisoilla on avio-oikeus. Kun avioerohakemus saapuu käräjäoikeuteen, molempien varallisuus selvitetään tilien ja lainojen osalta siltä päivältä. Molemmat ilmoittavat omaisuutensa avoimesti, mutta mitään viranomaiskeinoja varallisuuden todelliseen selvittämiseen ei ole.

– Jos puoliso jättää ilmoittamatta vaikka toisessa pankissa olevan tilin, sille ei oikein voi mitään. Helppo pimittää, vaikea seurata, Svahn kuvailee.

Riitaisissa eroissa pesänjakaja voi selvittää tietoja arvo-osuustileistä ja muusta kirjatusta omaisuudesta. Myös vero-ilmoituksesta selviää paljon puolisoiden varallisuudesta.

Eron häviäjä on usein nainen

Svahn mukaan usein naiset kärsivät omaisuuden osituksessa.

– On tavallista, että ennen eroa omaisuutta realisoidaan, eli pannaan sellaiseen muotoon, joka ei ole selvitettävissä, Svahn sanoo.

Tai jos eron toisella osapuolella on esimerkiksi oma yritys, firman arvoa vähätellään. Siinä tapauksessa vaimon on oltava valppaana. On hänen velvollisuutensa osoittaa, että vain pari kuukautta aiemmin on tapahtunut tällainen toimeksianto. Silloin pesänjakaja voi päättää, että tämä omaisuus huomioidaan osituksessa.

”Omaisuuden arvoa vähätellään aina erotilanteissa, ja vastaavasti omaisuuden saaja yliarvioi omaisuutta.”

– Silloin vaimon pitää kysyä, missä rahat ovat, kun isäntä unohtaa ilmoittaa tämmöisen satatonnisen osituksesta.

Taloudellisen hyödyn tavoittelu osituspetoksella on rangaistavaa.

Käyttäjä17709
Seuraa 
Liittynyt17.6.2018

Erojuristi paljastaa, miten omaisuutta piilotellaan puolisolta erossa: ”Osituksessa kärsii usein nainen”

"Erojuristi paljastaa, miten omaisuutta piilotellaan puolisolta erossa: ”Osituksessa kärsii usein nainen” Luonnollista koska useimmiten se omaisuus on enimältä osin miehen hankkimaa, nainen on suhteen kuokkavieras mitä varallisuuteen tulee useimmissa tapauksissa. Oikeus voittaa.
Lue kommentti