Me Naiset
|
Me Naiset
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ravintoloissa nähdään nykyään enemmän ja enemmän yksin ruokailevia ihmisiä, mutta moni karsastaa soolosyömistä.

Sinkkutalouksien määrän kasvaessa ravintoloissa syödään yhä enemmän yksin, kertoo BBC. Perinteisesti moni on vältellyt julkisilla paikoilla yksin ruokailua. Sooloillallista on pidetty viimeisenä vaihtoehtona, johon tartutaan vasta, kun kaikki mahdolliset illalliskaverit ovat kieltäytyneet kunniasta.

Saattaakin vaatia pientä rohkeutta mennä ilman seuralaista nauttimaan ravintolaillallisesta. Tosin nykyään se on ehkä hieman helpompaa.

Ravintolakonsultti Aaron Allenin mukaan suhtautuminen sooloruokailijoita kohtaan on myös muuttunut. Yhä useampi ihminen tahtoo vapaaehtoisesti lounastaa omassa seurassaan, ja ravintolat satsaavat yksin ruokaileviin yhä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Järkevät ravintolat ympäri maailmaa yrittävät tehdä itsestään houkuttelevampia yksin ruokaileville. Niissä on enemmän paikkoja yksinään syöville esimerkiksi baaritiskin lähellä. Henkilökuntaa myös rohkaistaan jutustelemaan yksin istuville tyypeille, Allen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotkut rakastavat soolosyömistä, toiset taas eivät pysty siihen, vaikka tahtoisivat. Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

Syödessä pitää olla seuraa

”En osaa nauttia yksin syömisestä. Mikäli seurana ei ole ketään, tulee helposti tartuttua kirjaan, lehteen, iPadiin tai kännykkään. Ruoka katoaa lautaselta lukiessa, eikä syömiskokemusta edes muista. Yksin on vaan tylsää jauhaa haarukallinen toisen perään ja koettaa siinä sitten maistella. Seurassa tulee helpommin keskusteltua annoksista ja samalla keskityttyä ruuan makuun.

Minun on myös vaikea löytää motivaatiota kokata vain itselleni. Ruuanlaitto muille tuottaa enemmän tyydytystä, ja tykkään tehdä ruokaa yhdessä. Jos voisin valita, söisin ateriani aina yhdessä jonkun kanssa joko ravintolassa tai kotona ruokapöydässä. Se on hyvä hetki keskustella päivän tapahtumista ilman, että jompikumpi joko puuhailee muuta tai seurailee toisella silmällä jonkin laitteen ruutua.”

Janna, 25

Ypöilysyöminen kunniaan

”Minä rakastan ravintoloissa käymistä, sekä yhdessä että erikseen. Useimmiten lounastan jonkun seurassa, mutta toisinaan haluan nauttia ruokailustani omassa rauhassani. Saatan lähteä illalla ravintolaan ilman, että mieleeni juolahtaakaan kysyä ketään lähtemään mukaan. Vaikka olen parisuhteessa, en aina pyydä edes kumppaniani mukaan matkaan.

Yksin syödessä ruokaan pystyy keskittymään ihan eri tavalla kuin seurassa. Jos syömisen lomassa on jauhettava päivän kuulumisista, en pysty kunnolla keskittymään ateriaani. Siksi haluankin usein kokeilla uusia ravintoloita itsekseni. Silloin ajatukseni saavat kunnolla paneutua ruokaan. Ilman seuralaista koen illallisen palkinnoksi itselleni: saan nauttia ruoasta juuri siihen tahtiin kuin haluan ja keskittyä vain omiin makuelämyksiini.”

Anni, 21

Lue myös:

Onko taas nälkä? Elimistösi saattaa huijata sinua

Miksi syöminen ahdistaa?

Liikutko tai laihdutatko? Helteellä suolaa kannattaa syödä ja juoda

Sisältö jatkuu mainoksen alla