Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen
Me Naiset haastatteli numerossa 22/2014 Ilonaa, joka on hurahtanut Facebook-kirppareihin. Kuva: Susanna Kekkonen

Facebook-kirpputoreille mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Varmista, ettet ole yksi heistä.

Facebookin suosituimmalla kirpputoriryhmällä KIRPPUTORI – Anna! Vaihda! Myy! Osta! on yli 18 000 käyttäjää – ja joka päivä tulee lisää. Tähän määrään ihmisiä mahtuu jos jonkinlaista hiihtäjää. Sen takia Facebook-kirpputoreilla ilmoitetaan yleensä säännöt, joita niitä käyttävien tulisi noudattaa. Nykyään kun suurin osa kirpputoreista on suljettuja ryhmiä, huonokäytöksisille voi myös antaa kenkää.

Hyvin hommansa hoitaneet myyjät ja ostajat keräävät suitsutusta, mutta myös epäluotettavien kauppakumppanien nimet leviävät helposti. Laadimme pikaohjeet Facebook-kirpputorien myyjille ja ostajille.

Myyjä:

– Kirjoita selkeä esittelyteksti, jossa on mainittu kaikki tärkeä, mutta ei mitään ylimääräistä. Tärkeitä tietoja voivat olla esimerkiksi koko, hinta, tuotteen paikkakunta, postitusmahdollisuus, pieni kuvaus, erityishuomiot ja kunto.

– Mieti, mihin aikaan kirpputori-ilmoituksesi julkaiset. Ketä yrität tavoitella? Pieni markkinoinnillinen pilke silmäkulmassa ei ole pahitteeksi, jos tuotteensa haluaa menevän kaupaksi.

– Kuvaa tuotteet selkeästi. Vaatteet voi kuvata myös päällä, jotta niiden leikkaus on helppo hahmottaa.

– Pidä myymäsi tuotteen hinta edullisena tai edes kohtuullisena.

– Jos tuote on monessa eri paikassa myynnissä, siitä on kohteliasta ilmoittaa.

– Ole reilu ostajia kohtaan. Älä myy kaveriperiaatteella, vaan ensimmäisenä ostavalle.

– Jos olet päättänyt myydä jotain, älä peräänny. Empiminen kannattaa hoitaa ennen ilmoituksen rustaamista.

Ostaja:

– Tarkista ostoksesi noutotilanteessa.

– Älä häiriköi myyjää, jos hän ei vastaa heti kysymyksiisi. Kukaan ei ole jatkuvasti Facebookissa, mutta vastaa varmasti viestisi huomatessaan.

– Ole kohtelias ja joustava. Facebook-kirpputoreilla kukaan ei ole asiakaspalvelijan roolissa, vaan myyjä ja ostaja ovat tasavertaisessa asemassa.

– Jos joudut jostain syystä perumaan kaupan, ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa. Älä tee ohareita.

– Jos myyjä on luopumassa tuotteestaan vaihtoperiaatteella, tuo hänen pyytämänsä tuote (usein Facebook-kirpputoreilla se on kahvia, sokeria, pullo viiniä tai jokin muu kulutushyödyke) vaihtotilanteeseen.

Me Naiset 22/2014 -lehdessä Ilona, 21, kertoo, kuinka pyörittää yhden naisen muotiliikettä Facebookissa, ja Sini, 27, koukustaan Facebook-kirppareihin. Voit ostaa lehden suoraan iPadillesi täältä.

Lue myös:

Me Naisten vinkit vanhoille perinteisille kirppareille: Näin teet tienestiä kirpparilla!

Uskoisitko, että näiden asujen hintaero on 1413 euroa?

Pieni Facebook-kirpputorien sanakirja

AV – alustava varaus

HP – hintapyyntö

YV – yksityisviesti

UP / nosto – kohteen myyjä voi kommentoida vanhaa myynti-ilmoitustaan kirjoittamalla siihen up. Silloin ilmoitus nousee taas tuoreiden listalle ja useampi uusi käyttäjä näkee sen. Upin lisäksi käytetään myös sanaa nosto.

jono – sanan kirjoittaja haluaa ilmoittautua jonoon, jos joku ennen häntä tuotteen varanneista ei päätyisikään ottamaan sitä.

Hjallis Harkimo saa illan uudessa keskusteluohjelmassa viereensä poikansa Joelin. 

IS TV-LEHTI: Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on jo tuttu näky tv:n keskusteluohjelman vetäjänä, mutta nyt hän saa aisaparikseen poikansa Joel Harkimon.

Uudessa Harkimot -talk show’ssa he jututtavat kotimaisia eturivin tähtiä ja heidän perheenjäseniään.

– Idea ohjelmaan lähti siitä, että olen tehnyt keskusteluohjelmaa monta vuotta yksin ja halusin tehdä jotain uutta. Olemme aina olleet Joelin kanssa läheisiä, ja nyt saamme ennen kaikkea olla enemmän yhdessä. Se on hienoa, Hjallis sanoo.

”En halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa.”

Isänsä jalanjäljissä politiikkaan ja liike-elämään siirtynyt Joel ei ollut aluksi varma, haluaako hän lähteä vetämään keskusteluohjelmaa.

– Aluksi ajattelin, ettei talkshow ole minun juttuni, koska en halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa enkä ole kiinnostunut julkisuudesta. Mutta ajattelen tämän huikeana kokemuksena, koska olen tosi kiinnostunut ihmisistä.

Kussakin jaksossa yksi julkisuudesta tuttu henkilö ja tämän lapsi tai vanhempi tapaa Harkimot.

Aloitusjaksossa nähdään vaikeasta isä-poika -suhteestaan avautuvat Joonas ja Vesa-Matti Loiri.

Keskusteluiden ydin muodostuu vieraiden elämän tähtihetkistä ja kipukohdista, joiden kautta myös Harkimot avautuvat syvällisemmin omasta isä-poika-suhteestaan.

– En koe olevani haastattelija, vaan keskustelija. Reflektoin vieraiden ajatuksia myös omiin vanhempiini ja lapsuuteeni, Joel sanoo.

Hjallis uskoo, että hän on pystynyt antamaan myös omalla toiminnallaan opastusta tv-työhön.

– Joel tykkää tehdä kanssani juttuja, ja toivon tietysti, että hän myös oppii minulta jotain asioita. Mutta Joel saa tehdä ohjelmassa kyllä ihan kaikkea, mikä häntä huvittaa.

”Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Isä on tekijämies.”

Joel sanoo oppineensa isältään etenkin periksiantamattomuutta.

– Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Olen aina arvostanut hänen päättäväisyyttään. Isä on tekijämies.

Isä ja poika ovat luonteeltaan melko erilaisia.

– Se on hyväkin asia, sillä täydennämme toisiamme. Isä on välillä vilkas kuumakalle, itse olen vähän iisimpi. Olen myös se, joka saa ensimmäisenä kuulla, jos joku asia ei ole mennyt hyvin.

Tulevissa jaksoissa tavataan myös Jutta Gustafsberg ja tytärpuoli Camilla Jussila, jääkiekkoilijalegenda Kimmo Timonen ja äiti Marja-Liisa, Hjalliksen pikkuveli Roy Harkimo ja tytär Amanda.

Harkimot, TV5 su klo 21.00

Tuure Kilpeläisen, Manuela Boscon, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan illallisella olisi ollut hauskaa olla kärpäsenä katossa.

Jotkut illallisseurueet vain näyttävät siltä, että niihin olisi ihana kuulua. Instagramin perusteella taiteilija ja näyttelijä Manuela Boscon, muusikko Tuure Kilpeläisen, dokumentaristi Meeri Koutaniemen ja muusikko Sami Yaffan seurue on juuri sellainen.

Voice uutisoi keskiviikkona, että Manuela Bosco, 35, ja Tuure Kilpeläinen, 47, seurustelevat. Sami Yaffa, 53, ja Meeri Koutaniemi, 29, puolestaan avioituivat Mallorcalla syyskuussa

Manuela julkaisi eilen Instagramissa kuvan taiteilijapariskunnista helsinkiläisessä BasBas-ravintolassa. 

”Love united”, kuvateksti kuului. 

Tunnelmallisessa kuvassa on niin hauska asetelma, että mieleen tulee, olisiko Meeri alan ammattilaisena olisi asetellut porukan kuvaa varten.