Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ravintoloissa nähdään nykyään enemmän ja enemmän yksin ruokailevia ihmisiä, mutta moni karsastaa soolosyömistä.

Sinkkutalouksien määrän kasvaessa ravintoloissa syödään yhä enemmän yksin, kertoo BBC. Perinteisesti moni on vältellyt julkisilla paikoilla yksin ruokailua. Sooloillallista on pidetty viimeisenä vaihtoehtona, johon tartutaan vasta, kun kaikki mahdolliset illalliskaverit ovat kieltäytyneet kunniasta.

Saattaakin vaatia pientä rohkeutta mennä ilman seuralaista nauttimaan ravintolaillallisesta. Tosin nykyään se on ehkä hieman helpompaa.

Ravintolakonsultti Aaron Allenin mukaan suhtautuminen sooloruokailijoita kohtaan on myös muuttunut. Yhä useampi ihminen tahtoo vapaaehtoisesti lounastaa omassa seurassaan, ja ravintolat satsaavat yksin ruokaileviin yhä enemmän.

– Järkevät ravintolat ympäri maailmaa yrittävät tehdä itsestään houkuttelevampia yksin ruokaileville. Niissä on enemmän paikkoja yksinään syöville esimerkiksi baaritiskin lähellä. Henkilökuntaa myös rohkaistaan jutustelemaan yksin istuville tyypeille, Allen kertoo.

Jotkut rakastavat soolosyömistä, toiset taas eivät pysty siihen, vaikka tahtoisivat. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

Syödessä pitää olla seuraa

”En osaa nauttia yksin syömisestä. Mikäli seurana ei ole ketään, tulee helposti tartuttua kirjaan, lehteen, iPadiin tai kännykkään. Ruoka katoaa lautaselta lukiessa, eikä syömiskokemusta edes muista. Yksin on vaan tylsää jauhaa haarukallinen toisen perään ja koettaa siinä sitten maistella. Seurassa tulee helpommin keskusteltua annoksista ja samalla keskityttyä ruuan makuun.

Minun on myös vaikea löytää motivaatiota kokata vain itselleni. Ruuanlaitto muille tuottaa enemmän tyydytystä, ja tykkään tehdä ruokaa yhdessä. Jos voisin valita, söisin ateriani aina yhdessä jonkun kanssa joko ravintolassa tai kotona ruokapöydässä. Se on hyvä hetki keskustella päivän tapahtumista ilman, että jompikumpi joko puuhailee muuta tai seurailee toisella silmällä jonkin laitteen ruutua.”

Janna, 25

Ypöilysyöminen kunniaan

”Minä rakastan ravintoloissa käymistä, sekä yhdessä että erikseen. Useimmiten lounastan jonkun seurassa, mutta toisinaan haluan nauttia ruokailustani omassa rauhassani. Saatan lähteä illalla ravintolaan ilman, että mieleeni juolahtaakaan kysyä ketään lähtemään mukaan. Vaikka olen parisuhteessa, en aina pyydä edes kumppaniani mukaan matkaan.

Yksin syödessä ruokaan pystyy keskittymään ihan eri tavalla kuin seurassa. Jos syömisen lomassa on jauhettava päivän kuulumisista, en pysty kunnolla keskittymään ateriaani. Siksi haluankin usein kokeilla uusia ravintoloita itsekseni. Silloin ajatukseni saavat kunnolla paneutua ruokaan. Ilman seuralaista koen illallisen palkinnoksi itselleni: saan nauttia ruoasta juuri siihen tahtiin kuin haluan ja keskittyä vain omiin makuelämyksiini.”

Anni, 21

Lue myös:

Onko taas nälkä? Elimistösi saattaa huijata sinua

Miksi syöminen ahdistaa?

Liikutko tai laihdutatko? Helteellä suolaa kannattaa syödä ja juoda

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on joustettava tänään periaatteistasi, jotta löytäisit paikkasi ryhmän sisältä. Tule vastaan, niin muut tekevät saman omalta puoleltaan.


SKORPIONI
Älä hankaloita elämääsi turhaan. Aseta itsellesi tavoitteita, jotka ovat saavutettavissa. Kohtuus on avain seuraaviin onnistumisiin.


JOUSIMIES
Tunnepitoinen stressi saattaa verottaa jaksamistasi. Ole tarkkana sairastelun varalta. Älä ylireagoi pikkujuttuihin, vaan vaali rauhaa ja tasapainoa.


KAURIS
On aika kartoittaa tietojasi. Onnistut välttämään ikävän mokan, jos olet tilanteen tasalla. Älä tee mitään, jos et ole täysin varma asiastasi.


VESIMIES
Sinulla enemmän vaikutusvaltaa kuin uskotkaan. On sinun hommasi nostaa äänesi kuuluviin ja vetää muiden huomio asiaan, joka on lähellä sydäntäsi.


KALAT
Tarkastele kriittisesti taloudellista tilannettasi. Pyydä luotettavan ystävän tai ammattilaisen neuvoa tarpeen vaatiessa. Panosta tulevaisuuteesi.


OINAS
Näköpiirissäsi on kiinnostava ihminen. Pelaamalla korttisi oikein saat hänen mielenkiintonsa heräämään. Älä kiirehdi, vaan tarkkaile tilannetta.


HÄRKÄ
Muista, että sinulla on vaihtoehtoja. Älä jää surkuttelemaan tapahtunutta, vaan mieti seuraavaa siirtoa. Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi ratkaisuja.


KAKSONEN
On aika hemmotella itseäsi. Mieti, mitä sinua huvittaisi tehdä ja kerää ympärillesi hyvää seuraa. Kaiken tekemäsi ei tarvitse olla hyödyllistä.


RAPU
Tunne-elämän sotkut sumentavat logiikkasi tänään. Rauhoitu ja ota yksi asia kerrallaan käsittelyyn. Mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.


LEIJONA
Korjaa repsahtaneet tavat arjessasi kohdilleen. Kiinnitä huomiota terveyteesi ja panosta liikuntaan. Opit tänään jotain tärkeää.


NEITSYT
On otollinen aika uuden harrastuksen aloittamiselle. Teet tänään hyvän teon, joka voi saada aikaan positiivisen lumipalloefektin.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!