”Kääreet näyttävät epäilyttävän amerikkalaisilta, mutta jospa sisältö on suomalaista.” Kuva: Shutterstock
”Kääreet näyttävät epäilyttävän amerikkalaisilta, mutta jospa sisältö on suomalaista.” Kuva: Shutterstock

Kunnon joulukansalainen kuluttaa nyt enemmän ja kohdistaa lisääntyneen kulutuksen nimenomaan kotimaisiin tuotteisiin. Kas näin.

Loppuvuosi on pursuillut kampanjoita, kuten tämä Sinivalkoinen jalanjälki, joilla yritetään patistella meitä kuluttajia panostamaan vähän enemmän rahaa kotimaiseen kulutukseen, jotta maan talous virkistyisi. Helsingin Sanomat selvitti, miten talouteen vaikuttaisi, jos yli 15-vuotiaat käyttäisivät jouluun 50 euroa enemmän kuin suunnittelivat.

Kynttilät. Osta halpamarkettien halvimpien kynttilöiden sijaan kotimaisia kynttilöitä, joita valmistavat ainakin Havi, Desico ja Finnmari. Hintaero ei sielua riivi.

Lahjapaperit. Suomessa on vielä yksi joulupaperinvalmistaja. Katso, että pakkauksessa lukee Pyroll.

Joulukoristeet. Kaikki koristeet eivät ole Kiinasta, sillä Weiste valmistaa joulukoristeita Suomessa.

Tuikkukipot. No sitä Iittalaa tietysti.

Paitulit. Joulun klassinen lahja kannattaa ostaa kotimaiselta merkiltä, kuten Nansolta tai Marimekolta.

Suklaa. Suomalaista Pandaa, Fazeria tai Kultasuklaata.

Lahjakortit. Tavalliseen hierontaan, kuumakivihierontaan, ihonpuhdistukseen, jalkahoitoon, kynsihuoltoon tai vaikka suutarille, teatteriin tai pizzalle.

Lehtitilaus. Kotimaisen lehden, esimerkiksi ihan hatusta vetäistynä sellaisen upean julkaisun kuin Me Naiset tilaaminen lahjaksi on kotimaista kulutusta jaloimmillaan.

Kinkku. Ohita viileästi tanskalainen sika ja valitse suomalainen possu.

Lue myös:

Kaupat kertovat: Näissä lahjoissa joulupukki epäonnistuu

Muistatko vielä nämä 80-luvun suosikkijoululahjat

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.